Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 09:37 1 797 15

Колко ще ни струва приготвянето на киселото зеле тази зима

  • кисело зеле-
  • цена-
  • зима-
  • сезон

Над 1 лев за килограм е цената този сезон

Колко ще ни струва приготвянето на киселото зеле тази зима - 1
Снимка: БГНЕС

Зимата почти дойде и не трябва да забравяме, че точно сега е моментът да сложим зелето в бидоните. Цената му тази година надхвърля лев за килограм, но пък всички сме чували за чудните качества на зелевия сок и за вкусотиите, които се приготвят от зелевите листа. Биляна Борисова разказва какви са тънкостите при приготвянето на киселото зеле.

Всяка година Галка Димитрова от монтанското село Студено буче подготвя два бидона със зеле за зимата. Произвежда го сама в градината у дома. „Домашното зеле е най-добро, защото е по-леко, плътността не е като на купеното. То има голяма плътност и самото зеле по-бавно втасва”, каза жената, цитирана от Нова телевизия.

В бидона се побират около 15 зелки. „Хубаво почистваме от листата. Прави се разрез на всяка зелка и в нея се поставя морска сол. Слагам корен от джинджифил, корен от хрян и 2-3 кочана царевица. Моят мъж го претака поне един месец всеки ден”, обясни Галка Димитрова.

Актрисата Мария Каварджикова предлага и своята рецепта без претакане. За целта, след като сме наредили и солили зелето, трябва да завием бидона с найлон и около гърлото му да се навие тиксо. Завива с одеяло или чувал. Така стои 40 дни и резултатът според нея е отлично втасало зеле с бистър сок.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По темата

    18 2 Отговор
    Очакваме подробен анализ от Дойче веле.
  • 2 Българка

    20 1 Отговор
    Само дето не разбрах КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВА КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ

    Коментиран от #10

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 1 Отговор
    Търсиш зеле "Кьосе".Слагаш в зелето и червена зелка,ябълка,кочан царевица,хрян и морска сол на 30кг зеле един килограм.хубава вода и камък отгоре и чакаш да узрее.сега ако го слагате може и да узрее за коледа,но поне 40дни по рано за да втаса!Сега е топло и вероятно ще втаса до Коледа!Зелето дето го продават в костинброд и пишат Петърч НЕ ВТАСВА!!!!
  • 4 И една

    17 1 Отговор
    свиня към него + 2 големи бъчви вино , смятайте !
  • 5 Монтана

    10 2 Отговор
    В момента зеле в ЛИДЛ 0.59лв.за кг.Иначе в северозапада е 0.80лв.В София може и 2лв.да има.............

    Коментиран от #6

  • 6 Типичният българин

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Монтана":

    Баце, не сме толкова бедни, че да пазаруваме в лидъл
  • 7 Ко речи?

    6 2 Отговор
    3 лв. ми струва килото готово кисело зеле. Вземам го от един манастир в баки. Не се занимавам да го дондуркам. 20 кила ми стигат за сезона. Няма само зеле да муаме, я. Има и много други манджи.
  • 8 Я па тая

    4 4 Отговор
    И как 40 дни без претакане? Ферментация без кислород не става.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Дуньо простия

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Я па тая":

    Хайде бе. Не ставала. Като не знаеш, да си чувал, поне за бяло вино как се прави.
  • 10 Трътката

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Аз ще ти кажа, како. От Лидл и Кауфланд по 69 стотинки килцето. Не зная дали все още имат промоция, но зелето е българско и много хубаво, гаранция - Франция 😁. Тази година промених технологиите и слагам само нарязано в 5 - литрови буркани. Стана трепач.

    Коментиран от #14

  • 11 биолог

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Я па тая":

    Lactobacilli plantarum се размножава анаеробно, т.е. без кислород. Затова за млечно-киселата ферментация на зелето не е необходим кислород. Необходима е малко захар, която идва от царевицата, която се добавя. Ако сложите лъжица захар в бидона няма да сбъркате.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дадо ти

    2 0 Отговор
    Глупости, на борсите - перфектно крехко зеле е 70-90ст., а увиването с найлон и тиксо е селска измислица, защото капскът на бидона има гумено уолътнение!!! "Журналистката" никога не е слагала зеле и преписва измислици!!!
  • 14 Дон Отворко

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Трътката":

    Вчера беше с цена 49ст.в Лидъл!
  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    Местя го за панелните таласъми !