Last news in Fakti

2 Юли, 2023 20:49 3 011 14

Фискалният съвет разкритикува проектобюджета на Асен Василев

  • бюджет-
  • фискален съвет-
  • критики

Основният фактор за този по-висок ръст на приходите е заложеното от Асен Василев второ плащане по плана за възстановяване в размер на 1,4 млрд. лв

Фискалният съвет разкритикува проектобюджета на Асен Василев - 1
Снимка: БГНЕС

Представеният от редовното правителство проектобюджет за 2023 г. страда от много недостатъци. В проектобюджета не са предвидени реални структурни реформи и оптимизации - нито по отношение на приходите, нито при разходите. Има отказ от приходни мерки с голям ефект, докато се въвеждат нови изисквания към средния бизнес с малък ефект и висока административна тежест. Планирани се прекалено високи дефицити на касова основа до 2025 г., а дългът расте прекалено бързо.

Това са част от изводите в оценката на Фискалния съвет на изготвения проектобюджет за 2023 г. Фискалният съвет е независим консултативен орган, който по закон извършва независимо наблюдение и оценка на бюджетната рамка, припомня "Сега".

Като цяло фискалният съвет счита оценката за очаквания растеж от 1,8% на БВП за оптимистична. Рисков според експертите е и заложеният ръст на приходите в размер на 4,7 млрд. лв. спрямо 2022 г. на фона на оценката на служебния кабинет за ръст от 1 млрд. лв.

Основният фактор за този по-висок ръст на приходите е заложеното от Асен Василев второ плащане по плана за възстановяване в размер на 1,4 млрд. лв., което обаче може да не дойде до края на годината, предупреждава Фискалният съвет. Рискът за това е голям заради многото неприети законопроекти по плана и очаквани реформи.

Не е гарантирано и че в хазната реално ще постъпят предвидените 669,8 млн. лв. допълнително от привеждането на 100% от дивидентите на държавните дружества. Дори тези пари да се отчитат счетоводно като печалба, реално парите може още да не са постъпили в дружествата, предупреждава съветът.

На фона на залагането на рискови приходи има отказ от отмяната на уж временни мерки като намалената ставка на 9% на ДДС за ресторантьорски, кетъринг и туристически услуги, спортни съоръжения, книги, бебешка храна. По тази линия се губят като приход за хазната 243, 2 млн. лв. Фискалният съвет счита, че тази мярка трябва да бъде преразгледана. Не постига целта си и нулевата ставка за ДДС при хляба и хлебните изделия, което се равнява на минус в постъпленията в размер на 82,7 млн. лв. 110 млн. лв. спад в приходите от ДДС ще има заради повишаване на прага за регистрация от 50 000 на 100 000 лв.

В разходната част Фискалният съвет подкрепя политиката по увеличаване на доходите на педагогическите специалисти, както и осъвременяването на пенсиите, но при вторите се изтъква, че трябва да се търси реформа в пенсионно-осигурителния модел, така че справедливостта и устойчивостта на системата да бъде гарантирана. Въвеждането на капиталово бюджетиране остава за бъдеще време, изтъква фискалният съвет.

ТЕМПО

Въпреки удържането на дефицита на начислена основа под 3%, което е условие за членство в Еврозоната, при съставянето на бюджета е нарушено друго фискално ограничение - дефицитът да не надхвърля 3% и на касова основа. За 2023 това изискване е изпълнено, но в прогнозата за 2024 и 2025 г. се предвиждат по-високи дефицити - 3,7% и 3,9%. Дефицитите водят и до бърз ръст на дълга, въпреки че общото ниво значително под позволените 60% от БВП, изтъква фискалният съвет. При достигнато ниво от 20% от БВП за 2019 г., към 2025 г. се предвижда дългът да е достигнал 29,1% от БВП. За обслужването на този нараснал дълг към 2025 г. ще са необходими 1,7 млрд. лв. разходи за лихви срещу 600 млн. лв. през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мара

    7 3 Отговор
    Вдигат пенциите на пенционерите и недоволни, а по-добре ли е да ме ги вдигат ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хохо Бохо

    14 5 Отговор
    Аман от специалисти!
    Тя годината свършва, те коментират ПРОЕКТО бюджета са 2023 г.

