Last news in Fakti

15 Май, 2014 12:12 1 572 0

Държавата да стимулира инвестициите

  • инвестиции-
  • пари-
  • форум

Лъчезар Богданов отбеляза, че противно на разпространеното мнение, България няма проблем със свръхспестовността

„Държавата трябва да стимулира инвестициите”, коментира Лъчезар Богданов, управляващ партньор на Industry Watch Group, и допълни, че в условията на икономическа криза и изострена конкуренция вътрешната политика и действията на правителството имат важно значение.

Той участва като лектор във форума „Шумът на парите“.

Експертите са категорични, че подобряването на бизнес климата е от ключово значение за икономическия растеж на страната.

„Средата на правене на бизнес в много случаи е това, което отказва една компания да отиде в една или друга страна”, сподели инвестиционният консултант и бивш председател на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов. Според него правителството трябва да мисли за мерки, с които ще направи интересни за инвестиции някои нови сектори, които преди не са се радвали на толкова голяма инвестиционна активност. Експертът препоръча държавата да обърне внимание най-вече на фирмите, които произвеждат стоки и услуги за износ.

Георги Ангелов, старши икономист във фондация „Отворено общество”, предупреди, че правителството не прави достатъчно, за да пребори външните рискове пред българската икономика, което ще се отрази отрицателно на растежа. По темата за депозитите, той коментира, че българите спестяват повече отколкото преди кризата, но този ресурс не се трансформира в капитал и нови работни места, тъй като банките са затегнали кредитирането.

Неговата позиция беше подкрепена от Камен Колчев, главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите в Елана Финансов Холдинг, според когото следващите правителства трябва да решат как спестяванията да работят за икономиката. „Дали чрез капиталов пазар, дали чрез фондове или друго, има много начини, но това, че банките не кредитират достатъчно активно по една или друга причина води до липса на инвестиции”, обясни експертът.

Лъчезар Богданов отбеляза, че противно на разпространеното мнение, България няма проблем със свръхспестовността. По думите му макар депозитите да се увеличават, българите харчат повече от това, което произвеждат в сравнение със страни като Австрия, Германия и Холандия, които са по-спестовни.

“Вярваме, че съществува истинска необходимост от повишаване на финансовата култура и напълно подкрепяме идеята за създаване на национална стратегия за финансово образование. Това може да бъде постигнато само с общите усилия на гражданското общество, властите, медиите и бизнеса“, коментира Степан Попелка, главен оперативен директор на Провидент Файненшъл България.

Според Даниела Христова, член на Управителния съвет и прокурист на Сосиете Женерал Експресбанк, широко дискутираният Закон за потребителския кредит в много голяма степен съдейства за лоялната конкуренция между банките и защитата на потребителите. Тя напомни, че при потребителското кредитиране рискът е споделен и отговорността трябва да се носи и от двете страни. „Клиентът може да не възстанови кредита, но интензивността при кредитополучателя е много по-висока. Защото за него това е неговият кредит, а за нас това само е една от многото експозиции”, добави Христова.

Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик Радио, новинарските сайтове fakti.bg и novini.bg, както и специализираните imot.bg и insurance.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА