Last news in Fakti

10 Юни, 2024 09:51 778 8

Европа трябва да се обедини по отношение използването на по-унифицирани оръжия

  • хемус 2024-
  • изложение-
  • пловдив

Албан де Куртилс : Да играем заедно и по европейски

Европа трябва да се обедини по отношение използването на по-унифицирани оръжия - 1
Снимка: М. Богданова

И тазгодишното 19-то поред издание на "Хемус 2024" събра най-добрите компании в отбранителната индустрия в цял свят. На фона на две войни - Украйна и Израел, и бързото навлизане на изкуствения интелект, спокойно може да кажем, че отбранителната индустрия се развива повече от динамично. Какви са обаче тенденциите в развитието на отбранителната индустрия и кои са най-големите предизвикателства пред компаниите в военно-промишления сектор? Албан де Куртилс, от KNDS, Франция, отговаря с европейска перспектива на тези въпроси в интервю за ФАКТИ.

Г-н Албан де Куртилс, как виждате тенденциите на развитие на отбранителната индустрия в Европа?

Ако обърнем внимание на казаното по време на церемонията по откриването на изложението от министъра на отбраната генерал-лейтенант от запаса Запрянов, време е Европа да се обедини, за да извлече максимума от европейските инициативи за финансиране в отбраната, каквато е европейският „Регламент за обществени поръчки в сферата на отбранителната индустрия“ (EDIRPA). Съвместното снабдяване ще доведе до по-добри цени, икономии от мащаба, прозрачност на обществените поръчки, оптимизиране на производството и доставките.

Можем да добавим, че регламентът би насърчил иновациите, конкурентоспособността и споделянето на известно ноу-хау, като същевременно консолидира европейските отбранителни технологии и индустриални зависимости (EDTIB), увеличавайки производствения капацитет. Не на последно място, то също така ще засили оперативната съвместимост и трансграничното сътрудничество между държавите-членки на ЕС не само от промишлена гледна точка, но и от цялостна военна гледна точка.

Ето защо България, наред с много други страни, беше поканена от дирекцията за доставки (DGA) на френското Министерство на Отбраната да се присъедини към инициативата за общи поръчки за гаубици CAESAR. Досега 4 страни, членки на ЕС/ NATO потвърдиха решението си да се присъединят към тази програма, с което показаха, че тази инициатива за общи доставки, отговаряща на условията за финансиране от регламента EDIRPA, е истински стимул.

Европа трябва да се обедини по отношение използването на по-унифицирани оръжия

Кои са основните продукти, представени от KNDS на изложението "Хемус 2024"?

KNDS е обединение на германската Krauss-Maffei Wegman и френската Nexter. Двете компании обединяват силните страни и ноу-хау, и прави компанията европейския лидер във въоръжението на сухопътни войски.

На изложението "Хемус 2024" в Пловдив, представяйки само продукти на KNDS Франция и нейното дъщерно дружество KNDS боеприпаси Италия, се фокусираме главно върху артилерията. Показваме в умален размер гаубици 155 mm CAESAR 6x6 и CAESAR 8x8. Те имат огромен успех в света, тъй като са се доказали в бойни действия в много широк спектър от операции, от поддържане на мира (Ливан) и експедиционни операции (Афганистан, Мали и Ирак) до конфликти с висока интензивност (Украйна). Повече от 600 гаубици вече са доставени или поръчани досега.

Европа трябва да се обедини по отношение използването на по-унифицирани оръжия

Това е оръжие, което съчетава изключителна стратегическа и тактическа мобилност с впечатляваща огнева мощ, ефикасно, и лесно за обслужване, това е оръжие, на което можете да се опрете. Това е много сигурно оръжие, което се движи и променя позицията си много бързо, поради което трудно може да бъде открито и унищожено.

CAESAR има и много добра точност на прицела и може да стреля с обсег до 40 км с конвенционални боеприпаси и до 55 км с такива с увеличен обсег.

Показваме и 105 mm леко оръдие, най-лекото в своята категория, най-подходящо за операции с хелиборд. Скорострелността му е изключителна; „перфектното оръжие за леките бригади“, поясниКуртилс.

Европа трябва да се обедини по отношение използването на по-унифицирани оръжия


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гориил

    7 1 Отговор
    Всъщност в Европа няма единство. Съюзът ще просъществува само докато се разпадне социалното финансиране.Нито една източноевропейска държава няма пълния капацитет да подкрепи своите пенсионери, инвалиди и хора с ниски доходи.
  • 3 Професора

    8 1 Отговор
    Най доброто оръжие произвеждат в Русия, а на това пошло сороско изложение всичко беше макети и рисунки.
  • 4 и така е зле

    6 1 Отговор
    а като сложиш и оръжия , бомби , войски и става много зле . абе на някои им плащат да говорят теми , дето отклоняват хората от изборите , инфлацията, дупката в енергетиката .
  • 5 Капитан Салам

    6 1 Отговор
    Е кажете от къде ще намерите толкова мнооооого проззти хора като украинците и руснаците които да се избиват на камари всеки ден ? Оръжията са лесната част.
  • 6 Гориил

    3 1 Отговор
    Не само руснаците се бият на фронта. Особено активни са кавказките формирования (два пълноценни корпуса). Представители на Тува, Алтай, Бурятия, Якутия, Мордовия, Башкирия и Татарстан се бият смело.Особено свирепи са формациите, съставени от пленници на украинската армия (те нямат какво да губят).
  • 7 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    Още една унифицирана, с изгладен мозък ,войнолюбива очиларка.
  • 8 Гориил

    1 2 Отговор
    Винаги е смешно, когато източноевропейските страни се гордеят с минималната си заплата. Ако не беше Брюксел, тези държави щяха да са с празни джобове.