    Коментиран от #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тоз

    9 10 Отговор
    Как не спряха да критикуват кремълските хора. Мина вече, насочете се да саботирате следваща опорка.
  • 6 кокорч

    13 1 Отговор
    най важно е специ да ма почеши
  • 7 Диана

    7 9 Отговор
    Какво друго можеш да очакваш от човек, решаващ проблемите си с преписване и кражби на чужди решения?!..Наглася всичко като пъзел и си въобразява, че решава проблемите...Все пак, България трябва да има бюджет, обсъден в Парламента, а не създаден от служебно правителство на БСП! Ще видим какво ще промени парламента в този проект на Василев или всички отново ще се оправдават с крехкостта на връзката и ще допуснат отново един нов бълвоч на БСП...Сега е моментът за Възраждане, но дали те ще успеят да се съсредоточат където трябва или БСПарите ще ги разсейват и манипулират както си искат?!..Според мен, Възраждане и Герб трябва да почнат да работят заедно...

    Коментиран от #9

  • 8 Ган Йо

    1 0 Отговор
    и тези ли са путинист, козеци?
  • 9 Тапа Нар

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Диана":

    трябваше да напишеш първо това последното за герб и възраждане заедно, да не си губя времето да ти чета булвоча
  • 10 Гал Лош

    9 2 Отговор
    човекът ви каза на записа, че ще направи ала бала и ще има необратими последствия за България, вие мислите, че се шегува
  • 11 МАРКСИСТ

    0 1 Отговор
    Адам Смит и други такива идиоти на буржоазната икономика, не са предвидили с елементарна математика, че дефлацията убива икономиката. Пълна идиотщина. Ако такива ги попиташ какво трябва да се направи, ще кажат, че трябва нула данъци и пазарни заплати. Но това е опитано и прави Голямата Депресия и ВСВ. Дефлацията се получава, ако се изпълнява буржоазно икономическата парадигма, че производството само си прави пазарът. Тоест за да се продаде се намалят цените, тоест и заплатите. Но това е идиотско защото с падеж на цените пада и потреблението, пада изплащането и потреблението на кредитни линии. И бизнесът умира от дефлация. И производството и търговията, и борсите и банките. Бизнесът е купуваш евтино продаваш скъпо. Дефлацията е купуваш скъпо и продаваш евтино. Понеже цената на суровината изпреварва крайният продукт. Много пъти преди ВСВ това е опитано. Кейнс доказва, тази математическа лудост, тази неграмотност. 1970те години става инфлация, и това довежда до икономически бум в капиталистическите страни, с което побеждават социализмът. Трябва инфлация и яко кредитиране, и яко нарастване на доходите. Или може без инфлация но с яко кредитиране и поне 60% от икономиката да е държавна, с огромен държавен дълг и още по-голям частен дълг. България прави огромен частен дълг от 2004г. до 2009г. и има двойно увеличение на инвестициите - като Китай и НРБ, 40% от БВП, сега 20%, преди 2004г. пак 20%. Китай има 80% държавна собственост, толкова БВП прави държавата, и не
  • 12 МАРКСИСТ

    0 0 Отговор
    България прави огромен частен дълг от 2004г. до 2009г. и има двойно увеличение на инвестициите - като Китай и НРБ, 40% от БВП, сега 20%, преди 2004г. пак 20%. Китай има 80% държавна собственост, толкова БВП прави държавата, и нейната печалба се излива отново на пазарът като потребление или инвестиции, имат и дълг 70% от БВП на база държавни облигации, имат и дефицит в бюджетът - за ускорение на растежът. Външният дълг не е към държавата и е 15% от БВП. Частните им кредити са 300% над депозитите, 200% от БВП.
  • 13 да де

    1 0 Отговор
    То е ясно, че този 3% дефицит е слно пожелателен и бюджетът ще бъде закърпен още веднъж поне.
    Крайно време е да го гласуват и а спрат да изнудват населението с попипкването си.
  • 14 мхм

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    Класическа форма на изнудване е това...
    А по стар балкански закон, когато се забавят едни приходи и плащания прекалено дълго се случват 2 неща:
    1. Връзлкарите и мафиотите получават в питу повече това което е забавено
    2. балъците и хорицата без връзки получават санм оедна част или нищо от забавеното.

    Колкото повече се туткат, толкова повече бъркат в джоба на простия матрял.