18 Октомври, 2023 18:05 3 195 6

Нов мощен играч на световната транспортна карта

  • казахстан-
  • касим - жормат токаев-
  • един пояс един път

Близо 85% от транзитните превози от Китай за Европа минават през Казахстан

Нов мощен играч на световната транспортна карта - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстанските власти полагат усилия да гарантират, че страната се превръща в транспортен и логистичен център с международно значение като част от взаимодействието си с китайската инициатива „Един пояс, един път“. „Разположен в центъра на Евразия, свързващ Севера и Юга, Запада и Изтока, Казахстан играе специална роля в изпълнението на инициативата „Един пояс – един път“. Това каза президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев по време на Третия форум за международно сътрудничество „Един пояс – един път“ в Пекин.

Като огромна вътрешноконтинентална държава, която споделя дълга граница с Китай, Казахстан прави сериозни усилия да се превърне в транспортен „логистичен център с международно значение“, каза Токаев.

Според него, сега около 85% от целия сухоземен транзитен трафик от Китай към Европа се случва в Казахстан. „Придавайки голямо значение на развитието на транзитната транспортна индустрия, през последните 15 години отделихме над 35 млрд. USD за тези цели. Стартираха големи инфраструктурни проекти като казахстанско-китайския логистичен център в пристанището Лианюнганг, Хоргос сухо пристанище, транзитната магистрала Западна Европа - Западен Китай, железопътен коридор от Китай до Иран“, обясни президентът на Казахстан.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И колко да е мощен?

    4 3 Отговор
    Транзитьор с ръчна количка..
  • 2 КОТарАК

    5 7 Отговор
    пътя на коприната съвсем случайно реши да мине през Казахстан, вместо СИЛА Сибире чакайте КАЗАХГАЗ...СПОМЕНАВАМ ВИ малка част от руските лъжи и блянове , с които лъгаха години наред
  • 3 Гориил

    8 2 Отговор
    Този човек ще остане в историята и ще издигне монументален паметник за себе си в сърцата на казахите. Токаев създава най-благоприятните условия за реализацията на най-амбициозните енергийни проекти в света. Океан от евтина енергия ще бъде последван от мощен икономически растеж, невероятна трансформация на търговията и бързо нарастване на богатството и просперитета. Западът не може да предложи нищо на Казахстан.

    Коментиран от #4

  • 4 МГУ

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Съветски възпитаник, не е учил в Бръшляновата лига, където се изучават само алтернативни секс0алне практики.

    Коментиран от #6

  • 5 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Докато путлер води война, Светът заобикаля РФ!!!! Похвално!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.