Преди време световната преса писа, че собственикът на Facebook Марк Зукърбърг не е оставил нито цент бакшиш след като със своята приятелка са посетили пицария в Италия. Коментарите под материала бяха от положителни до отрицателни. Въпросът дали да се оставя бакшиш, в кои случаи и колко е дълбоко свързан не само с народопсихологията, но и с това доколко сервитьорът е бил любезен и угодил на клиентите си. В някои държави бакшишът е абсолютно задължителен, а в други той се смята за обида. Къде колко бакшиш се оставя?
В Германия и Австрия е прието да се оставя между 5% и 10% от стойността на сметката. Точната сума зависи от нивото на обслужване. Това се отнася не само за ресторанти и кафенета, но и за такситата. На пиколото в хотела обикновено се оставя 1 евро.
В Италия се смята за приличен бакшиш не по-малко от 10% от стойността на сметката. Не е прието той да се дава директно в ръцете на сервитьора. Също така италианците не одобряват, когато всеки един от компанията плаща сметката си отделно. Барманите не очакват бакшиш, а таксиджиите направо закръглят сумата, когато казват на клиента колко дължи. Подобни са правилата и в Хърватия.
В Испания и Португалия също е препоръчително да се оставя между 5% и 10% от стойността на сметката. Добре е да не се дават дребни монети. Сметката за такси се закръгля до 50 евроцента или до 1 евро. Тук също не се гледа с добро око, ако всеки от компанията плаща сметката си отделно.
Във Франция и Италия парите не се дават на ръка, но това не означава, че бакшишът може да се пропусне. Правилата са, че сервитьорът трябва да получи минимум 10% от стойността на сметката. Същият процент важи и за таксиметровите шофьори. В хотелите обаче може да се мине и без даването на бакшиш.
В Гърция няма точно определен процент от сметката, който трябва да се остави като бакшиш. Местните сервитьори ще се радват да получат дори и 1 евро. В зависимост от нивото на ресторанта той или може да се закръгли, или да се оставят 10% от стойността на сметката. Сметката за такси също се закръгля.
Пестеливостта не е сред добродетелите в Турция. Препоръчително е на сервитьора да се остави бакшиш между 6% и 10% от стойността на сметката. Неразбиране и недоумение буди, когато всеки от компанията иска да си плати консумираните храни и напитки.
Във Великобритания бакшишът е включен в сметката. Ако това не е направено е добре да се остави поне 10% от стойността й. Ако клиентът не е доволен от обслужването, може и да не плати за него. В английските и шотландски кръчми, където всеки сам си поръчва на бара питие, не е традиция да се оставя бакшиш. Таксиметровите шофьори закръглят сметката.
В страните от Бенелюкс нещата са максимално опростени: бакшишът влиза в цената на храната, транспорта и хотелиерските услуги. В случай, че обслужването е много добро може да се даде и някое друго евро допълнително. Особеното тук е, че бакшиш се дава на разпоредителите в театъра или киното.
За разлика от Европа, в САЩ и Канада, сервитьорите разчитат повече на бакшишите, отколкото на заплатите. Затова там е прието да се оставя като бакшиш между 15% и 20% от стойността на сметката. Пиколата получават по 1 долар за всеки куфар, който пренасят, а камериерките винаги очакват да намерят на възглавниците по 1-2 долара.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 хулио
11:51 08.02.2014
2 Бай Иван
19:25 08.02.2014