20 Август, 2024 13:21 1 577 1

Драстичен ръст в активите на държавния фонд на Саудитска Арабия

  • саудитска арабия-
  • суверенен фонд-
  • активи

Достигнаха 925 милиарда долара

Драстичен ръст в активите на държавния фонд на Саудитска Арабия - 1
Снимка: Shutterstock

Общите активи на суверенния фонд на Саудитска Арабия Public Investment Fund (PIF) достигнаха 925 млрд. USD през юли 2024 г., се посочва във финансовия отчет на организацията, публикуван на нейния уебсайт.

Според доклада, миналата година стойността на PIF активите се е увеличила с 29% спрямо 2022 г. - до 765 млрд. USD. Обемът на международните инвестиции в края на 2023 г. възлиза на 156 млрд. USD, което е с 14% повече. отколкото предходната година. Средната обща доходност на акционерите на фонда е фиксирана на 8,7% годишно.

PIF е един от най-големите държавни фондове в света. Той играе ключова роля в програмата на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман Ал Сауд за диверсификация на зависимата от петрола икономика на кралството.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наско

    0 1 Отговор
    Саудитска Арабия показва нагледно как се прави на глупави държави като Русия, Венецуела, Ангола и много други, които не знаят как да се възползват от ресурсите си.