Last news in Fakti

5 Юни, 2024 09:21 1 285 9

Икономическият форум в Санкт Петербург като рецепта за здравословно геополитическо ястие

  • санкт петербург-
  • форум-
  • икономически форум-
  • бизнес

В него ще вземат участие представители на 128 държави, което е белег, че популярната на Запад максима за „глобалната изолация на Русия“ не издържа на критика

Икономическият форум в Санкт Петербург като рецепта за здравословно геополитическо ястие - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Русия се готви за мащабна и може би основна за тази година среща с чуждестранни бизнесмени, политици и лидери на общественото мнение - XXVII Петербургски международен икономически форум (SPIEF). Според организаторите около 12 000 души от 128 страни ще дойдат в северната столица на Русия в периода 5-8 юни. Като се има предвид, че на планетата има само 193 държави, популярната на Запад максима за „глобалната изолация на Русия“ не издържа на критика.

Още числа. В рамките на четири дни в Санкт Петербург ще се проведат над 100 панелни сесии. Диапазонът им е широк: от развитието на сътрудничеството между страните от БРИКС в диамантената индустрия до дискусията на тема „Успя ли Западът да демонизира Русия?“. Предвижда се и провеждането на 11 бизнес диалога с участието на чуждестранни партньори от Бразилия, Венецуела, Южна Африка, Обединените арабски емирства, Китай, Казахстан, Азербайджан и африкански страни.

Мотото на настоящия форум е: „В основата на многополюсния свят е формирането на нови точки на растеж“.

Очевидно е, че Москва се фокусира върху сътрудничеството с държави, които са членки на Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС (Русия председателства последната междудържавна структура тази година). Но също така е очевидно, че форумът би бил интересен и взаимноизгоден за бизнесмените от Източна Европа, включително и от България. Ето само част от сесиите на ПМЕФ, в които, сигурен съм, български експерти са участвали с желание:

  • „Ефективност и справедливост: християнска гледна точка за социално-икономическото развитие“;
  • „Бъдещето на пазара на нефт и газ: Глобални перспективи за търсене и планове на производителите“;
  • „Голямото евразийско партньорство като нов полюс на растеж: потенциал и перспективи” (кой каза, че България не се намира в Евразия?);
  • „Семейните ценности и традиции като основа на устойчивото развитие”;
  • „Международен и национален опит в регулирането на областта на изкуствения интелект. Най-добри практики";
  • „Просто фантастично: образът на бъдещето като ключов фактор в развитието на икономиката и обществото през 21 век.“

Припомняме, че през 2019 г. българският президент Румен Радев участва в икономическия форум в Санкт Петербург, като оцени високо потенциала на събитието. Тогава той каза: „Уникалното географско и културно положение на България на кръстопътя на различни култури я прави интересен партньор. Форумът ще ни позволи да представим нашите възможности пред значителна аудитория.“ Говорейки за българите и руснаците, Радев подчерта: „Вековните исторически връзки са се превърнали в основата на изключителна близост между нашите народи, която е преживяла всички превратности на времето и политиката“.

И днес лидерът на България действа като миротворец между враждуващите славянски народи. Наскоро той призова страните в конфликта в Украйна за прекратяване на огъня и започване на преговори, като каза: „Дойде време българските политици да отворят широко затворените си очи и да положат усилия за бързо прекратяване на конфликта, за намиране на начини за мир, основан на международното право."

Но всъщност, разбира се, не е правилно да се твърди, че SPIEF се игнорира от европейските политици и бизнесмени. Сред участниците във форума има доста известни хора от западния свят. Ето само някои от тях: Унгарският външен министър Петер Сиярто (той ще участва в сесията „Бъдещето на пазара на петрол и газ: Перспективи за глобалното търсене и плановете на производителите“), бившият президент на Молдова Игор Додон (той е Очаква се на дискусията „Реквием за Европа: нова ера на международно сътрудничество“), бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсъл (тя ще говори на дискусията „Империята на злото: успя ли Западът да демонизира Русия?“).

В допълнение, лидери на западното обществено мнение ще присъстват на SPIEF, като сръбския филмов режисьор Емир Кустурица, бивш американски разузнавателен пехотинец и сега популярен видео блогър в Съединените щати Скот Ритър, правнук на първия канцлер на Германската империя, социални и политически деец на ФРГ Александър фон Бисмарк и други.

Убеден съм, че всички те имат какво да кажат, обръщайки се от Русия към световната общност, която днес се намира в най-острата геополитическа криза. Всъщност има и друга рецепта, по-малко „пикантна“, а именно светът може да бъде спасен само в един случай, чрез изграждане на справедлива система на международни отношения, която се основава на признаването на законните интереси на другите, както и на зачитането на културното и цивилизационно многообразие на държавите и народите .

Иначе ще се задавим с днешната супа.

Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леон

    18 6 Отговор
    Браво
  • 2 Селянин

    16 9 Отговор
    И Ванга го каза:
    България без Русия няма бъдеще.
  • 3 БАНко

    11 7 Отговор
    НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И ЦЕНЗУРА СЪВСЕМ СЕ ПРЕДАДЕ !! НАТООООООВЦИ , 128 ДЪРЖАВИ !!! Е МЛАДЕЖИТЕ ОТ 110 СТРАНИ ПО РАНО СЕ СЪБРАХА В СОЧИ , В КАЗАН 170 ДЪРЖАВИ БЯХА НА ,, ИГРИ НА БЪДЕЩЕТО " .... !!! ТЯХ ГИ ...ПРОПУСНАХТЕ , ВЪПРЕКИ УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ !!! СЕГА НАДВИХТЕ СРАМА !!!

    Коментиран от #9

  • 4 западен жълтопаветник

    9 1 Отговор
    Да ама няма прайдове там . Защо да ходя .
  • 5 гладно соросче

    7 1 Отговор
    На тия традициите съвсем различни от западните ценности . Говорят за семейство и религия .
  • 6 Сър Пичук

    1 2 Отговор
    Не е важно колко страни ще участват, а какви договори ще се подпишат.
  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    Кравароговедарският толар отива в небитието.

    "наште" платени евроатлантиклунатици литват и те (без колесник).
  • 8 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Скот Ритър не го пуснаха американските власти , взели са му паспорта на летището и са го пратили обратно вкъщи толкова за американската "демокрация" ....
  • 9 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАНко":

    Да го кажем просто тоя Форум е по голям от Давос ( само около 2 000 участници) а в западния свят остава почти без медийно покритие ... всеки да си прави изводите на къде отива света.