Last news in Fakti

18 Януари, 2024 12:45 10 800 34

Затваря най-големият завод за слънчеви панели в Европа

  • завод-
  • германия-
  • слънчеви панели

Заводът на "Майер Бургер" във Фрайберг, Саксония, отвори врати през 2021 г. и създаде около 500 работни места за града

Затваря най-големият завод за слънчеви панели в Европа - 1
Снимка: obektivno.bg

В Германия ще бъде затворен най-големият завод в Европа за производство на слънчеви панели на швейцарската компания „Майер Бургер“, съобщи PV Magazine, цитиран от obektivno.bg.

Заводът във Фрайберг, Саксония, отвори врати през 2021 г. и създаде около 500 работни места за града. Той е най-големият производител на слънчеви фотоволтаични панели в Европа. Собственикът обаче обяви намерението си да затвори завода до началото на април заради влошаването на пазарните условия в Европа.

„Майер Бургер“ планира да се концентрира върху американския пазар. Окончателното решение ще бъде взето до средата на февруари.

Германските производители на слънчева енергия отдавна говорят за ценови дъмпинг от конкурентите в Китай, както и за по-благоприятни пазарни условия в САЩ. Те призовават германските власти да подкрепят бизнеса, в противен случай страната ще загуби тази индустрия. Премиерът на Саксония Михаел Кречмер вече призова Берлин да предприеме спешни мерки за спасяването на предприятието. Германското министерство на икономиката заяви, че преговаря с „Майер Бургер“.

Управляващата коалиция в Германия вече отложи амбициозните планове за изграждане на електроцентрали с газови турбини и ще разчита на електроцентрали, работещи с въглища, през следващите години, съобщи Berliner Zeitung, позовавайки се на вътрешен документ на управляващата Социалдемократическа партия на Германия. Германската медия обяснява провала на плана за зелен преход на Берлин със следните причини:

„Това беше основният проект за зелена трансформация в Германия и може би най-амбициозният проект за енергийна политика на управляващата коалиция: след постепенното спиране на ядрената енергия и планираното ранно затваряне на въглищните централи, природният газ трябваше да се превърне в мост към нов, зелен свят на енергетиката в Германия. Тогава обаче започна конфликтът в Украйна. Това беше последвано от политиките на строги икономии, следвани от финансовия министър Кристиан Линднер, и накрая от бюджетната криза в края на 2023 г.“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така Така

    79 8 Отговор
    Тук Китай си е номер 1, както и на мноооого други места. Сори капитализъм хер
  • 2 честен ционист

    63 7 Отговор
    Накрая ще стане кой се боцнал - боцнал, кой купил електричка - купил, и кой се сдобил със слънчев колектор, дотам. Останалите в списъка с чакащите като едно време за Ладите.

    Коментиран от #7, #26

  • 3 Що така

    84 2 Отговор
    А въглеродният отпечатък? Или това важи, само когато парите текат в правилната посока? Германският кюмюр не свързва СО2.

    Коментиран от #18

  • 4 ЕВРОНЮЗ

    87 8 Отговор
    😂 😂 😂 Дайте Грета Тумберг, скоро не сте я вадили от гардероба. Зеленски, Навални... Зеленски, Навални... Зеленски, Навални.... е писна ми една манджа
  • 5 Нали се радвахте

    83 10 Отговор
    Сборо Газпром, сбогом Русия. Ми радвайте се......

    Коментиран от #6, #27

  • 6 И какво общо има Газпром

    13 45 Отговор

    До коментар #5 от "Нали се радвахте":

    Бре Заблуденяк .

    Ще се купуват Китайски , и пак няма проблем .

    Какво се радваш за Газпром .

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДА де

    63 5 Отговор

    До коментар #6 от "И какво общо има Газпром":

    Ама КИТАЙ ползва газ за производството си от ГАЗпром.....сила СИБИР?

    Коментиран от #28

  • 9 Исторически парк

    74 4 Отговор
    Америка изяжда колониите за да оцелее
  • 10 Кит

    72 7 Отговор

    До коментар #6 от "И какво общо има Газпром":

    Май не си дочел статията, според която след зануляването на СП Германия се връща към най-екологичното гориво - въглищата, поради липсата на газ на конкурентна цена? Именно този рязък завой към ново екогориво "честити" колегата, но ти нямаш мозък, за да го разбереш....
    Нормално, като за човек ударен с жълто паве по главата!

    Коментиран от #29

  • 11 Яяяя

    11 47 Отговор
    Споко бе хора! Газпром скоро ще е китайски! Както и всичко руско ще е китайско. От Лада, Москвич и Волга до Сибирската тайга и далечен Восток!

    Коментиран от #14, #24

  • 12 Член Кореспондент

    47 5 Отговор
    Истината е че Майер Бургер започва вместо слънчеви панели с евтина руска газ да произвежда евтини бургери със скъпа краварска газ.
  • 13 Механик

    61 7 Отговор
    "Собственикът обаче обяви намерението си да затвори завода до началото на април заради влошаването на пазарните условия в Европа."
    Не вярно! Европа цъфти и разцъфва под мъдрото ръководство на Фон дер Намкоси, бабофила, Улавия Шолци, АНАЛенчето Беброк и др.
    Собственика на завода е "копейка" и внася руска дезинформация.
  • 14 Механик

    42 11 Отговор

    До коментар #11 от "Яяяя":

    О да. Русия ще е китайска,щом си рекъл. Ама след като ви донатроши кокалите. Ще ви срине еднополюсния модел и когато ви свърши и кюмюра, ще горите пенсионерите, че хем да се топлите, хем да не им изплащате песии (щот парЕ немааа)
    А ти лежи на тая кълка.

    Коментиран от #16, #30

  • 15 Кирил Петков

    29 2 Отговор
    Значи, вижте, ся, така... ние от Продължаваме промяната, в България, в Ловеч, до автомобилния завод, ще направим завод за панели. Ся, това ше стане, нека си говорят другите, аз, това, се застъпвам, искрено вярвам, че това е правилно. Дано сте ме разбрали, щото не мога да повторя.
  • 16 Ела

    3 10 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    Да ми модернизираш у. Йа ,механико
  • 17 Ники

    21 4 Отговор
    И това ми било бъдещето за 3 години и умрели
  • 18 Калпазанин

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "Що така":

    Пропускаме нещо дребно в статията"американския пазар" аджеба защо ли? Кой на кого и кого кара да налага санкции а си купува руски ресурси и после им ги набрм@@@на завишени цени
  • 19 веско

    33 4 Отговор
    "Управляващата коалиция в Германия вече отложи амбициозните планове за изграждане на електроцентрали с газови турбини и ще разчита на електроцентрали, работещи с въглища, през следващите години, съобщи Berliner Zeitung " Глупавият Ханс от няколко години повтаряше едно и също като затвори и Атомните си електроцентрали а сега щял да мiне на въглища ? Фактите когато говорят и Боговете мълчат -- санкциите разрушават най -голямата Европейска икономика нашите предатели лицемери пируваха , радваха се като луди които не осъзнават това което правят.

    Коментиран от #31

  • 20 Така

    19 2 Отговор
    Икономиката на Германия бавно но и целеустремено, затъва. Зелените я планират, на нещо у плетоха плановете. Студът е гладът е па силен та се наложи завой, за да не ги изритат с масови протести в цяла Германия. Еко, та хубаво ама и те не искат да им вземат кокала. Гледам сеир и се забавлявам. След няколко години, живот и здраве да има, ще се прибера в къщи. Но германеца, когато реши да емигрира, а те го правят все повече и повече, става просто емигрант или гастарбейтер някъде.

    Коментиран от #32

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЧИ ЩО ША ИМ ПОМАГА

    5 0 Отговор
    ДЪРЖАВАТА. НАЛИ ПАЗАРА РЕШАВА ВСИЧКО. ПАЗАРНИ ИКОНОМИКИ....... ДРЪ ДРЪН..... КОЙ ПОМОГНА НА ХИИИИИИЛЯДИ ТЕ ТЪРГОВЦИ НА ДРЕБНО........ ННННННИЍИЍИИИКОЙ.
  • 24 никога

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Яяяя":

    сащ няма да допуснат китай до сибир. с русия все някак ще се разберат.
  • 25 Смешно

    3 7 Отговор
    А руснаците още не могат да се научат да произвеждат серво за волана и ABS за Ладите. Продават ги като от 88-ма година.
  • 26 Смешно

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Що като едно време, те и сега руснаците чакат за Лади да се произведат,че липсват части откакто западът им наложи санкции.
  • 27 Смешно

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Нали се радвахте":

    Ми радваме се, сега газа е напо-ниска цена в цяла Европа.
  • 28 Смешно

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "ДА де":

    Да, ама принуди руските терористи да му го продават на много по-ниску цени отколкото на Европа. А те няма къде другаде да продават.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Смешно

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    Русия горката няма пет лева , в Украйна 2 години се върти в Донецк и не е мръднала. Русия е икономическо джудже,а както се оказва и военно джудже.
  • 31 Смешно

    4 9 Отговор

    До коментар #19 от "веско":

    Санкциите разрушиха и без това мижавата руска икономика, която не произвежда нищо освен танкове и калашници модел 56-та година. Още дори нямат отговор на самолет Стелт, защото нямат технологии. Всичко им е от миналото на СССР.

    Коментиран от #33

  • 32 Смешно

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Така":

    Интересно къде работиш- в Москва или Пекин,а може би в Пехнян? Или си в пропадналия запад, който искаш да пропадне още повече, но там работиш. Хаха
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Следва затварянето

    5 2 Отговор
    на ЕС ,време е