Last news in Fakti

3 Декември, 2013 15:14 1 122 0

278 млн. евро за земеделие са в сериозен риск (обновена)

  • димитър греков-
  • земеделие-
  • евро-
  • риск-
  • проекти-
  • общините-
  • усвоени

СТраната ни може да ги изгуби, ако не бъдат усвоени до края на годината, предупреди министър Герков

278 млн. евро за земеделие са в сериозен риск (обновена) - 1
Министър Димитър Греков. Снимка: БГНЕС

Все още е голяма опасността България да загуби сериозна част от европарите за земеделие, предупреди министър Димитър Греков в ефира на БНР. Причина за това е както забавеното разплащане с фермерите до момента, така и липсата на подготвени кадри в общините, които да усвояват пари по проекти.

278 милиона лева са в сериозен риск и ще ги загубим, ако не бъдат усвоени до края на годината, обясни земеделският министър. Във фонд "Земеделие" са командировани служители от дирекциите в страната, за да се засили темпото по обработка на документите.

На 10 декември ще започне плащането на парите по агроекология, по които ще бъдат изплатени общо 148 милиона евро, увери проф. Греков. Проблем обаче са средствата, които трябва да бъдат усвоени от общините. Те са 126 милиона лева, но за тях няма кандидати, защото шест години след приемането на България в ЕС общините все още нямат подготвени кадри, които да усвояват европари. Експертите от фонд "Земеделие" буквално търсят и молят общините да се включат в проекти по селската програма, призна Греков.

Той припомни, че през първите 9 месеца на годината по линия на програмата са изплатени едва 89 милиона евро. За следващия програмен период трябва да отделим средства и време за обучението на потенциалните бенефициенти, подчерта Греков.

Земеделският министър взе участие във връчването на наградата "Агробизнесмен на България" за 2013 година. С нея бяха удостоени Станимир Статев и синът му Недялко Статев, които се занимават както с внос на земеделска техника, така и с обработване на земеделска земя. Те притежават стопанство от 10 000 декара, които засяват с пшеница, царевица, слънчоглед, рапица и подготвят проекти за отглеждане на други култури като тиква, боб, лавандула.

По-късно през деня, по време на дискусията „Справедливото разплащане на евросубсидиите в селското стопанство според традициите на България“, организирана от в. „Български фермер” и МЗХ, проф. Греков заяви: „В новия програмен период ще имаме възможност да усвоим 15 млрд. лв. Средствата са както за директни плащани към фермерите, така и за развитие на селските ни райони”.

Министърът уточни, че за директни плащания са заложени 10,4 млрд. лв., което е близо два пъти повече от сегашния програмен период, а бюджетът на Програмата за развитие на селските райони е увеличен с 400 млн. лв. и достига 4,6 млрд. лв. „Правим всичко възможно тези средства да достигат до фермерите по по-опростен начин. Важно е парите да бъдат насочени така, че да подпомогнат изостаналите отрасли. Това е огромна сума, която ако се използва целенасочено, може да промени бита на хората”, подчерта министър Греков.

Той припомни, че приоритетите за следващия програмен период са животновъдство, зеленчукопроизводството, трайните насаждения и биоземеделието, за което ще има отделна мярка в ПРСР. Ще бъде обърнато специално внимание на младите фермери.

Според министър Греков са  необходими промени в подпомагането им, за да се гарантира по-голяма устойчивост на инвестициите. „Възможно е да увеличим както размера на субсидията до 50 000 евро, така и срока за усвояването й до 12 години”, посочи още министърът. 

За доближаване на образованието до нуждите на бизнеса земеделските училища ще бъдат включени за подпомагате по Програмата. „За съжаление не обучаваме младите хора за новата техника в селското стопанство, а ако образованието не е обвързано с практиката, не правим нищо”, допълни проф. Греков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА