Last news in Fakti

25 Октомври, 2014 10:33, обновена 25 Октомври, 2014 18:44 21 119 28

Сняг и дъжд блокираха страната

  • сняг-
  • дъжд-
  • цялата страна-
  • вали

Бедствено положение обявиха Бургас, община Баните, Севлиево и Габрово

Сняг и дъжд блокираха страната - 1
Снимка: БТА

Валежи от дъжд и сняг обхванаха цялата страна. Почти изцяло беше блокиран трафика между Северна и Южна България.

Бедствено положение обявиха Бургас, община Баните, Севлиево и Габрово. Десетки селища са без ток. Хасково бише наводнено.

Червен код за силен вятър, обилни дъждове и сняг е обявен за 5 области в страната за днес, припомнят от НИМХ при БАН.

Евакуирани са над 60 човека от засегнатите населени места,съобщиха от създаденият днес оперативен щаб към МВР, като обобщиха данни от 16 ч.

Общо за последното денонощие са засегнати 8 области – Бургас, Хасково, Габрово, Смолян, Пловдив, Ловеч, София - област и Монтана. Вследствие на падналите валежи от дъжд и сняг са получени множество сигнали за паднали дървета, наводнения, нарушена инфраструктура и закъсали автомобили по пътищата от републиканската пътна мрежа.

В общ. Баните, обл. Смолян е обявено бедствено положение поради преливане на река Малка Арда. Реката е разрушила мост в местността Ропите и застрашава да залее жилищни сгради. В момента се изгражда дига.

Затворен за движение е пътят София – Самоков поради образувана снежна покривка и паднали множество клони и дървета. Изпратени са екипи от ПБЗН и Пътна служба Самоков. Обходният път е през с. Ярема. Силно затруднено е движението по АМ „Хемус” при прохода „Витиня” поради снеговалеж.
 

 Област Хасково:
По данни от метрологичната служба на територията на Хасковска община за последните 12 часа са паднали около 100 литра /кв.м. дъждове. Валежите продължават и в момента.
Вследствие на обилните валежи нивото на всички реки на територията на Община Хасково са повишени, поради което за залети дворове, сгради, улици и пътища в селата: 
Язовир "Ал. Стамболийски" прелива с  около 1500 куб. м/ сек през преливника, като към момента нивото на водата започва да намалява.
От община Хасково: в Хасково улици край река Хасковска в централна градска част, в района на градската градина и зеленчуковия пазар, селата Въгларево, Клокотница, Гарваново, Конуш,
 

От община Минерални бани: село Татарево.
Към момента екипите на ГДПБЗН приоритетно и превантивно са осъществили евакуация на застрашени хора в: с. Въгларово – един мъж, три жени и две деца – изведени са в безопасни съседни сгради.
 

В гр. Хасково – един мъж от кошара, две жени и пет деца от жилищни сгради, изведени са в безопасни съседни сгради и 16 деца от дом „Асен Златаров“, изведени и настанени в ученически общежития. Осигурени са мобилни екипи за извеждане на блокирани хора от наводнени улици в централна градска част.
От с. Клокотница – жена и две деца - изведени на безопасно място в съседни сгради,  работят в момента по евакуация от други сгради.
От с. Татарево – 10 човека от образувал се остров в реката и работят в момента.

• Област Габрово :

На 25.10.2014 г. към 12 часа е съобщено за спрял влак на спирка Съботковци, община Габрово, поради прекъсване на електрозахранването по контактната мрежа. По данни от единния европейски спешен номер 112 пътниците са 21 и се намират в купетата. Създадена е организация от Община Габрово за извозване на пътниците с автобус.
Има информация, че на жп спирка Соколово, община Дряново и жп гара Плачковци, община Трявна, има спрени пътнически влакове поради прекъснато електрозахранване по контактната мрежа. По данни от жп гара Дряново във влака на спирка Соколово има 60 пътници.
 

Интензивният снеговалеж продължава. Снежната покривка е между 40 и 50 см и голяма част от общинската пътна мрежа е непроходима. Снегопочистването е затруднено.

Към 14:30 ч. от РДПБЗН – Бургас е поискано организиране на евакуация с хеликоптер на бедстващ човек от наводненията между Приморско и село Ясна поляна. Изпратено е искане до МО за хеликоптер, който да евакуира бедстващия. Към 16:00 часа поради лошите атмосферни условия, хеликоптерът на МО не може да продължи акцията по евакуация. Работи се по организирането на алтернативни варианти за евакуиране на гражданина.
 

Общо са евакуирани над 60 човека от засегнатите населени места.

