6 Януари, 2014 17:50 1 307 0

Британски адвокати излязоха на протест с перуки

  • великобритания-
  • адвокати-
  • протест-
  • перуки

Те отказват да влязат в съдебната зала заради планираните икономии в правната помощ

Британски адвокати излязоха на протест с перуки - 1
Снимки АП/БТА

Стотици британски адвокати, много от които бяха с традиционни бели перуки и черни тоги, излязоха на протестни демонстрации и изоставиха задълженията си в съдебните зали, съобщава АП.

Заседанията в редица съдилища, включително в централния наказателен съд в Лондон бяха отменени, тъй като правните защитници, известни във Великобритания като "баристъри" (баристърите са адвокати, имащи право да пледират във висши съдебни инстанции-бел.ред), излязоха на първата си национална стачка.

Адвокатите заявиха, че "не са готови да работят почасово за по-малко пари от минималната работна заплата".

Хиляди британски адвокати по наказателно право отказват да влязат в съдебната зала  в редица градове в Англия и Уелс, в знак на протест срещу планираните икономии в правната помощ. Адвокатите не се явиха на работа в редица градове, , включително  Лондон, Манчестър, Ливърпул, Лийдс, Бирмингам, Нюкасъл и Бристол, пише Би Би Си.

Британското правителство планира да ореже хонорарите им, за да намали бюджета за правна помощ с 220 милиона лири до 2019 г.

Адвокатска колегия заяви, че безпрецедентно действие от страна на държавата идва с гняв, който скоро ще достигне "точка на кипене".

Юристите твърдят, че съкращенията могат да понижат адвокатските такси с до 30% и да намалят броя на служебните адвокати, които са на разположение.

Министерството на правосъдието от своя страна заяви, че тази стъпка е била необходима, за да се гарантира „устойучивостта“ на правната помощ.

Правната помощ струва на данъкоплатците около 2 млрд. лири годишно като половината отива за наказателни дела, а останалите за граждански дела.

Министър на правосъдието Шайлеш Вара заяви: "Живеем в трудни икономически времена и адвокатите не са имунизирани от икономическия климат."

Правителството твърди, че 1200 от адвокатите миналата година са получили от правна помощ доходи в размер на 100 000 лири. Според адвокатско сдружение обаче средните доходи били около 36 000 лири.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА