8 Август, 2024 09:21, обновена 8 Август, 2024 09:25 1 559 6

Остров Бали се задушава от прекалено многото туристи

  • бали-
  • остров-
  • туристи-
  • пренасищане-
  • проблеми-
  • местно население

Първата дефиниция на термина „свръхтуризъм“ се появява в американското издание Skift

Остров Бали се задушава от прекалено многото туристи - 1
Снимка: Shutterstock

Проблемът с увеличения поток от туристи към Бали стана обект на голямо внимание и разгорещен дебат сред местните власти и медиите. Министерството на туризма на страната обаче казва, че няма повод за безпокойство. Просто трябва правилно да разпределите посетителите из целия остров.

Министърът на туризма и креативната икономика Сандиага Уно и Ниа Нискайя, директор за насърчаване на международния туризъм, обясниха: „Ако разгледаме острова като цяло, тогава „прекомерните“ туристически потоци като проблем могат да бъдат регистрирани само в южната част на Бали. Защото всички най-популярни локации са концентрирани тук. Така че проблемът не е в броя на гостите, а в необходимостта да се намали концентрацията на туристи на юг и хармонично да се разпределят между другите райони.

Според Световната организация по туризъм UNWTO, първата дефиниция на термина „свръхтуризъм“ се появява в американското издание Skift - това се разбира като „негативното въздействие на туристическия поток върху качеството на живот на местните жители и впечатленията на почиващите“.

Индонезийското министерство на туризма съобщи, че на острова няма туристически бум, тъй като броят на гостите все още е по-нисък, отколкото преди пандемията: 16,11 милиона гости са посетили Бали през 2019 г. и 11,68 милиона през 2023 г.

Властите на страната настояват, че някои региони на Бали имат голям потенциал за развитие на екотуризъм. В същото време Министерството на туризма ще предприеме мерки гостите на острова да бъдат по-равномерно разпределени в западната, северната и източната му части.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    И.БАЛИ ГО НАТЪПКАХА ЯКО ❗
  • 2 Трол

    6 0 Отговор
    Българските випове са силно притеснени и ще трябва да търсят ново място за селфи снимки.
  • 3 Който

    9 0 Отговор
    Не е ходил на Бали , Сейшелските острови и подобни - изключително скучни места ! Стават само за селската пръчка която сте завели , тя да си прави селфита за фукня , докато не и кажете - Направи "О"... !
  • 4 Госあ

    6 2 Отговор
    Планетата се задушава от тоя туризъм ! Не само о Бали. Простолюдието трябва да се озапти ! Карти за почивка с планиране според социалния рейтинг.
  • 5 Зайо Байо

    4 1 Отговор
    Ами щом се ЗАдушават от туристи , да ги спрат или намалят ? А де ! Ами парите ?
  • 6 Почивка

    2 0 Отговор
    И нашите политици, министри и дупедати ходят там на почивка с присвоените от народа и държавата пари.