21 Август, 2024 11:51 1 893 2

Съседите обмислят намаляване на работната седмица

  • турция-
  • работно време-
  • промяна-
  • седмица

В Турция може да бъде съкратена до 40 часа

Съседите обмислят намаляване на работната седмица - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Работната седмица в Турция може да бъде намалена до 40 часа, съобщи близкият до правителството вестник Türkiye. Въпросът, който пряко засяга интересите на над 30 милиона работници, е бил обсъден на среща, ръководена от турския вицепрезидент Джевдет Йълмаз. На него бяха обсъдени промени в законодателството, свързани с нови форми на работа, като дистанционна, на непълно работно време, временна или чрез онлайн платформи. Като цяло продължителността на работната седмица при петдневен график може да бъде намалена от 45 на 40 часа. Може също да бъде намален до 40 часа за представители на някои професии, които в момента работят 48 часа седмично.

Министърът на труда и социалното осигуряване на Турция Ведат Йисхан по-рано е говорил за възможността за промяна на трудовото законодателство в съответствие с променящите се условия на пазара на труда и гъвкавите стилове на работа на новия поколение. Türkiye припомня, че през 2023 г. опозицията внесе в турския парламент законопроект за намаляване на работната седмица до 37,5 часа.

Законът за труда в Турция от 1936 г. установява нормата на трудова дейност в републиката 8 часа на ден и 48 часа седмично. През 2003 г. той беше редактиран. Продължителността на работната седмица беше определена на 45 часа. Тези норми обаче, поради наличието на отделни наредби по сектори, не се прилагат повсеместно. Така в медийния сектор и в морското трудово законодателство 48-часовата работна седмица остава норма; в други сектори се прилага правилото за 45-часовата работна седмица.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В България мислят да я увеличат

    17 0 Отговор
    На повечето места намаляват работната седмица, само в Бъл хария искат работната седмица да е 7 дена, после защо хората били бягали по другите държави.

    Коментиран от #2

  • 2 Последния Софиянец

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "В България мислят да я увеличат":

    Българите масово бягат в Русия. Там заплатите са високи, работата е лека, живота е много хубав в Русия.. Мигрантите , които преди бягаха в Западна Европа,от десетина години предпочитат да ходят в Русия. Даже сега връщащите се от отпуска турски гастарбайтери, вместо в Германия си пренасочват колите ,полетите към Русия