10 Август, 2024 05:24 1 655 6

Красен Станчев: Зелените политики възпират конкурентността на определени икономики

  • красен станчев-
  • икономика-
  • бизнес

Няма предпоставки за изпадане в рецесия и в световна икономическа криза, смята икономистът

Красен Станчев: Зелените политики възпират конкурентността на определени икономики - 1
Снимка: Архив

Зелените политики в САЩ и в Европейския съюз възпират конкурентността на определени икономики. Има такава закономерност: Европейският съюз регулира, Китай печели.

Това каза икономистът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев пред "Фокус".

Според него няма предпоставки за изпадане в рецесия и в световна икономическа криза, подобна на тази от 2008-2009 г. Поставянето на нереалистични цели, свързани с разходи и със загуба на конкурентни позиции, неминуемо води до загуби за икономиките, допълни Станчев.

Той обясни, че причините за трусовете на световните пазари през изминалата седмица са различни. Предизборната кампания в САЩ влияе върху цените на акциите и борсовите книжа. В същото време индексът на управление на продажбите остава относително постоянен, обясни икономистът. За последните две тримесечия няма чувствителен спад.

Красен Станчев не очаква резки промени в политиката на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти преди изборите в САЩ. "В общи линии навсякъде централните банки, колкото и да се смятат за независими, се съобразяват с онова, което правят правителствата“, коментира той.

Причина за огромния спад на Японската фондова борса е високият държавен дълг, който е около три пъти над БВП на страната, обясни икономистът. "Общото между Токио и останалите пазари е, че има известна корекция на оптимизма, който имаше в световната икономика по повод информационните и комуникационни технологии и изкуствения интелект. Някои компании за нула време стигнаха такива нива на капитализация, които очевидно не могат да бъдат компенсирани с приходите на инвеститорите", обясни Станчев.

Лихвените нива в България са от два до три пъти по-ниски, отколкото в Европейския съюз и в еврозоната, посочи икономистът. "Това води до страшно много натрупани резерви. Спестяванията са много, защото хората предпочитат по-разумно управление на бюджетите си", обясни той.

77% от инвестициите на предприятията в периода 2020-2022 г. според данните на БНБ са разходи за закупуване на бъдещи доставки. "Т.е. онова, което би позволило на фирмите да работят в ситуация на относително високи ценови равнища и на трудна предвидимост на цени. В момента онова, което правят предприятията, е да преоборудват онова, с което те биха могли да произвеждат. Това е донякъде естествена и правилна политика от страна на реалния сектор", коментира икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🍊🍋🇧🇬

    7 0 Отговор
    Е та, Германците го беха измислили, евтини Енерго ресурси от мада Раша, “crank” “the Economy” на Макс, същевременно унищожи (Икономиката) на другите, пример България, затваряй, спирай Ядрената Енергетика, Въглища, които са Български Ресурс, и продавай всичко на “местните индианци” на шес.

    И си направи Зеуна Партия, “автентична” българска, също разрушиха Немците много от тяхните силни Индустрии но важното да сме “полит коректни” в духът на СССР, Коми Революция ще победи по цялата земя и так далее…, “партай геносе”.
  • 2 Танас

    2 2 Отговор
    Съгласен съм със Станчев - науката възпира икономиката.
  • 3 гост

    4 3 Отговор
    Китай в момента има инсталирани ВЕИ колкото ЕС и САЩ накуп !!! И продължава да инсталира със умопомрачителни темпове , такива , че до 2035 ще има над 60 % енергия от ВЕИ !! Същото важи за преминаването на електромобили , няма страна в света , освен Норвегия с дори наполовина такъв процент електромобили и това е ЗАКОН приет отдавна от правителството !! Който гласи , че до 2030 год електромобилите ще са 80 % от всички нови коли и то разписано с точен процент по години !! Плюс това същия закон казва ,че 2060 Китай ще е НАПЪЛНО декарбонизиран , а до 2040 това ще важи за енергетиката и транспорта , ВСИЧКИЯ !! Значи на тях не им пречи да са "конкурентни" , ама на руслямистите им пречи !! Гърция през 2026 , а Румъния през 2028 затварят ВСИЧКИ въглищни централи и мини , а Турция през 2030 г !! Дори Сърбия е обещала , че до 2035 ще ги затвори ! А и да не бяха обещали , БОРСАТА ще ги затвори МНОГО преди това , включително и нашите , колкото и да лъжат всчики партии , че ще ги спасяват !! Догодина изтича и договора на АЕС Гълъбово , някой съмнява ли се , че ще последва същото като при Контур Глобал , тоест спиране на работа ?? А мините , които за половин година излязоха на 200 милиона загуба , на колко ще са за цяла с ДВАМА загубени основни клиенти ?? Без да броим държавния , дето работи на една десета от капацитета ??

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 За Съжаление!.......

    0 0 Отговор
    За Съжаление!....... Инелигентността По - Често Отсъства!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.