Last news in Fakti

24 Юни, 2014 16:57 1 256 0

OMV и „Газпром“ подписаха за Южен поток

  • южен поток-
  • omv-
  • газпром

Руският енергиен монополист „Газпром“ и австрийската OMV подписаха договор за изграждането на трасето в Австрия на проекта „Южен поток“, съобщава АП. Това става на фона на кампанията на Европейската комисия срещу строежа на новия газопровод.

„Южен поток“ напълно ще отговаря на законодателството на Европейския съюз, обеща президентът на OMV Герхард Ройс.

Австрийският енергиен концерн дори е предложил на „Газпром“ дялово участие в австрийската газова борса, допълни Ройс.

Двете компании се разбраха още през април за доставки, които трябва да започнат през 2017-а година. Двете компании ще имат по 50% участие в съвместното предприятие, което ще отговаря за „Южен поток“ в Австрия“.

Европейският съюз оказва натиск над страните, участващи в строителството на „Южен поток“.

Като предлага нова европейска стратегия за енергийна сигурност, Европейската комисия реагира на настоящата геополитическа обстановка и зависимостта на ЕС от вноса, обявиха от Европейската комисия.

Сред най-важните акценти на стратегията са диверсификацията на външните енергийни доставки, подобряването на енергийната инфраструктура, завършването на вътрешния енергиен пазар на ЕС и спестяването на енергия. Също така в стратегията се подчертават необходимостта от координация на националните решения в областта на енергийната политика и значението на единната позиция при преговорите с външни партньори. Стратегията се опира на напредъка, осъществен след газовата криза от 2009 г.

На Европейския съвет от 26 — 27 юни държавните или правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят предложенията на Комисията, включително действията за осигуряване на непрекъснатост на доставките през тази зима.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА