Last news in Fakti

4 Август, 2014 08:29 5 999 5

Ужас, страх, безсънна нощ в Мизия (обновена 11:49)

  • наводнения-
  • мизия-
  • река скът-
  • евакуирани

Жители на Мизия отказват да напуснат наводнените си домове

Ужас, страх, безсънна нощ в Мизия (обновена 11:49) - 1
Снимка БТА

Продължават спасителните дейности в Мизия където хората прекараха нощта в ужас, страх и безсъние.

Военни, гражданска зашита, пожарникари, полиция, доброволци цяла нощ продължиха да търсят бедстващи, да помагат, да разчистват и отводняват. Днес към екипите на военните, полицията и пожарната се очаква да се присъединят доброволци от БЧК и жители на съседни общини. По-късно от София се очакват и доброволци.

Десетки къщи са разрушени, материалните щети са за милиони.

МОСВ отрича язовири да са аварирали или изпускани

Министърът по околната среда и водите Станислав Анастасов отрече в ефира на Нова телевизия да има аварирали язовири около град Мизия, както и неконтролируемото им изпускане.

„С язовирите няма какво рязко нещо да се случи, освен ако не аварират, а те не са. Не е имало и изпускане – нито контролирано, нито неконтролирано”, заяви министър Анастасов.

По думите му от МОСВ още в петък са изпратили предупреждение до общината за жълт код и опасност от повишаване на нивата на реките Скът и Огоста.

„Мизия е регион с много голям риск от наводнение. Предупредили сме местните власти в петък”, заяви Станислав Анастасов.

По думите му язовирите се поддържат до едно санитарно ниво, под което не се свалят. Контролът е на собствениците на язовирите. В случая с град Мизия и 8-те язовира са общинска собственост.

Министърът заяви, че все още остава опасността реките Искър, Вит и Осъм да прелеят, ако вали. Предупреждението е за сряда и четвъртък.

Водата, заляла града, вече е спаднала, но поне още 24 часа са необходими, за да се отече напълно. Тази сутрин стана ясно, че водата е отстъпила с 50 см.

Още днес екипите на ГДПБЗН започват усилена работа по изпомпване на водата от сгради в Бяла Слатина и Мизия. Ще бъдат изпратени повече от 50 помпи, които да подпомогнат дейността по места. Днес ще бъдат направени и първоначалните огледи за установяване на щетите, а когато действията по отводняване приключат, кметската управа има готовност да изпрати комисии, които да направят реална оценка на нанесените щетите. По този начин държавата активно ще се включи в подпомагане възстановяването на града. Това заяви пред БНР директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.

Повече от 800 души бяха евакуирани вчера, след като градът беше залят. Към момента официално е потвърдена смъртта на само на една жертва на придошлата река Скът. Все още се издирва жена на средна възраст, съобщава bTV.

Към този момент има информация за двама души, които се издирват след наводнението в Мизия. Но няма данни те да са загинали, съобщава TV7.

"Нещата са много сложни. Ситуацията е трагична. Около 2 м е водният стълб. Всичко започна в злощастния ден петък, когато заедно с прииждащите води имаше и много валежи", каза кметът на Мизия Виолин Крушовенски.

Има обаче и такива, които отказват да бъдат евакуирани. По думите на един от спасителите и днес около 10 души остават в наводнените си жилища, съобщава Нова телевизия.

Много от хората, чиито къщи останаха под вода, намериха подслон в местната детска градина и общински общежития. Към момента евакуираните са настанени в специално оборудвания център. Те ще могат да се завърнат в домовете си, след като се отече цялата вода, почистят се улиците и се дезинфекцира.

Освен помощта, която ще получат гражданите от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, страната ни очаква помощ и Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. Официалните документи с искането за задействане на тази клауза вече са подготвени, уточни Николов. Щетите, които България е понесла в последните 10 дни в резултат на метеорологичните условия, към момента възлизат на приблизително 500 млн. лева, но вероятно сумата ще бъде надхвърлена. Това дава основание на страната да бъде предложено задействането на фонда и да се поиска солидарност от Европейската комисия. Директорът на ГДПБЗН допълни, че оценката на щетите в Мизия, Бяла Слатина и другите населени места по поречието на река Скът ще бъдат допълнително добавени.

През цялата нощ хората бяха уплашени, че ги заплашва втора вълна. Въпреки това имаше такива, които отказаха да бъдат евакуирани.

„Хората се притесняват от мародерства, затова сме предприели всички мерки. Полицията беше обхванала всички входно-изходни артерии на града през нощта. Имаше направени КППТ-а с патрулиращи двойки”, заяви пред Нова телевизия Иван Кирилов, директор на ОДМВР- Враца.

"Все още големи части от града са под вода, дори има силно течение на някои места. Очакваме през днешния ден водата да спадне още и да достигнем до къщите на хората. Жителите от застрашените райони са евакуирани. Снощи имахме 5 случая, при които се наложи хора, които не желаеха да бъдат евакуирани, да бъдат убедени да го сторят в тъмната част на деня. Една родилка успяхме да изведем от града и да изпратим в лечебно заведение. Днес няма да могат да започнат отводнителни дейности. Ако водата спада с това бавно темпо, ще се забави и работата и на службите, които трябва да стигнат до най-засегнатите къщи", заяви пред TV7 старши комисар Васил Василев, зам.директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Тази сутрин е наводнен пътят на два километра от входа за Мизия.

Прогнозата на Министерството на екологията е, че в следващите 1-2 денонощия нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната ще се понижават.

Факти.бг припомня, че повече от 40 къщи са рухнали под напора на силната вода в града. Има опасност за още постройки.

По улиците на града все още може да се движи само високо проходима техника. Вчера евакуацията се извършваше с 2 хеликоптера, 10 екипа с лодки, пренасочени от 6 областни управления на пожарната, 2 модула от МО - 70 служители и инженерна техника.

Министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров посетиха засегнатия от наводнението град. Йовчев съобщи, че преливат два язовира през преливниците и падналите дъждове са довели до заливането с вода на стотици къщи. Той каза още, че по списъци се проверяват дали има хора в неизвестност.

Първоначално бе съобщено, че са подадени сигнали за 10 бедстващи души, но в рамките на спасителната акция, всички те бяха евакуирани. Министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов заяви, че няма нито един прелял язовир, нито едно дефектирало съоръжение в Област Враца и допълни, че още в петък министерството е разпратило предупреждение за „жълт“ код в 15 области в страната, включително и във Враца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алкап

    1 1 Отговор
    когато АЕЦ-а работеше и хилчди се прехранваха с центералата целия регион имаше пари от 30 години насам нещата станаха Европейски
  • 2 алкап

    1 1 Отговор
    като в париж -глад и мизерия
  • 3 Симеон Тасев

    0 2 Отговор
  • 4 PROFESIONALISTA

    1 0 Отговор
    Целта на всички такива статии и новини като тази, е хората да свикнат с тях и въобще да не им прави впечатление. Така създалата се мизерия ще стане ежедневие, хората ще я приемат и ще стане ясно, че и да реват- пари няма. Така постепенно от държавата няма да остане нищо и ще бъде окончателно плячкосана за вечни времена.
  • 5 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Тъжното е ,че тези хора страдат истински!Това което се случва не е някоя холивуска продукция а един ден от ежедневието на нашите съграждани.Не забравяйте,че със всеки може да се случи!А липсата на правителство в момента е направо втора трагедия за тях. Няма
    кой да им помогне адекватно на тези хора.Дано организациите за бедствия и аварии успеят да си свършат работата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове