Last news in Fakti

13 Януари, 2024 10:49 4 437 4

Туроператори отчитат засилен интерес към еднодневните екскурзии у нас и в съседните страни

  • туризъм-
  • екскурзии

Организират се посещения на фестивали, винени дегустации, кулинарен туризъм

Туроператори отчитат засилен интерес към еднодневните екскурзии у нас и в съседните страни - 1
Снимка: БНР

Туроператори наблюдават засилен интерес към еднодневните пътувания или пътуванията за почивни дни с една нощувка. Все повече клиенти се насочват и към съседни страни, които предлагат забележителности близо до границата ни, предаде БНР.

С 25 процента се е увеличило търсенето на еднодневни пътувания през миналата година спрямо 2019-а за една от фирмите в София, специализирани в този продукт - каза нейният управител Гълъбин Парушев.

"Като възрастовата група, разбира се, при нас е 55+. Хората, които пътуват на тези екскурзии в близки страни, Балканите, също на близки разстояния, така, че в рамките на деня да можем да отидем и да се върнем", обясни той.

Организират се посещения на фестивали, винени дегустации, кулинарен туризъм. Между 5 и 10 процента се е увеличила цената на еднодневните пътувания заради инфлацията и високите цени на горивата. Голям е интересът и на пътуванията за пазар предимно до Турция - посочва Ивелина Сотирова, представител на фирма от Сливен.

"Много лекарства, хранителни продукти от големите хипермаркети в Турция. По-малка част купуват дрехи, обувки", споделя Стотирова.

Очаква се интересът на хората към еднодневните пътувания да продължава да расте - казва Евелина Пулева, заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара.

"Смятам, че ще се увеличи тенденцията към еднодневните пътувания с идеята хората да се разходят, да научат нещо ново, плюс за тяхната култура", обяснява тя.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чук и беж или пестя кеш

    8 5 Отговор
    Еднодневна екскурзия значи две неща или пазар или любов и няма нищо общо с туризма.
  • 2 Павел пенев

    7 2 Отговор
    Каква опашата пропагандна лъжа. Кои са тези туроператори? Дори мигрантите не искат да стоят един ден у нас и гледат да избягат в Сърбия.
  • 3 Ами да

    4 0 Отговор
    С малко пари е така! Все пак, трябва да се живее някак!
  • 4 Запознат

    2 1 Отговор
    Аз имам интерес за 3часова екскурзия до Калотина. Еднодневната ми е много.