1 Август, 2024 15:43 6 003 16

Хърватия информира ЕК за готовността си да доставя петрол на Унгария и Словакия

  • хърватия-
  • ек-
  • унгария-
  • словакия-
  • газ-
  • доставки
Хърватия информира ЕК за готовността си да доставя петрол на Унгария и Словакия - 1
Снимка: Shutterstock

Хърватия официално уведоми Европейската комисия (ЕК), както и Унгария и Словакия, за готовността си да предостави на двете страни петрол чрез Адриатическия нефтопровод JANAF. Това съобщи хърватският премиер Андрей Пленкович на заседание на кабинета на министрите.

Той уточни, че е изпратил съответните писма до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, правителствените ръководители на Унгария и Словакия Виктор Орбан и Роберт Фицо.

„Операторът на Адриатическия петролопровод (JANAF) като компания е готов да преговаря с [унгарския енергиен концерн] MOL по въпросите на логистиката и осигуряването на енергийна сигурност в променените условия“, цитира Jutarnji list думите на хърватския премиер.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    33 12 Отговор
    Хърватия не може ли да се договори с Унгария и Словакия,без "посредничеството " на Урсула.
    Или тя си иска комисионната!?!?
    Просто питам, защото това си е просто бизнес,драга.

    Коментиран от #3

  • 2 Русолюб

    23 24 Отговор
    Русия ще победи човечеството. Да живеерусия!!!...

    Коментиран от #4, #6, #13

  • 3 Русо-пytе-нист

    19 26 Отговор

    До коментар #1 от "Чочо":

    Не се договаря, а уведомява за готовноста си да достави НЕруски петрол на двете страни. Ко толкова? От цялата работа проблем няма просто Рашата пак охлажда супата със насочена струя въздух
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 честита ви газова независимост

    23 16 Отговор
    Но на петорна цена.Между другото готовността не е като да се доставя реално.На лафче всеки доставя.При нашите тръби пак ще е суша.Нека плаща народа за уж европейската газификационна сързаност с големи дългосрочни договори,малко му е.
  • 6 Поздрави

    15 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русолюб":

    Майка си .
    Ще и дадем един
    Руски Бахур .
  • 7 Питанка

    10 15 Отговор
    По Адриатическия петролопровод (JANAF) ще идват ли евраци и кюлчета за унгарския Бойко Борисов ?
  • 8 Историята помни

    7 14 Отговор
    През 2008 г. Орбан критикува Кремъл – наричаше други европейски правителства „марионетки на Москва“ и определяше одобрението на проекта „Южен поток“ от предишното правителство за държавна измяна.

    Изведнъж през 2009 г. всичко се промени. Орбан неочаквано се появи на събора на “Единна Русия” в Санкт Петербург, където се срещна с Путин. Той веднага спря да критикува Русия, а година по-късно, когато Орбан отново стана премиер на Унгария, се превърна в един от ключовите апологети на Путин в Европа.

    Какво се случи с Орбан за толкова кратък период от време?

    Пълен куфар с пари

    "Веднъж през пролетта на 1994 г., в навечерието на изборите, преводачът на Могилевич ми донесе куфар с 1 милион марки."
    Едва след парламентарните избори разбрах, че младежът на когото връчих куфара с 1 млн. ДМ е Виктор Орбан от Фидес. Могилевич го нарече „решаващ фактор в предизборната кампания“.
    През 2008 г., криминалния крал Семьон Могилевич е арестуван в Москва не по искане на ФСБ, а за укриване на данъци.
    Дитмар Клодо смята, че за да осигури освобождаването си, Могилевич е предал част от активите си и е споделил с Кремъл документите си, компрометиращи Виктор Орбан.
    „За съжаление днес Орбан е марионетка, която следва инструкциите на Путин“, коментира Клодо пред The Insider. Той смята, че в замяна на свободата си Могилевич е предал компрометиращите записи на ФСБ Николай Патрушев. Веднага след ареста на Могилевич , Орбан направи рязък завой в политиката си.
  • 9 Слава на Украйна 🔱

    13 25 Отговор
    Украйна ще освободи народа на Унгария и Словакия от руското раково образувание .

    В отношенията с Русия има строга зависимост - колкото си по-близко до нея, толкова по-скъпо плащаш. Нали Орбан уж е най-близък до Путин, получавал всички по преференциални цени - и нефт и газ. За това Унгария настоявала за дерогация, не спазва санкции и иска на всяка цена да си получава руски нефт и руски газ. Да, ама не. Тукашните му адепти го хвалят с умната политика - помните замрази цените на горивата. Следва осанна, правил го защото бил много близък до Путин и изведнъж дойде сметката и ..... стана страшно. Дефицити в бюджета, високи лихви, висока инфлация /най-висока в ЕС/. Постоянният му пратеник Сийярто се моли в Москва, но никой не дава ниски цени нито на суровия нефт – плащат за Уралс като за Брент /както при нас/, и природния газ е по-високите тарифи.
    И се стигна до "шок и ужас" - акцизът върху дизела е 1,09 евро - 2.13 лева на литър!?!, у нас е само 0,65 лева/л. И въпреки всичко дефицити.
    За Москва няма равноправни партньори в Източна Европа, има плащащи васали с корумпирани елити.
  • 10 Петър

    22 7 Отговор
    Какъв не Руски перол бе шматки ?Петрола е Руски демократизиран и купен жт Индия или Китай ,буахахаха
  • 11 Шандор

    18 7 Отговор
    На инат,да не се купува руски.Пак е руски,ама 3 пъти ти го натеглят ценностно.Не виждат,че авантюрата им капитулира.

    Коментиран от #14

  • 12 😆😆😆

    5 4 Отговор
    Ама те са копейки, искат си от братушките 🤣
  • 13 Да не дава Господ

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русолюб":

    такъв земен международен катаклизъм: господство на Русия!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    4 1 Отговор
    А защо двете страни не могат да бъдат оставени сами да избират от къде да купуват енергоносители, нали основната ценност на демокрацията е правото на избор наричано още свобода.
  • 16 Дяди Иван

    2 1 Отговор
    Впросак на какаа цена А това е най впжното!!!за да конкурент трябва да имаш евтини енергоресурси иначе си КАТО българите без печально и без ум!!!!