27 Август, 2024 15:21 1 192 0

Саудитският принц и бивш шеф на Twitter притежават акции в X

  • twitter-
  • инвеститори-
  • принц-
  • саудитска арабия

Бивши служители на X се оплакаха от неплащане на дължимите възнаграждения

Саудитският принц и бивш шеф на Twitter притежават акции в X - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Компанията X на Илон Мъск (бивша Twitter) разкри своя списък с инвеститори, който включва, наред с други инвеститори и саудитския принц Ал-Уалид бин Талал Ал Сауд, и основателя на Twitter Джак Дорси, съобщи вестник The Washington Post (WP), позовавайки се на документ, с който разполага.

На 20 август съдия Сюзън Илстън от Федералния окръжен съд за Северния окръг на Калифорния изиска X да разкрие списъка с инвеститори в компанията, които са помогнали на Мъск да придобие корпорацията за 44 млрд. USD през октомври 2022 г. . Това се дължи на факта, че бивши служители на X се оплакаха от неплащане на дължимите възнаграждения, след като Мъск купи компанията, а независимият журналист Джейкъб Силвърман поиска от съда да направи публично достояние информацията за инвеститорите. Той каза, че "хората имат право да знаят кой е собственик на компания, която играе голяма роля във формирането на общественото мнение в САЩ и по света."

Общо списъкът, получен от WP, наброява почти 100 физически и юридически лица, които притежават дялове в X. В допълнение към саудитския принц и бившия главен изпълнителен директор на Twitter, той включва рисковия фонд Andreessen Horowitz, инвестиционната компания 8VC и финансова корпорация Fidelity Investments, както и фонд, свързан с рапъра Шон Комбс (псевдоним P. Diddy).

На 27 октомври 2022 г. Мъск сключи сделка за закупуване на Twitter за 44 млрд. USD. Веднага след това той уволни редица членове на ръководството на компанията, включително главния изпълнителен директор Параг Агравал и финансовия директор Нед Сегал. Както следва от документите, публикувани в базата данни на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, Мъск също разпуска борда на директорите и става едноличен ръководител на компанията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА