7 Септември, 2023 15:41 1 393 2

Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на деветата най-голяма държава в света

  • казахстан-
  • standard&poor’s-
  • кредитен рейтинг

Казахстан получи оценка BBB-/A-3

Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на деветата най-голяма държава в света - 1
Снимка: М. Богданова ©

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди суверенния кредитен рейтинг на Казахстан на BBB-/A-3, със стабилна перспектива, съобщиха от пресслужбата на Министерството на националната икономика на републиката.

„Ключовите фактори в подкрепа на рейтинга на Казахстан са силните фискални и външни баланси на страната. В същото време нетният публичен дълг е на ниско ниво, а състоянието на ликвидните външни активи на страната осигурява защита срещу външни шокове“, се казва в доклада.

Фискалните и външни баланси на Казахстан са достатъчни за управление на риска. Според експертите на агенцията дефицитът на консолидирания бюджет на републиката ще намалее средно до 1,6% от БВП в периода 2023-2026 г. В същото време растежът на държавните приходи ще бъде подкрепен от усилията за реформиране на данъчната политика и администрация.

„Анализаторите отбелязват и макроикономическата политика, провеждана от правителството, която е насочена към диверсификация на икономиката чрез инвестиционни програми, намаляване на държавното участие, развитие на конкуренцията и подобряване на данъчната политика“, казаха от министерството.

Standard & Poor's прогнозира растеж на икономиката на Казахстан на ниво от 4% през 2023-2026 г. Агенцията също така увери, че правителството на Казахстан ще продължи активно да работи за поддържане на суверенния рейтинг на ниво на надеждност на инвестицията.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    А най-големият длъжник на Земята е с рейтинг ААА 🤔🤔🤔
    Упс, май вече проблемът е видим и от Луната та вече е АА
    😉😉😉