Last news in Fakti

16 Юни, 2014 11:57 741 0

Държавните дружества изплащат дивидент

  • дружества-
  • дивидент

За първи път след 2010 г. дивидентът е в размер на 70%, а не на 80% и се изплаща на 16 юни, а не на 31 май

Дружествата от системата на Министерството на икономиката и енергетиката, които не съставят консолидиран годишен финансов отчет, ще изплатят дивидент в полза на държавата в размер на 70% след попълването на фонд “Резервен”.

Това съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

За първи път през тази година правителството въведе една от добрите международни практики за дружествата, които съставят консолидиран отчет, а именно да изплащат дивидент на база на консолидирания финансов резултат, така че да не се стига до намаляване на ликвидността на компаниите и да бъде запазена тяхната финансова стабилност.

За първи път след 2010 г. дивидентът е в размер на 70%, а не на 80% и се изплаща на 16 юни, а не на 31 май. Припомняме, че в края на 2009 г. с Постановлението за изпълнение на държавния бюджет, изготвено по предложение на министър Симеон Дянков, се премина към изплащане на дивидент в размер на 80% и то по време на глобална финансово-икономическа криза – период в който останалите държави членки на ЕС подпомагаха финансово икономиките си с цел преодоляване на негативните ефекти.

В този период България осъществяваше противоположна политика, чрез която се „източваше“ значителен финансов ресурс от реалната икономика (дружествата с държавно участие в капитала), което доведе до невъзможност за инвестиции и трудности при възстановяването на стопанската активност. Нещо повече с Постановлението за изпълнение на държавния бюджет за 2011 г., освен дивидент в размер на 80%, държавата изземва изцяло и неразпределената печалба от минали години. В общия случай зад неразпределената печалба, не са стояли свободни парични средства, тъй като същите са били инвестирани в активи или с тях са погасени стари задължения.

Така се стига до необходимост, компаниите с държавно участие в капитала да изплащат дивидент чрез използване на заемни средства. Това е и една от причините за рязкото влошаване на ликвидността в сектора на енергетиката и на значителното отлагане на инвестиционните програми на дружествата от сектор енергетика. „ПП „ГЕРБ“ явно забрави фискалната политика, която е провеждала под ръководството на министър Дянков и която доведе до технически фалит в сектора на енергетиката в началото на 2013. На база на провежданата фискална политика дивидентите се изплащаха със заеми.“, коментира Драгомир Стойнев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА