Last news in Fakti

2 Юли, 2024 14:47 1 112 1

Nokia продава подводни кабели на Франция за миилони евро

  • nokia-
  • кабели-
  • финландия-
  • франция-
  • сделка

Сделката е на стойност 250 млн. EUR

Nokia продава подводни кабели на Франция за миилони евро - 1
Снимка: Shutterstock

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia обяви подписването на споразумение за продажбата на Alcatel Submarine Networks (ASN), световният лидер в подводната кабелна инфраструктура, на френската държава за 350 млн. EUR.

„Това е добра стъпка към прилагането на нашата стратегия за активно управление на портфолио. ASN беше отделна част от нашия бизнес с мрежова инфраструктура и в резултат на продажбата Nokia ще се възползва от оптимизирането на портфолиото с фокус върху растежа и укрепването на технологичното си лидерство. Радвам се, че намерихме естествен собственик за този бизнес. Френската държава ще осигури непрекъснати инвестиции в ASN и защитата на критичното ноу-хау в индустрията,” каза президентът на Nokia Пека Лундмарк.

Сделката подлежи на одобрение от властите и френските синдикати. Отделът няма служители във Финландия, а главно във Франция.

Оборотът на подразделението през 2023 г. възлиза на 1,1 млрд. EUR, в него работят 2500 служители. Компанията е лидер в индустрията, с над 750 000 километра оптични подводни кабели, разположени по целия свят. Това е достатъчно, за да обиколите земното кълбо 19 пъти, се казва в доклада.

Обширното портфолио от услуги включва управление на проекти, инсталиране, пускане в експлоатация, морски ремонтни дейности, извършвани от флота от кабелни кораби на ASN.

Nokia Corporation е финландска мултинационална корпорация в областта на телекомуникациите, информационните технологии и потребителската електроника, основана през 1865 г. Централата на Nokia се намира в Еспоо. Компанията работи в приблизително 130 държави и има 87 000 служители.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко речи?

    3 0 Отговор
    Ко и туй нящу миион бе, мисирки?