Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Ноември, 2023 11:37 2 871 11

Германия ще спре тавана на цените на газа от началото на 2024 година

  • германия-
  • таван-
  • газ

Причината са бюджетни проблеми

Германия ще спре тавана на цените на газа от началото на 2024 година - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германските власти ще спрат от януари 2024 г. - по-рано от планираното, прилагането на мерките за ограничаване на цените на газа и електроенергията поради блокирането на бюджета от 60 млрд. EUR и замразяването на финансирането на редица проекти.

"До 31 декември тази година фондът за икономическа стабилизация ще бъде затворен. Няма да има повече плащания оттам. Ще бъдат предприети и мерки за ограничаване на цените на електроенергията и газа. спрени до края на годината“, каза министърът на финансите Кристиан Линднер в интервю за радио Deutschlandfunk. Първоначално беше планирано тези мерки да останат в сила поне до април 2024 г.

Още новини от Украйна

В края на ноември 2022 г. германското правителство одобри мерки за ограничаване на цените на газ, електричество и отопление. Те се отнасят за частни домакинства и малки и средни предприятия, чието потребление е под 1,5 GWh годишно. Цената на газа за тях трябва да бъде не повече от 12 цента за 1 kWh, за електроенергия - не повече от 40 цента за 1 kWh. За топлофикация цената е ограничена до 9,5 ст. за 1 kWh.

Правителството на канцлера Олаф Шолц отпусна 60 млрд. EUR, разпределени от допълнителния бюджет за 2021 г. за борба с коронавируса, за екологични и климатични проекти. Опозиционният блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) счете подобна стъпка за противоконституционна и поиска от съда да провери нейната законосъобразност. Същността на оплакванията се свеждаше до необходимостта от стриктно спазване на строгата фискална политика на Германия. Има изключения за специални ситуации; по време на пандемията заемите (дори в такъв голям обем), според правителството, са били оправдани. ХДС/ХСС вярваха, че простото сменяне на разходните позиции е забранено. Конституционният съд застана на страната на ищците.

На 21 ноември стана ясно, че германското министерство на финансите ще замрази почти всички средства от бюджета за текущата година във връзка с решението на Конституционния съд относно незаконността на преразпределението на непотърсени заеми в размер на 60 млрд. EUR. Министерството на финансите обясни, че тази стъпка не означава блокиране на всички бюджетни разходи, текущите задължения ще бъдат изпълнени, но ще трябва да бъдат одобрени допълнителни плащания.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Германия

    39 0 Отговор
    Цените вървят на горе а 200 мелиарда от бюджета липсват !
    Лъжите на разни експерти и на пудели като Шолц излизат наяве.
  • 2 Сандо

    35 0 Отговор
    Явно и в германията,както и наш асенчо,се чудят откъде да изкъртят някоя и друга пара.
  • 3 налюдател

    42 1 Отговор
    Това е само началото - следват големи сметки, скъпа продукция, ниско потребление и то не само в Германия
  • 4 Зевс

    31 0 Отговор
    Пари нема, народа ще плати сметката за войната в Украйна, стоейки на студено и без работа. Въпрос на време е да се появи нов мустакат чичко...
  • 5 Германия

    21 0 Отговор
    е в погрешна директория и под дълбока сянка. Подобни мерки и планиране водят до редуциране и съкращаване, но не и до развитие и растеж.
  • 6 ники

    22 0 Отговор
    живея в германия..трагедията е пълна....а за самият германец без коментар...
  • 7 Ванко шемета

    3 7 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 8 Шивачът

    6 0 Отговор
    Голяма Работа! Ще плащат пък повече помощи. Да му мислят работещите! Не си държаха на думата!
  • 9 Шивачът

    13 0 Отговор
    А, и защо не отрежат от милярдите за Украйна? За там им трябват паричките.
  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    8 0 Отговор
    Соц .мерки.

    капитализЪма отива там от който ние бягаме .
  • 11 Българин

    6 0 Отговор
    За фашиска Германия ще става все по лошо и занапред и не само Германия а и други . Сащ и Великобритания ги прецака с Украйна голям кеф