Last news in Fakti

17 Януари, 2024 13:21 1 834 2

Hyundai Motor продаде една от четирите фабрики в Китай

  • hyndai-
  • завод-
  • китай-
  • продажба

Производственият му капацитет беше 300 000 автомобила годишно

Hyundai Motor продаде една от четирите фабрики в Китай - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Южнокорейската Hyundai Motor Corporation продаде завода си в китайската провинция Чунцин за близо 226 млн. USD като част от реорганизация на бизнеса в азиатската страна на фона на спад в продажбите, съобщи списанието Business Korea.

Автомобилният концерн се появи на китайския пазар през 2002 г. Заводът в Чунцин стана петият обект на Hyundai Motor в Китай и започна работа през 2017 г. Производственият му капацитет беше 300 000 автомобила годишно. Заводът спря работа през 2021 г.

През същата година Hyundai Motor продаде едно от предприятията си в Пекин. След сделката за производството в Чунцин, южнокорейската корпорация ще има три фабрики в Китай. Единият от тях, който се намира в Чанджоу, обаче се планира да бъде продаден още през 2024 г., съобщава списанието. Тези мерки се предприемат като част от реорганизация на бизнеса в Китай за подобряване на неговата рентабилност.

Купувач на продукцията в Чунцин ще бъде Yufu Industrial Complex Construction. Както отбелязва вестник Korea Herald, основният му акционер е компания, собственост на град Чунцин. Сделката идва след като пазарният дял на Hyundai Motor в Китай спада до 1,4% през 2023 г. Това беше повлияно от нарастващата популярност на местните марки автомобили, правителствените политики за подкрепа на китайски марки и политическите различия между Китай и Република Корея, както и пандемията.

Hyundai Motor инвестира около 1,2 млрд. USD в завода. През август 2023 г. те се опитаха да продадат завода за 3,6 милиарда юана, което е двойно повече от сумата на сделката от 226 млн. USD.

Вестникът Korea Times добавя, че Hyundai Motor планира да преориентира останалите заводи в Китай към пазара на Югоизточна Азия и към производството на повече премиум модели.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГлобБализъм

    1 0 Отговор
    Как се казва глобализъм, който се свива от всички пазари ... казва се, че е постигнал комуинзма и е точно в последните си години преди краха...
  • 2 Жон

    0 0 Отговор
    Харесваш китайците, значи си комунист.