Last news in Fakti

25 Февруари, 2024 06:59 1 730 17

Продължава ръстът на цените на повечето основни хранителни стоки

  • цени-
  • храни-
  • тържища

Плодовете и зеленчуците също поскъпват, сочат данните на ДКСБТ

Продължава ръстът на цените на повечето основни хранителни стоки - 1
Снимка: Капитал

Продължава ръстът на цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и през тази седмица, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,92 на сто до 2,305 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,284 пункта, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Равнището на ИТЦ в началото на миналата година беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Краставиците от внос поевтиняват със 4,3 на сто до 3,30 лева за килограм. Цената на доматите (внос) се повишава с 1,4 на сто и те се търгуват по 3,55 лева за килограм, а тази на картофите скача с 0,8 на сто до 1,29 лева за килограм.

Морковите поскъпват с 11,2 на сто до 1,29 лева за килограм, а зрелият лук кромид (внос) - с 6,1 на сто до 1,57 лева за килограм. Цената на зелето скача с 10,4 на сто до 1,17 лева за килограм, а на червените чушки (внос) - с 9,9 на сто до 3,90 лева за килограм.

Цената на ябълките от внос пада с 3,8 на сто и те се търгуват по 1,75 лева за килограм. Лимоните поевтиняват с 0,9 на сто до 2,17 лева за килограм, а бананите - с 1,1 на сто до 2,82 лева за килограм. Цената на мандарините отстъпва с 5,6 на сто до 2,18 лева за килограм, а на портокалите - с 1 на сто до 2,01 лв./кг.

Цената на кравето сирене е по-висока с 0,4 на сто до 11,04 лева за килограм, а на кашкавала тип "Витоша" е по-ниска с 0,2 на сто до 16,74 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) поевтинява с 0,8 на сто и се купува по 1,17 лв. за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) запазва цената си от 2,26 лева за литър.

Цената на пилешкото месо пада с 1,7 на сто и то се предлага по 6,18 лв. за килограм. Яйцата (размер М) остават на същото ниво и се купуват по 0,37 лева за брой на едро в края на седмицата.

Цената на ориза се повишава с 0,6 на сто и се търгува по 3,30 лв. за килограм, а на лещата – с 1 на сто и е съответно 4,23 лева за килограм. Цената на зрелия фасул скача с 1 на сто до 4,15 лева за килограм.

Захарта запазва цената си и се търгува по 2,19 лева за килограм. Олиото поскъпва с 1,5 на сто - до 2,70 лв. за литър, а брашното тип 500 – 0,8 на сто до 1,24 лева за килограм. Цената на кравето масло (пакетче от 125 грама) пада с 0,8 на сто до 2,65 лв. за брой.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    40 1 Отговор
    Продължава ръстът на цените на повечето основни хранителни стоки

    Но пък продължава засаждане на фотоволтайци на плодородна земя.

    Ежте и пииите йовтини фотоволтаици !

    Коментиран от #8, #10, #13, #15

  • 2 Кокорчо

    32 7 Отговор
    Нормално и напред към €врозоната !
  • 3 Бмх

    36 4 Отговор
    Да благодарим на управляващите, че водим достоен европейски живот! :)))))
  • 4 Опааа

    39 5 Отговор
    “Кой не скача е червен!” ЕС ; демокрация ; “сбогом Газпром” и т.н.
  • 5 Гориил

    34 1 Отговор
    Това означава, че световните транспортни транзитни коридори са частично блокирани. Освен това растящите цени на храните обезценяват заплатите и превръщат спестяванията в боклук.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 4 Отговор
    Санкциите действат❕
    Следващият пакет , моля❕
  • 7 Коко

    26 2 Отговор
    Те че поскъпват е едно на ръка но и всичко е менте пълно с химия.Но щом стадото пълни количките в немските и австрийски вериги и се радва вдигай още няма страшно.

    Коментиран от #16

  • 8 Пешо

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Но съм го казвал и преди време.... подготовка за еврозоната... но там има икономика... реална... а тук изкуствен валутен борд... и сега трябва да се плати сметката... после ще кажат....еврото не промени цените. Не е.... защото огинпроменят предварително. Най много ще кажат... вижте еврото свали цените на храните... уаууу..
  • 9 Хранителните

    16 0 Отговор
    Поскъпват ами другите стоки и услуги са в тавана
  • 10 Калпазанин

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Нека има фотоволтаици, ама докато например искаш да си сложиш на покрива трябва да преплуваш море от бюрократи и корупция, ама иначе и инфлация няма само дето ни загробват и ооронват с дългове които "държавата" тегли за да ги присвоят онези същите бюрократи продажни политици
  • 11 Голям зор

    23 0 Отговор
    Едните пишат че спадат другите пишат че се вдигат,разберете се какво да приказвате.Цените са по високи от Европа а заплатите най ниски.
  • 12 на пазара в пирот

    11 0 Отговор
    в прогнилата и изостанала сърбия- цените са по-ниски. навръщане през капица: единствено чакането на границата малко прецаква разходката за пазаруване
  • 13 Моарейн

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Колега, освен фотоволтаици май ни гласят и загробване на отработеното ядрено гориво в Добруджа или Странджа. Подобна статия имаше в един конкурентен сайт, но няма как да дам линк към нея, че ще ме изтрият. Поразровете се из нета, от вчера или оня ден е, така че лесно ще стигнете до нея.
  • 14 Перо

    18 0 Отговор
    За ПП и Тагаренко е важна помощта за Украйна, а не цените на хранителните продукти и др. услуги и стоки в БГ!
  • 15 Хохо Бохо

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    След либерализирането на пазара на ел. енергия няма да е много едрина салатата от фотоволтаици. В колониите е така, нищета и мизерия
  • 16 Хохо Бохо

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Коко":

    Не всичко, само тук, в България. Хората пи света си ядат нормална храна, даже тази за кучета е по-качествена от нашата. За справка една кратка екскурзия в рамките на ден до Сърбия, Турция, Гърция или Румъния
  • 17 Факти

    5 0 Отговор
    Държавно регулирана спекула , за да се осигурят средства за у с райна !