27 Август, 2014 17:58 1 061 3

БСП настоява да се разсекретят стенограмите за КТБ

  • бсп-
  • настоява-
  • разсекретят-
  • стенограмите-
  • ктб

ГЕРБ предизборно се опитват да всяват паника сред хората

Настояваме президентът Рoсен Плевнелиев да разсекрети стенограмата от среща, на която се коментираше темата за банковите ваканции и как българският народ да налее пари в КТБ. Питаме къде са протоколите на УС на БНБ за банковата криза. Защото ако споменатите протоколи се разсекретят, изборите ще минат много добре за една политическа сила, и тя е „БСП лява България”. Това заяви Румен Гечев, народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси в 42-то НС, на пресконференция в централата на БСП.

Според него искането за заем от 5 милиарда е свързано с проблемите около КТБ и с желание за дестабилизация на държавата, а не с нуждите на бюджета. „Официалните данни не дават никакво основание да се говори за някакви финансови катаклизми, както пропагандират от ГЕРБ и служебното правителство”, категоричен бе той.

ГЕРБ предизборно се опитват да всяват паника сред хората

Според Румен Гечев политиката, която е започнала ГЕРБ за дестабилизация на страната около случая с КТБ, и заедно с президентството, за реализиране на банкова ваканция е изключителна агресивната. „Точно този опит не успя, благодарение на категоричната позиция на БСП”, припомни той. Според него ГЕРБ не са се отказали от дестабилизация на държавата. „И точно затова се опитват да всяват паника сред хората. Затова говорят и за 5-те милиарда лева, които трябва да бъдат осигурени на държавата. Тяхната позиция бе, че българският народ трябва да плати тази сума, за да може КТБ да се разплати на вложителите си в пълния им размер. Ние бяхме категорични, че не може да ангажираме българския данъкоплатец с политическите игри на ГЕРБ. Няма друга причина да се искат тези милиарди”, категоричен бе Гечев. Според него към момента не се налага теглене на никакви заеми и милиарди. „Затова мога да кажа, че предизборната пропаганда е открита, лъже се нагло и се пледира за някакви дългове, които българският народ да плаща, без да се дава обяснение за какво ще са въпросните пари. Аз се чудя за какво са тези допълнителни милиарди левове, които някои политици смятат, че трябва да се осигурят на държавата. Чух, че един от служебните министри искал да закупува ракетни комплекси, за да изстрелва ракети към Русия, както и редица други подобни идеи, за които вероятно ще са предназначени тези милиарди”, каза той.

Гечев бе категоричен, че към момента финансовото състояние на държавата е добро. „През 2014 г. приходите в държавата по всички пера са по-високи, с изключение на Агенция „Митници”, където те са с 50 млн. лв. по-малко, сочи статистиката на НСИ, верифицирана и от Евростат. „Несъбираемостта в Агенцията се дължи на фактори, като намалението на цените на енергийните носители, също проблемите в Украйна и свиването на търговския оборот с тази държава. Фактор е и свиването на търговския оборот с държави от Близкия Изток заради размирната обстановка в някои от тях. Също, дефлацията в държавата. Текущият растеж на българската икономика обаче е малко над средния показател на ЕС. Според мен при добра мобилизация можем да достигнем ръст на БВП от 2%.”, посочи той.

Защо обект на санкции срещу Русия не е доставката на газ за Германия, а „Южен поток”?

Румен Гечев коментира и санкциите, които се налагат на Русия от НАТО, ЕС и САЩ. „Те приемат санкции, които в повечето случаи са срещу България. Обаче газта от Русия към Германия тече с пълно налягане, но „Южен поток” няма да се строи. Няма ли кой да ги попита защо например като обект на санкция към Русия не бъде доставянето на руски газ към Германия. Тук искам да припомня, че министърът на енергетиката на ЕС каза „никакви санкции срещу Русия в областта на енергетиката”. Тоест, България може да търпи санкции, а тези, които налагат санкциите, те не инкасират никакви щети. Защо трябва да е така? Мисля, че това трябва да каже президентът Плевнелиев, когато отиде на срещата на НАТО”, каза Гечев. По думите му ние не трябва да се съгласяваме с всички решения, които взима пакта, и които да са за сметка на българския данъкоплатец и българския производител.

Румен Гечев коментира още, че ГЕРБ отново сменят позицията си по отношение на „Южен поток” и сега пак искат да се строи. „Този проект ние сме го предвидили в бюджета за 2014 г. Проектът само за тази година можеше да донесе приходи за бюджета от над 400 млн. лева, но това не се случи, заради политически игри на ГЕРБ и някои техни скрити, а вече станали явни съюзници”, заключи той.

Петър Кънев: Да говорим, че държавата е фалирала не е най-удачната форма на предизборна игра

Сегашната криза е на доверието в елитите. Когато има такава, да говорим, че държавата е фалирала, не е най-удачната форма на предизборна игра. Това заяви на пресконференция в централата на БСП водачът на листата на „БСП лява България” за област Бургас Петър Кънев. „Вчера най-изненадващо прочетох, че нашата парламентарна група е виновна, че не сме приели актуализацията на бюджета в последните два дни на парламента. Тази актуализация беше подкрепена от ДПС и ГЕРБ, и ГЕРБ просто не влязоха в зала”, каза Кънев. Той припомни интервю от вчера на Христина Вучева, в което се казва, че говоренето за фалирала държава е грешен и вреден подход. Кънев подчерта и че в отделни интервюта тя е била подкрепена от Красен Станчев и Чавдар Николов.

По думите му миналата година, когато БСП е започнала актуализация на бюджета, го направила на базата на доклада на служебния министър Калин Христов. „Там точно и ясно беше направен разчет какво е състоянието в бюджета на държавата. Бюджетът на Симеон Дянков има планиран ръст 1,9%, а той беше под 1%. Имаше заложена инфлация 3,4%, тя беше дефлация 1,1%. Имаше заложен ръст на приходите 8%, те бяха 2%. Наложи се да направим актуализация на бюджета и имаше сериозни дебати по тегленето на вътрешен и външен дълг.  Тогава бяхме обвинени от колегите от ГЕРБ много сълзливо, че нашите деца и внуци години наред ще го изплащат и това ще тежи върху тях. Сега, в момента, те предлагат точно обратното и аз искам да се разберем кои деца ще плачат и кои деца ще връщат”, заяви Кънев.

Той заяви, че вчера е чул от бивш министър малко непредпазливото изказване „Върнем ли се на власт, веднага сменяме ръководството на БНБ”. Кънев припомни ситуацията в Унгария, когато Виктор Орбан е тръгнал по този път и е имал проблем с Централната европейска банка, както и че БНБ е независим орган и се избира и освобождава с 2/3 от парламента. „Преди избори всеки иска да блесне и да говори, но нека да е малко по-спокойно, защото обществото ни е уморено от агресия, глупости, лъжи. Хората искат диалогично и спокойно да говорим”, каза още той.

Кънев цитира Емил Хърсев, според който дългът ни е „здравословен” и е втори или трети в Европа от зад напред.  По отношение на външен дълг той подчерта, че служебен кабинет конституционно няма как да реализира такъв, а само да прави подготовки и предварителни анализи.

Говоренето на бюджета и за тази и за следващата година, по думите му, подсказва, че служебното правителство се кани да управлява до края на 2015 г. „Ако е така, да се каже и да не ходим на избори”, категоричен бе той.

Като друг такъв пример Кънев посочи и програмата за развитието на отбранителната ни стратегия за българската армия до края на 2020г.

Той подчерта, че дали е фалирала или не държавата показват, доказват емисиите външен дълг преди един месец, когато оценката на състоянието на българската държава е дадена от фондовите борси в Цюрих, Франкфурт, Лондон, Париж. „Оценката се дава там, а не тук по партийните централи”, заяви Кънев.

Той подчерта, че и за първи път България има икономически растеж от 1,6%. „11 поредни тримесечия ние имаме задържане и последните 5 месеца тръгваме леко нагоре. Това е тенденция на постепенно ускоряване на растежа на икономиката ни. Последните 5 поредни тримесечия има ръст на БВП 0,4, 0,9, 1,2 и 1,6. Това показва и, че българският бизнес е успял да се еманципира от политиката и да не и обръща внимание”, обясни Кънев. Той поясни и че първото тримесечие на 2014 г. спрямо второто тримесечие за тази година има ръст 0,5%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф Хитлер

    1 1 Отговор
    Тя затова буксува държавата ,защото при всяка смяна на власта и се сменят и пешките.Така не може да се върши работа!Тези пчелички трябва да жужат на едно място поне 10 години за да има ефект от работата им ,иначе е като преливане от пусто в празно!
  • 2 Autohouse Randm

    0 1 Отговор
    BSP sled tazi godina na krajbi i zadkulisie da malchat.to ne beshe peevski to ne beshe emil kmetski.are tiho
  • 3 Красимир Костов

    0 0 Отговор
    И какво предлагате като решение за КТБ?! Вие я доведохте до фалит със своето бездействие като властуимащи-сега на тези избори ще пиете и вие и ГЕРБ по една студена вода
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове