Last news in Fakti

15 Януари, 2014 10:11 1 032 0

Започна записването за студентски бригади

  • бригади-
  • работа-
  • студентски-
  • сащ

Най-популярната дестинация е САЩ

Записването за студентски бригади и сезонна работа в чужбина вече започна. Ако имате желание да работите извън България това лято, вече е време да кандидатствате за бригади в САЩ и Европа, съобщава News 7.

Между 7 и 10 хил. студенти годишно кандидатстват за бригади в чужбина, като най-популярната дестинация е САЩ. Над 60% от тези, които заминат веднъж, на следващата година отново кандидатстват.

Тъй като американците в момента са финансово притиснати от кризата, все повече от тях решават да останат в страната по време на лятната си почивка, което открива много сезонни позиции за обслужващ персонал. Именно към тези позиции се насочват студентите, които отиват на бригади.

Европейските страни също са атрактивна дестинация за студентите, като преобладават тези с развит туристически сектор – Испания, Португалия, Италия, Франция. Другият тип работа, към която се насочват сезонните работници, са позициите в селското стопанство във Великобритания. При стажовете пък водещи са ИТ, комуникации, интернет професиите и позициите в сферата на маркетинга.

Повечето студенти отиват навън с идеята да изкарат пари и да посетят екзотични места. Когато пристигнат на място и започнат работа обаче, те осъзнават, че програмите им дават много повече – те получават квалификация и ценен опит, както в професионален, така и в житейски план.

От 1 януари 2014 г. минималното заплащане в САЩ е 8,25 долара на час. Надниците, които получават нашите студенти, започват от 8,50 долара на час и достигат до 10, 12, 14 долара на час – в зависимост от типа работа.

Условията, на които кандидатстващите трябва да отговарят, са на първо място да бъдат студенти редовно обучение, на възраст до 28 години и да владеят поне на средно ниво езика, който се говори в държавата, в която отиват. При стажантските програми има и специфични изисквания за знанията и уменията, които кандидатът трябва да притежава.

Всеки познава човек, който е бил на обменна програма. Съветът на специалистите е студентите, които обмислят подобна стъпка, да се допитат до приятелите си, които вече са минали по този път. Има и редица консултантски фирми, които могат да им помогнат да се ориентират и да изберат най-подходящия вариант за себе си. Повечето от консултантите също са ходили на бригади и могат да помогнат както с професионално, така и с лично мнение.

За съжаление много са фирмите фантоми в бранша, затова е добре да се ориентираме към добре познатите фирми с дългогодишен опит, които са доказали своите качества и може да им се има доверие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА