Last news in Fakti

21 Декември, 2023 13:21 1 062 0

Forbes състави рейтинг на обещаващи чуждестранни стартиращи компании

  • forbes-
  • стартъп-
  • русия

Става дума за тези с руски основатели

Forbes състави рейтинг на обещаващи чуждестранни стартиращи компании - 1
Снимка: Shutterstock

Американският стартъп Truv, който се занимава с проверка на данни, зае първо място в класацията на обещаващи стартиращи компании с руски основатели, съобщиха от Forbes.

Бившият продуктов директор на платформата Carta Кирил Клоков и основателят на услугата за мониторинг на социалните мрежи Opiner, бившият инженер на Apple Иля Четверкин стартираха проекта през 2020 г. „Truv е събрал общо 28,5 млн. USD в два публични кръга“, каза Клоков пред Forbes. Според него оценката на Truv в последния кръг е била 100 млн. USD.

Forbes обясни, че решенията на стартъпа позволяват на компаниите да проверяват доходите или трудовата история на дадено лице. Бизнесът може да се нуждае от такива данни, преди да издаде заеми и ипотеки или да ги наеме. Основните източници на данни за Truv са системите за заплати и банковите транзакции.

Според рейтинга Apron, основана от бившия ръководител на финтех компанията Revolut в Русия Богдан Узбеков, е на второ място в списъка. Тази компания е регистрирана в Обединеното кралство. Занимава се с разработка на софтуер за автоматизиране на счетоводството за малък и среден бизнес.

Челната тройка допълва Polyn Technology, основана от Дмитрий Годовски, Александър Тимофеев, Валери Кривенко и Борис Маслов. Набраните инвестиции в стартъпа възлизат на 15 млн. USD. Централата на Polyn Technology се намира в Израел. Стартъпът разработва невроморфни чипове.

Първите пет в класацията на обещаващите стартиращи компании с руски основатели също включват Careerist, основана от Максим Глубочански, Иван Цибаев и Максим Гусаков, както и Qummy, чиито основатели през 2019 г. бяха Артем Симонянцев, Алексей Кислун и Евгений Писарев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА