Last news in Fakti

4 Юни, 2024 12:11 1 092 2

Азиатска държава бързо напредва с цифровизацията

  • казахстан-
  • цифровизация-
  • политика-
  • бизнес

Казахстан смята за важно развитието й в пространството на ЕИС

Азиатска държава бързо напредва с цифровизацията - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Държавите-членки на Евразийския икономически съюз (ЕИС) трябва активно да развиват цифровизацията и технологиите за изкуствен интелект в рамките на асоциацията. „Дигитализацията е един от основните инструменти за опростяване на взаимната търговия. Изключително важно е да продължим активната работа в тази посока. На първо място, това се отнася за областите на транспорта, фитосанитарните и ветеринарните мерки, техническото регулиране и интегрирането на системи за проследяване на продуктите“. Това заяви министър-председателят на Казахстан Олжас Бектенов на срещата на Евразийския междуправителствен съвет в разширен състав, която се провежда в град Несвиж в Минска област.

Ръководителят на правителството отбеляза, че Казахстан е постигнал известен напредък в цифровизацията на държавните и финансовите услуги. „Например, в края на 2023 г. делът на безналичните плащания беше 88%, въпреки че преди 2020 г. тази цифра не надвишаваше 50%. Така бързият растеж на финтех се превърна в пример за други сектори на икономиката“, обясни Бектенов.

Според него ЕИС трябва да осигури и широко използване на технологиите за изкуствен интелект. „Разкриването на потенциала в тази област също е отбелязано в декларацията за развитие на Съюза. Според експертни оценки до 2026 г. повече от 80% от предприятията в света ще използват инструменти за изкуствен интелект, днес – по-малко от 5%“, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 # идиоти вън

    2 0 Отговор
    Ей, човечеството с бързи стъпки върви към цифровия концлагер!!!

    Коментиран от #2

  • 2 ТакаЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "# идиоти вън":

    Така е, всичко почна от България - ние всяка година се цифровизираме ли, млрд. ли се харчат, гласуваме ли, машини ли купуваме - голям труд кипи, с толкова ИТ-та на пазара всичко живо сме изцифровизирали вече.