5 Август, 2014 10:02 1 392 0

Сбогуваме се с правителството на жертвите

  • правителството-
  • жертвите-
  • сбогуваме

Служебното правителство трябва да разкрие финансовото състояние на държавата

Сбогуваме се с правителството на жертвите - 1
Снимка: НС

Правителството, което си отива ще бъде запомнено като правителство на жертвите, с тази мисъл изпраща последния кабинет разследващият журналист Люба Манолова. С нея се съгласиха и останалите гости в TV7 - експертите по политически PR Нидал Алгафари и Арман Бабикян.

"Кворум" стана по-важно понятие от "Народно събрание", а ходенето и неходенето на работа се превърна в основен инструмент за правене на политика, отбеляза Бабикян.

Равносметката не е позитивна, но трябва да се гледа напред. Важното е на 6 октомври, независимо от коя партия са, политиците да могат да се гледат в очите и все пак да започнат да вършат някаква работа, а не да се държат както в последния парламент, заяви Алгафари.

Ситуацията в държавата непосредствено преди обявяването на служебния кабинет коментираха и в Нова телевизия журналистът Александър Симов и PR експертът Ивет Добромирова.

„Искам да поздравя всички свободни граждани с края на тази корпоративно-търговска банда, която се опита да ни управлява под диктаторски ботуш. Това символизираха тези заграждения на най-святото от политическа гледна точка място, където би трябвало да бъдат избраниците на хората, а не тези, които искат да останат там на всяка цена”, заяви Добромирова.

Това, че парламентът изглежда по-добре без металната ограда се съгласи и Александър Симов.

„Дали загражденията символизират някакъв диктаторски ботуш – не смея да тръгна в такава поетична метафора. Дано никога повече да не се стига до такава ситуация, в която някои осъзнават свободата си чрез атака на парламента, а други да не могат и да не искат да комуникират с гражданите отвън”, пожела си журналистът от официоза на БСП.

На бъдещите финансови министри няма да е лесно при неяснотата за положението на Корпоративна търговска банка и за това дали в нея съществува дупка, коментира също Симов.

„Разбирам защо финансисти отказват да заемат поста на служебен министър, защото нямат кой знае какви инструменти да реагират, ако се наложи. Заложници сме на неяснотата за това какво точно е състоянието на КТБ”, допълни той.

„Преди всичко сме заложници на катастрофата, която идва като последствие на една година не просто на безхаберие, а целенасочено съсипване на икономиката. Вчера станахме свидетели на безпрецедентното изказване на финансовия министър, който каза почти с насмешка, че служебният кабинет ще трябва да пести, след като той си изхарчи милиарди. Първото, което трябва да направи служебното правителство, е да извади на светло мащабите на катастрофата”, смята Ивет Добромирова.

"За тази една година на неубедително и слабо управление, крепено от неписани, непублични договорености, и парламентът, и правителството на успяха да свършат много. Те бяха под силния натиск на социално-протестна вълна. Голяма част от базисните проблеми за българското общество ще останат нерешени", заяви в БНТ социологът Живко Георгиев.

Според него промяната в БСП не е много радикална по отношение на избора на нов лидер на партията.

"От делегатите Михаил Миков беше възприет едновременно като носещ сила на обновление, едновременно – обещаващ и приемственост. Ще му се наложи обаче да се заеме с неизбежните промени, ако иска да остави следа от своето управление", категоричен беше Живко Георгиев.

Той изключи възможността БСП и АБВ да се обединят преди изборите. Евентуално може да се разсъждава в посока на някакво партньорство. Георгиев прогнозира по-висока избирателна активност през октомври, тъй като има много разочаровани, които ще гласуват, за да накажат управлявалите.

"От любов не се гласува вече", заключи Георгиев.

По думите на социолога Геновева Петрова, дори само за година правителството и парламентът успяха да задълбочат голяма част от проблемите.

"Що се отнася до партиите – ГЕРБ излиза с най-добра кондиция, което обаче не им гарантира безусловна победа на изборите. Може би БСП излиза в най-неблагоприятно състояние като най-губеща от този мандат и в тази кампания ще бъде по-трудно да възстанови позиции. ДПС е в обичайната си кондиция, каквато я познаваме. Около всички останали партии има колебания", коментира тя.

Геновева Петрова каза, че парламентарните избори по принцип привличат повече и като правило на тях има по-голяма избирателна активност, но изтъкна, че не очаква тя да бъде по-голяма в сравнение с миналите парламентарни избори.

Двамата коментираха и служебното правителство, което ще бъде обявено по-късно днес.

Живко Георгиев беше категоричен, че му се отделя много голямо внимание, а то всъщност е временно правителство, което в най-добрия случай ще управлява 3 месеца.

Геновева Петрова посочи, че е направил впечатление опитът отиващият си парламент да прокара решение по отношение на КТБ, с което данъкоплатците да платят образно казано “обяд, на който не са присъствали”.

"Що се отнася до служебното правителство – то е с ограничени функции и мандат, но ще управлява в изключително сложна и динамична за страната обстановка", обясни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове