Last news in Fakti

31 Май, 2024 12:10 1 541 3

Япония с драстични мерки срещу изтичането на информация на най-новите ѝ технологии

  • япония-
  • производство-
  • защита-
  • технологии

Една от най-напредничавите икономики в света повишава степента на секретност в производството си

Япония с драстични мерки срещу изтичането на информация на най-новите ѝ технологии - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Японското правителство реши да засили режима на секретност и да предотврати изтичането зад граница на най-новите технологии в някои отрасли. Това съобщи вестник Nikkei.

Според неговите данни става дума за производство на полупроводници, най-нови електронни компоненти, батерии с голям капацитет, обработващи машини, индустриални роботи и части за самолети. Частните компании, работещи в тези области, когато получават държавни субсидии и стимули, ще трябва да поемат допълнителни задължения за сигурност.

По-специално, те ще трябва да се консултират с японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността, когато вземат решения за преместване на производство в чужбина. Тези компании също трябва да подпишат споразумения за поверителност с контрагентите. Изпълнението на тези задължения ще бъде проверявано редовно, отбелязва вестникът.

По нейна информация правителството ще задължи и частните компании в тези сектори на икономиката да ограничат броя на служителите, на които е разрешено да работят по секретни разработки. При пенсиониране или прехвърляне на друга работа тези служители ще подпишат споразумения за неразкриване на информация.

По-рано в Япония приеха закон, въвеждащ в страната система за специален достъп до секретна и важна информация, свързана с икономическата сигурност. Говорим по-специално за системи за отбрана срещу кибертероризма, веригите за доставки на предприятията, новите технологии и разработки. Тези, които получават достъп до такива данни, трябва, със собственото си съгласие, да бъдат проверени за възможни престъпления, дългове и проблеми с наркотици и алкохол. Техните семейни и приятелски връзки и всички аспекти на финансовото им състояние също трябва да бъдат проверени.

За разкриване на класифицирана информация служител може да бъде наказан с лишаване от свобода до пет години или глоба до 5 милиона йени (около 32 хиляди долара). Компанията, в която работи нарушителят, също ще бъде глобена.

Източник: tass.ru


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    7 0 Отговор
    Тъй тъй, че американците и китайците много краднат😉
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван С

    3 0 Отговор
    Направо ме изненадахте с източника на информация. От кога ви позволяват да четете противникова пропаганда? Да не секнат приходите...