Last news in Fakti

12 Април, 2024 14:43 1 613 2

Казахстан няма да внася пшеница още 6 месеца

  • казахстан-
  • пшеница-
  • забрана-
  • внос

Изключение правят доставките с железопътен транспорт

Казахстан няма да внася пшеница още 6 месеца - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстанските власти удължиха забраната за внос на пшеница в републиката с всички транспортни средства с още шест месеца. „Установена е забрана за внос на пшеница в Република Казахстан, включително от страните-членки на ЕАЕС по шосе, вода и железопътен транспорт“, се казва в съобщението на пресслужбата на Министерството на земеделието на републиката.

Той отбелязва, че забраната не се прилага за доставки с железопътен транспорт до птицевъдни и мелнически предприятия в Казахстан единствено за производство и потребление.

Първоначално временната забрана беше валидна до 12 април 2024 г., но от същата дата се удължава с още половин година.

По-рано на заседание на Междуведомствената комисия по външна търговска политика на републиката, по време на което беше обсъдена идеята за удължаване на забраната, беше подчертано, че има достатъчно запаси от хранително и фуражно зърно на вътрешния казахстански пазар. Според комисията зърното, пристигащо в Казахстан от Русия, води до намаляване на търсенето на местна пшеница на вътрешния пазар и спад в цените.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    4 1 Отговор
    Тази новина дали има някакво значение за някой в България.?

    Коментиран от #2

  • 2 Има, ама трябва да се мисли.

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Любопитен":

    Новината ти подсказва, че остава нереализирана пшеница от другаде - разбирай Украйна, която като нищо може да бъде шътната тук в България.