Last news in Fakti

29 Януари, 2014 13:18 3 105 0

Бивш активист се бори да съживи пристанищен град в Тайван

  • тайланд-
  • икономика-
  • гаосюн-
  • пристанищен град-
  • износ

Индустриалният пристанищен град Гаосюн някога е бил доминиращ в региона

Бивш активист се бори да съживи пристанищен град в Тайван - 1
град Гаосюн

Един пристанищен град в Тайван е взел икономическото си благосъстояние в свои ръце и се бори всячески да възвърне някогашната си слава и блясък на един от най-големите индустриални градове в региона.

Кметът на град Гаосюн, вторият най-гъсто населен град в страната, е подела една трудна не  политическа, а икономическа битка.

Г-жа Чен Чу, която като млад борец за демокрация, е била хвърлена в затвора за противопоставяне на военната диктатура, управлявала Тайван до 1980 г., днес се е превърнала в един улегнал и предприемчив управник, който е готов по всякакъв начин да помогне на икономиката на страната си.

Индустриалният пристанищен град Гаосюн, който се намира  в тропическия юг, някога е бил доминиращ заради традиционните отрасли като корабостроенето и нефтените продукти. Но конкуренция от страна на евтините китайски съперници е принудила много от тези компании да затворят или да преместят фабриките си в континенталната част на Китай. И въпреки икономическият застой на Тайван, град Гаосюн продължава да се бори, коментират икономисти.

Сега г-жа Чен се опитва да привлече инвестиции и да помогне на създаването на нови бизнеси в Гаосюн, за да въздигнат отново някога процъфтяващия индустриален град. Най-удивителното е, че въпреки позициите си на звезда на тайванската опозиционна демократическа прогресивна партия, известна със своята враждебност към Китай, г-жа Чен е пътувала до Поднебесната империя много пъти, за да проучи развитието й и да рекламира своя град.

Нейната работа е от изключително значение не само за Гаосюн, но за останалата част на Тайван. "Тайван трябва да създава продукти, които ще ни направят конкурентноспособни", казва тя. "В противен случай за нас ще бъде наистина трудно."

Макар промишленият град Гаосюн да е ударен икономически по-силно от други тайвански градове, той не е сам в борбата си да се конкурира с по-евтините, а понякога и по-иновативни съперници от чужди страни. Цялата страна се опитва да въздигне икономическия си растеж.

Слабият растеж се отразява силно на износа на Тайван, на който се падат 70% от неговата икономика. Има много тайвански фирми като производителят на смартфони HTC и Acer, която произвежда хардуер, които са били застигнати от чуждестранни конкуренти като Южнокорейската компания Samsung и китайската - Lenovo.

Икономическите проблеми на Тайван обаче не спират до тук. Продължаващото изместване на тайвански фабрики към Китай и Югоизточна Азия също отдава своя принос. Въпреки че производството там помага на печалбите на компаниите, отражението върху тайванската икономика е минимално.

Много, ако не и повечето, икономисти са песимистично настроени относно перспективите на Тайван. Най-тревожна, според Марсела Чоу от американската банка Мерил Линч, е разширяващата се пропаст между износа и поръчките за износ. Възстановяване на търсенето в световен мащаб е увеличило поръчките, но износът на произведени в Тайван стоки остава муден, тъй като повечето компании са преместили производството си извън страната. "Това е голям структурен проблем, пред който Тайван продължава да е изправен", казва г-жа Чоу.

Откакто г-жа Чен встъпи в длъжност като кмет на Гаосюн през 2010 г., тя е била агресивна в насърчаването на града да търси потенциални инвеститори, включително и китайски такива по време на пътуванията си до там.

Освен това, друга цел, която си е поставила кметицата, е да направи мястото по-малко замърсено. Градът от години е промишлена зона и това е довело до високи нива на замърсяване. Сега Чен се опитва да направи града по-привлекателно място за живеене. Бивши захарни и бананови складове са превърнати в елегантни кафенета, магазини и офиси.

Пристанищните власти разширяват капацитета си да обслужват повече круизни и някои от товарните кораби, които превозват стоки от китайските фабрики на запад и се нуждаят от място, където да спрат по пътя. Това също внася някакви пари в градската хазна.

Местните бизнесмени казват обаче, че преминаването от традиционните индустрии към по-модерни все още се случва бавно. Една от малкото фирми в Гаосюн, която успешно е извършила преход в бизнеса си е Brogent. Основана от бивш инженер от компанията Acer, групата прави симулатори за увеселителни паркове, чиито седалки подскачат и се разклащат в синхрон със специално направени анимации.

Градът е помогнал на Brogent да намери земята, от която е имала нужда, за да се изгради лъскав офис, както и магазин с двор и халета, които фирмата използва за тестване и изграждане на своите продукти. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА