Last news in Fakti

15 Януари, 2024 09:10 2 678 7

Унгария, Сърбия и Словения откриват борса за електроенергия

  • енергийна борса-
  • унгария-
  • сърбия-
  • словения

Плановете са да стартира през първата половина на годината

Унгария, Сърбия и Словения откриват борса за електроенергия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Съвместната борса на Унгария, Сърбия и Словения за търговия с електроенергия в Централна Европа ще започне работа преди средата на 2024 г. Това съобщи унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто.

„Бяха взети корпоративни и технически решения на Словения, Сърбия и Унгария и след одобрение от правителствата съвместната борса за електроенергия на трите страни може да започне работа през първата половина на тази година, което значително ще повиши енергийната сигурност на целия регион“, отбеляза външният министър.

„През последните година и половина енергийната сигурност се превърна в един от най-сериозните проблеми в Европа“, припомни Сиярто. „Тясното енергийно сътрудничество между държавите може би никога не е било по-важно. Това е особено вярно в Централна Европа, където няма големи петролни и газови находища, така че взаимозависимостта на държавите е още по-голяма. Добра новина е, че сме по-близо от всякога за създаване на най-големите интегрирани борси за електроенергия в Централна Европа“, написа Сиярто във Facebook.

Унгария внася около 25% от потреблението на електроенергия, тъй като все още не може да си осигури този ресурс. Нейната електроенергийна система е свързана със системите на всички съседни страни. Основните износители за Унгария са Австрия, Сърбия, Словакия и Хърватия. В същото време самата унгарска страна доставя електроенергия в граничните райони на няколко съседни страни.

Правителството очаква, че страната ще може почти напълно да се осигури с електроенергия след пускането в експлоатация на два нови енергоблока на АЕЦ "Пакш", които се строят по проекта на "Росатом". Планира се промишлената им експлоатация да започне в началото на 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 спекулации с хората

    19 1 Отговор
    как ли сме живяли до сега с филсирана цена ?
  • 2 Коментар

    18 2 Отговор
    Борси,глупости на търкалета...само гледат как да ни скубят разни посредници.
  • 3 българина

    21 6 Отговор
    нашите блокове няма да се открият никога и ше внасяме 80 пр от турция сърбия и румъния ЗАВИНАГИ. Просто да си знаете

    Коментиран от #4

  • 4 Диксън

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "българина":

    Какви блокове ! Те ще закрият и тези дето имаме за да угодят на Господарите от демократическата партия на САЩ и нейния собственик Сорос. Но Тръмп идва и ще разгони това гнездо на оси
  • 5 Жоро

    2 1 Отговор
    До 2030 я камилата я-камиларя. Вятър работа
  • 6 ЕВРОНЮЗ

    7 1 Отговор
    И кои са тия трите. . Тия които биха камшика на Украйна и си гледат интереса
  • 7 А ние се отказахме

    1 0 Отговор
    Браво на нас, и хич не се чудите на скъпия ток, слугинажът си е слугинаж