19 Септември, 2024 10:21 521 24

Едва 30% от предприемачите в България са жени

  • бизнес-
  • жени-
  • предизвикателства

Над 50% от българските бизнес дами срещат трудности при баланса служебен/личен живот

Едва 30% от предприемачите в България са жени - 1
Снимка: М. Богданова ©

Близо две трети – 59% от жените предприемачи в България, не са запознати с възможностите за подкрепата на малки бизнеси чрез менторство, финансиране и създаване на контакти. Едва 9% са наясно как да се възползват от наличните ресурси, независимо дали те са финансови, юридически или консултантски, показва неотдавнашно проучване на една от големите компании за картови и дигитални плащания.

Въпреки предизвикателствата, идентифицирани в проучването – като лоши пазарни условия (61%), липса на ресурси (23%) и лошо управление на времето (11%) – жените предприемачи остават решени да успеят. Много от тях търсят подобрения в резултатите на бизнеса си в области като маркетинг и реклама (44%), финанси (28%) и управление на веригата за доставки (24%). Близо 25% се фокусират върху дигитализацията и електронната търговия (21%), докато 18% се стремят да подобрят уменията си за управление на времето. Въпреки това балансирането между работата и личния живот остава сериозен проблем, като 53% от жените често срещат трудности. Сред допълнителните пречки са предразсъдъците при достъпа до финансиране (17%) и по време на бизнес срещи (12%), отчита анкетата.

Компанията за картови и дигитални плащания реши да подпомогне малкия бизнес, който се прави от жени, като им предостави възможност да участват в програмата She`s next. Всички жени предприемачи, които искат да участват в нея могат да кандидатстват в периода от 1 октомври до 10 ноември. Трите най-добри проекта ще получат грантове на обща стойност 45 000 лв. за развитие на бизнеса им.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената шапчица

    15 0 Отговор
    Кой иди -от назначи на работа в БНТ журналистката Йоана Левиева Сойер?

    Коментиран от #10

  • 2 Зевс

    27 0 Отговор
    Едва 0 процента от миньорите са жени, а трябва да стане 50:50 :)

    Коментиран от #15

  • 3 честен ционист

    17 1 Отговор
    Под предприемач жена в България се разбира нечия любовница или счетоводителка/перачница, ако е по-грозновата.

    Коментиран от #13, #18

  • 4 Да,

    21 0 Отговор
    а 0 % жени са миньори, каква несправедливост… Не чувам феминистки вой за миньорки…
  • 5 Име

    16 2 Отговор
    Предприемачи ли са или високо платени калинки?!
  • 6 Протестиращ

    15 0 Отговор
    А защо никога не пишете колко процента от миньорите са жени?!
  • 7 Бизнес инсайдър

    14 1 Отговор
    П.у.т.е.н.ц.а с парички на мъжете си правят фирмички и се представляват за матриархат с капиталите на тъпкачите си ! Развиват се в области като грумминг (фризьорски салони за кучета) и салони за красота тип гайтан вежда.
  • 8 Тикви!

    17 0 Отговор
    Предприемачите по кадърност ли ги делят или по полове???
  • 9 Да, бе,

    11 0 Отговор
    И процента на мъжете, които са жени, също е нисък в България! Ама, как може такива неща, бе? Кой ги позволява? Ние тука евро-атлантици ли сме или кво?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 българина

    16 0 Отговор
    едва???? мен ме тревожи че в армията са още по малко, в строителството, хич, в миньорите съвсем, в авромайсторите съшо се скатават както и при тираджиите Обаче пък водят със 100 пр в майчинството... СТИГА ПРАВИХТЕ ОТ ЖЕНИТЕ МЪЖЕ И ОБРАТНОТО, казва се разделение на труда, ами да го разделим наистина по равно а??? ама няма да ви хареса феминистки нещастни

    Коментиран от #21

  • 12 Да, бе,

    8 0 Отговор
    И процента на мъжете, които са жени, също е нисък в България! Ама, как може такива неща, бе? Кой ги позволява? Ние тука евро-атлантици ли сме или кво?
  • 13 Не е като в макадония

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Там албанците мачкат местните макадонки по магистралата за 10 динара,
  • 14 Едва 5% от българските мъже са домакини

    7 0 Отговор
    Да го правим ли на проблем?
  • 15 Лейди

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Да де, ама нии за друго сме родени, а не за миньорки, строителки, водопроводчички, нито за лепене на плочки или редене на третоари, чушки и домати не садим, и кокошки и кози и обце не отглеждаме. Нии знанието генетично си го имаме, трябва да работят мъжете, а нии да ги направляваме, управляваме и надзираваме. Всеки жабок да си знае мястото, кой за каквото е роден.

    Коментиран от #19

  • 16 Айде по-сериозно

    6 2 Отговор
    Да си предприемач е личен избор. Не е длъжност, на която някой да те назначава. Регистрираш си фирма и започваш да извършваш икономическа дейност. Условията за регистрация не зависят от пола. Поведението на пазара не зависи от пола. Според наблюдения ми върху клиентите, с които работя, повечето жени са успешни предприемачи. Процентът на успешните сред мъжете е по-нисък. Немалко жени помагат активно в бизнеса на мъжете си. Не забелязвам неравенство.
  • 17 Буха ха

    8 0 Отговор
    100$ от децата в България са родени от жени. Трябва да гоним 50/50 до 2030 година
  • 18 Реално

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Абсолютен факт!
  • 19 Фон дер Миндер

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Лейди":

    Като ти чета разсъжденията, стигам до извода ,че на теб преди да ти се разясни на кой къде му е мястото ,първо трябва да ти се обясни какво изобщо означава "мястото" . А колкото до жабата....не знам ,не те познавам и не зная дали си жаба.
  • 20 Б.Б

    8 0 Отговор
    Откакто свят светува, жената е мислила само за пари и х.й !
  • 21 Много са!

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "българина":

    И по магистралите само жени!!!
  • 22 Мъдрият

    6 0 Отговор
    Много са!

    На жените не им е работа да се занимават с такива неспецифични за тях дейности!)))
  • 23 В явтосервизите и строителството

    0 0 Отговор
    Дискриминацията спрямо жените е още по силна и почти не се срещат жени а трябва да има равенство между половете
  • 24 ПРедиПет

    0 0 Отговор
    ПРеди 15 години бях в Германия и едно момиче на моя възраст ми ракзаза, че там германките нямат мениджърски позиции, получават 30 процента по-малко от мъжете даже и да работят същото и т.н. и т.н. Моята сестра бееш вече миениджър в една от най-големите компании в България и чак съжалих немците колко "неписани закони-ограничения си имат". Сами си го правят трудно както и да е - същите години Меркел беше в пика си - явно тя беше символа на жените, че всичко ще се промени ... е промени се скоро немците ще се чустват чужденци в собствената си държава.