Зимата почти дойде и не трябва да забравяме, че точно сега е моментът да сложим зелето в бидоните. Цената му тази година надхвърля лев за килограм, но пък всички сме чували за чудните качества на зелевия сок и за вкусотиите, които се приготвят от зелевите листа. Биляна Борисова разказва какви са тънкостите при приготвянето на киселото зеле.
Всяка година Галка Димитрова от монтанското село Студено буче подготвя два бидона със зеле за зимата. Произвежда го сама в градината у дома. „Домашното зеле е най-добро, защото е по-леко, плътността не е като на купеното. То има голяма плътност и самото зеле по-бавно втасва”, каза жената, цитирана от Нова телевизия.
В бидона се побират около 15 зелки. „Хубаво почистваме от листата. Прави се разрез на всяка зелка и в нея се поставя морска сол. Слагам корен от джинджифил, корен от хрян и 2-3 кочана царевица. Моят мъж го претака поне един месец всеки ден”, обясни Галка Димитрова.
Актрисата Мария Каварджикова предлага и своята рецепта без претакане. За целта, след като сме наредили и солили зелето, трябва да завием бидона с найлон и около гърлото му да се навие тиксо. Завива с одеяло или чувал. Така стои 40 дни и резултатът според нея е отлично втасало зеле с бистър сок.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 По темата
09:41 19.11.2023
2 Българка
Коментиран от #10
09:48 19.11.2023
3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
09:49 19.11.2023
4 И една
09:53 19.11.2023
5 Монтана
Коментиран от #6
10:32 19.11.2023
6 Типичният българин
До коментар #5 от "Монтана":
Баце, не сме толкова бедни, че да пазаруваме в лидъл11:01 19.11.2023
7 Ко речи?
11:14 19.11.2023
8 Я па тая
Коментиран от #9, #11
11:15 19.11.2023
9 Дуньо простия
До коментар #8 от "Я па тая":
Хайде бе. Не ставала. Като не знаеш, да си чувал, поне за бяло вино как се прави.11:20 19.11.2023
10 Трътката
До коментар #2 от "Българка":
Аз ще ти кажа, како. От Лидл и Кауфланд по 69 стотинки килцето. Не зная дали все още имат промоция, но зелето е българско и много хубаво, гаранция - Франция 😁. Тази година промених технологиите и слагам само нарязано в 5 - литрови буркани. Стана трепач.Коментиран от #14
14:23 19.11.2023
11 биолог
До коментар #8 от "Я па тая":
Lactobacilli plantarum се размножава анаеробно, т.е. без кислород. Затова за млечно-киселата ферментация на зелето не е необходим кислород. Необходима е малко захар, която идва от царевицата, която се добавя. Ако сложите лъжица захар в бидона няма да сбъркате.15:28 19.11.2023
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Дадо ти
19:43 19.11.2023
14 Дон Отворко
До коментар #10 от "Трътката":
Вчера беше с цена 49ст.в Лидъл!19:45 19.11.2023
15 БгТопИдиот🇧🇬
09:53 20.11.2023