Last news in Fakti

14 Март, 2024 14:37 1 897 11

Огромна „дупка“ в германския бюджет за отбрана

  • германия-
  • отбрана-
  • бюджет-
  • дупка

Може да достигне 6 милиарда евро през 2025 г

Германският министър на отбраната Борис Писториус предупреди останалата част от правителството, че следващата година на Бундесвера ще липсват до 6 млрд. EUR. Дори достигането на целта на НАТО за военни разходи от 2% от БВП може да бъде под въпрос.

За 2025 г. Министерството на финансите под ръководството на Кристиан Линднер е предвидило военни разходи в размер на 52 млрд. EUR. Експерти от Министерството на отбраната направиха изчисления и стигнаха до „ ужасяващо заключение”: за да се постигне целта на НАТО от 2% от БВП през следващата година, средствата за военни нужди трябва да бъдат увеличени с 4,5-6 млрд. EUR.

В същото време финансовата „дупка“ непрекъснато се увеличава, както и броят на проектите, за чиято реализация не достигат средства. Изданието Bild дава някои примери. Реконструкцията на летището в Бюхел (Рейнланд-Пфалц) за изтребители F-35 ще изисква допълнителни 700 млн. EUR. Все още не е известно откъде да бъдат взети. Същото важи и за закупуването на нови колесни бронетранспортьори и самолети Eurofighter. Разходите за разполагане на бригада на Бундесвера в Литва се оценяват на поне 5 милиарда евро. Те все още не са взети предвид при планирането на бюджета.

Както пише вестникът, Писториус е информирал канцлера Олаф Шолц за трудната финансова ситуация. В момента Министерството на отбраната води преговори с Министерството на финансите за допълнително финансиране, но засега без резултат. Според Bild дори без нуждите на Бундесвера бюджетът за 2025 г. ще има недостиг от 25 млрд. EUR. Линднер предложи финансиране на нуждите на армията чрез съкращаване на някои социални разходи, но Шолц даде да се разбере, че целта на НАТО от 2% от БВП трябва да се постигне без съкращения на социални плащания.

Германия възнамерява да похарчи 73,41 милиарда долара за отбрана тази година, което ще възлиза на 2,01% от прогнозния БВП. По-рано Шолц обеща, че отсега нататък страната всяка година ще отговаря на критериите на НАТО.

Страните от НАТО си поставиха за цел да доведат военните си разходи до 2% от БВП на среща на върха в Уелс през септември 2014 г., мотивирайки това с „руската заплаха“ във връзка с обединението на Крим с Руската федерация. През юли 2023 г. на срещата на върха във Вилнюс беше решено 2% от БВП да станат не целта, а минималното ниво на разходите за отбрана на държавите от алианса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    Пак ще има учения с метли 🥸🥸🥸🥸🥸
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 2 Отговор
    " ....армията на четвъртата икономика в света прати най-новите си БТР-и в голямо бойно учение в Норвегия,

    с боядисани в черно
    дръжки на метли на мястото на липсващи картечници.

    Този детайл е част от доклад, изтекъл от немското Министерство на отбраната,..."

    НЕ от ТАСС ❗❗❗❗
  • 3 Македонец

    12 2 Отговор
    Не разбирам защо са нужни долари и всичко се смята в долари когато
    Германия е в ЕС и платежна валута е евро ?

    Коментиран от #5

  • 4 Хохо Бохо

    7 1 Отговор
    Важно е за нацбандерите да има, да има за бело на фщрерчето да има
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Македонец":

    Защо екраните са в ИНЧ-ове , когато у нас и в ЕсеС се работи в СМ❗
    Защото господарят показва КОЙ Е ГОСПОДАРЯТ❗
  • 6 Некой си

    5 1 Отговор
    Ал да ги учим?
    Намаляват си БВП и сметката с 2% е готова.

    Коментиран от #9

  • 7 Калпазанин

    5 1 Отговор
    Ше я закърпят с два прайда повче в годината
  • 8 Миленкеее..

    0 0 Отговор
    цуни дупенцата на германците...Германия е богата държава,те ще се оправят,те ще защитят гражданите си,ама тебе кой ще защити??Пак на русите ли ще чакаш..да ама русите този път ще те гътнат от България барабар с децата ти.Няма да си нужна повече на никого.Сега се радвай на дребните,дето ти дават за да пишеш това,което пишеш.
  • 9 БРАВО!

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Некой си":

    Тия са много зле с ексела😄😄😄,липсват им първите 18 години образование!

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.