Last news in Fakti

17 Юни, 2014 14:10 1 092 1

Лавров: Готови сме да строим "Южен поток“

  • южен поток-
  • сергей лавров-
  • ивица дачич

Сърбия не вижда причини, които да не позволяват изграждането на тръбопровода

Лавров: Готови сме да строим "Южен поток“ - 1
Снимки АП/БТА

Москва и Белград са готови да направят следващата стъпка в осъществяването на проекта "Южен поток". Това стана ясно след срещата на руския външен министър Сергей Лавров и сръбския му колега Ивица Дачич. Двете страни могат да започнат строежа на сръбската отсечка от тръбопровода, съобщава Ройтерс.

Според руския дипломат няма промяна в споразуменията между двете страни и те остават в сила. Това означава, че строежът може да започне през юли, както беше планирано.

"Ние потвърдихме готовността си за "Южен поток" и нуждата да го реализираме, тъй като това е единственият реалистичен проект за газова сигурност в Югоизточна Европа", каза Лавров след срещата си с Дачич.


Сръбският външен министър от своя страна заяви, че "всички икономически проекти, които са започнати, ще бъдат продължени. В наш национален интерес е "Южен поток" да бъде построен."

Лавров е убеден, че спирането на работата по проекта „Южен поток“ е временно, тъй като проектът е единственото решение за проблемите със снабдяването с газ на Югоизточна Европа.

„Нямам каквито и да са съмнения, че спирането (на „Южен поток“) е временно. Още веднъж ще подчертая: „Южен поток“ е единственото системно решение на проблемите със снабдяването с газ на Югоизточна Европа“, каза Лавров на пресконференция в Белград след срещата си със сръбския външен министър Ивица Дачич, съобщава РИА Новости.

Сърбия не вижда причини, които да не позволяват изграждането в Европа на газопровода "Южен поток", заяви още Дачич. Ако в Европа е направен "Северен поток", не виждам никаква причина да не бъде направен и "Южен поток“, каза той.

По-рано медиите разпространиха изявление на вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович, че Сърбия е принудена да отложи работите по строителството на „Южен поток“ поради спирането на проекта в България. След това обаче сръбският премиер Александър Вучич заяви, че засега няма промени в реализацията на проекта и правителството не е обсъждало този въпрос официално.

Факти.бг припомня, че на 8 юни премиерът Пламен Орешарски заяви, че е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на газопровода „Южен поток“ в страната, докато не се постигне разбирателство с Европейската комисия.

Въпреки, че на 13 юни еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че в настоящия си вид проектът нарушава европейските закони все пак ЕК може да подкрепи „Южен поток“. "Към този момент този проект нарушава европейското законодателство, но (ако бъдат отстранени нарушенията) аз мога да подкрепя този проект“, изтъкна Йотингер.

Сърбия, която от началото на 2015 г. ще председателства ОССЕ, ще положи максимални усилия за решаване на кризата в Украйна, заяви още Дачич по време на срещата си с Лавров.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежливые люди

    3 0 Отговор
    Газ всем нужен - Япония уже на коленях просит провести трубу с газом и ей. Так что диверсификация с переорентированием потоков на Дальний Восток уже идет полным ходом. В общем, укропитеков довыеживались, хохломорь уже на горизонте. К декабрю замерзшие гейропейцы, силами добровольцев сами, вручную достроят Южный Поток.
Новини по държави: