Last news in Fakti

5 Януари, 2024 14:21 1 539 5

Унгария получи 445 милиона евро от Европейския съюз

  • унгария-
  • ес-
  • пари

Парите са отделени по програми за икономическо развитие

Унгария получи 445 милиона евро от Европейския съюз - 1
Снимка: Shutterstock

Унгария е получила над 445 млн. EUR финансова подкрепа от Европейския съюз (ЕС) от фондове, които доскоро бяха задържани от Брюксел, който продължава да притиска Будапеща да спазва изискванията за върховенство на закона. Според унгарския финансов министър Михали Варга парите са дошли от бюджета на ЕС за 2021-2027 г.

„От тази сума 240 млн. EUR са предназначени за изпълнението на Оперативната програма за интегриран транспорт, а 205 млн. EUR – за Оперативната програма за икономическо развитие и иновации“, уточни Варга. Той припомни, че на 28 декември Унгария получи подкрепа от ЕС в размер на около 786 млн. EUR по програмата REPowerEU, която предвижда „зелен преход“ и намаляване на енергийната зависимост от Русия.

Освен това на 13 декември ЕС обяви, че ще прехвърли 10,2 млрд. EUR от своя кохезионен фонд на Унгария, които ще бъдат използвани за развитието на териториите. Будапеща настоява Брюксел за още няколко милиарда евро във фондове за сближаване и възстановяване, вярвайки, че е изпълнила необходимите условия в областта на върховенството на закона и антикорупцията.

Унгария обвинява ръководството на ЕС, че се опитва да задържи тези средства по политически причини, тъй като не харесва независимата политика на Унгария, включително подхода ѝ към конфликта в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    6 1 Отговор
    След три месеца и ние ще почнем да получаваме нещо. Нови българи.

    Коментиран от #3

  • 2 Мачкай Орбан

    1 9 Отговор
    Тези само от мачкане разбират.
  • 3 Що не?

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бонев":

    Тъкмо ще решим демографската криза.
  • 4 Киро

    7 1 Отговор
    Унгария не е България,Орбан не се продава , за нищожни милиони евро ! Тези еврогейци с Урсула и останалите фашистки отрепки ги подкупват ,но номера им няма да мине! Защо тези негодници не видят нашият хал най бедни най болни най много престъпници милионери и милиардери ,теглят жестоки заеми ,за да подаряват на фашисткият наркоман!! Сглобката на Съд и затвор!!

    Коментиран от #5

  • 5 Калашник

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    и на ред в парламента.