 Обявени бедствени положения има в следните населени места: община Габрово и община Севлиево - вследствие на обилни снеговалежи, община Баните, област Смолян, община Бургас, община Приморско - вследствие на наводнения. В  Ловеч в момента заседава областният щаб за действие при кризи;
 
Засегната инфраструктура и затворени пътища.
Затворен е проходът Шипка (до почистване на падналия сняг);
Затворен е проходът Троян – Кърнаре;
Затворен е проходът на Републиката (вследствие на паднали дървета в района на град Килифарево. Екипи на ПБЗН работят по разчистване и изтегляне на закъсали автомобили);
Затворен за движение е пътят  София – Самоков;
Затруднено е движението през прохода Витиня;
Проходът Хаинбоаз е отворен  само за леки автомобили;
Наводнен е пътят Приморско – Китен
 
Наблюдавани язовири.
- Село Драчево - има вероятност за преливане на микроязовира;
-Поселище Маринка /над Ченгене скеле/ има вероятност от преливане на микроязовир. Жителите на селото отказват да се евакуират. Обмисля се принудителна евакуация с органите на полицията.

Места с нарушено електрозахранване.
- На територията на община Габрово има около 50 населени места без електрическо захранване, а на територията на община Севлиево - 10;
- В община Баните, област Смолян, е спряно електрозахранването;
- Край ЖП гара Съботковци, обл. Габрово е спряно електрозахранването по жп линията;
- общ. Велинград - Света Петка, Юндола, Крастава, Биркова, Куртово,Дренково, Пашово;  - общ. Батак - Нова махала и Цигов Чарк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    6 4 Отговор

    Коментиран от #5, #14

  • 2 Autohouse Randm

    0 4 Отговор
  • 3 Валентин

    6 1 Отговор
    Снегът ни изненада срам и позор е тази държава,никой не си върши работата и нямаме никакъв напредък,само празни обещания и това е.
  • 4 Кобрата

    4 1 Отговор
    Обстановката в страната е тежка. Пак цяла зима ще хвърлят сол да разяжда пътищата...то не може да не минат да почистят една седмица, а след това като се втвърди да хвърлят сол, трябва да се чисти редовно.
  • 5 Кобрата

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

    Ех Симо Симо...голяма си будала, но това не зависи от теб...и ти не си го искал. Но хората които са ти дали ''+'' са още по-глупави от теб.
  • 6 UNIQUE

    5 1 Отговор
    Аз живея в гр. Ихтиман . 10 см сняг до момента нанесе огромни щети стотици счупени клони паднали върху коли недай си боже и хора . Пак ли ни изненада снега господа управляващи возещи се в премиум автомобили ? Но какво им пука .. нали юсуфчо и седефчо си взимат помощите всеки месец . Тия клони на 30-40 годишни дървета кой да ги подкастри бе ? Толкова ли е трудно. Живеем в абсурдистан
  • 7 Дидо

    7 0 Отговор
    Падна 5 см сняг и пак затвориха всичко !!! Е.аси
  • 8 гост

    5 0 Отговор
    От 5 см. се о.р.ха а в Япония като падне по 20 метра трябва да лягат и да умират.
  • 9 Spewn1

    5 0 Отговор
    От две седмици говорят, че се задават големи валежи и ниски температури, и пак не сме готови.
  • 10 дивака

    6 0 Отговор
    Пълна кретения! Това не е държава! Егати и управниците безхаберни и мързеливи!
  • 11 vaz 2107

    6 0 Отговор
    Б....ци,нищо не чистят!!!!!!!!!!!
  • 12 гост

    2 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=APt4Eti_K0k
  • 13 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Невиждано бедствия ни сполетя!Цели 5 сантиметра сняг!Вятър духа.....апокалипсис!Държавата блокирана....парламента не работи...зомби и тунеяди по улиците...освирепели милиционери със шапки-скиорки...ужас света свърши!!!
  • 14 Румен Янев

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

    Браво тасев! Уникално становище имаш по въпроса!Как го постигаш - просто се чудя
  • 15 Радев

    2 0 Отговор
    Незнам от къде си, обаче на такива като теб им викаме *полендаци* по нашият край. В Троян гони 40 см.
  • 16 Радев

    3 0 Отговор
    Друг е въпроса ,че не е минавал нито един снегорин цял ден..... Да им .... м...та
  • 17 гост

    3 0 Отговор
    Днес Тасев ще се напие;)))сигурно и снимката ти в фб не е събрала толкова харесвания като коментара ти;)))днес си навърха;)))
  • 18 Mihaela Dumitrache

    1 0 Отговор
    Tasev is the best .......
  • 19 tашко

    0 1 Отговор
    maslari li ste kvi ste ne znam, darvetota sa o6te sas listata ot tejesta na mokriq snqg se tro6at kloni 4e i celi darveta. nikoi ne e vinoven.
  • 20 Гост

    1 0 Отговор
    До кога от АПИ ще се гаврят с нас?
  • 21 Кана

    2 0 Отговор
    Лазаров да подава оставка! Всяка зима се дъни и се крие зад гърба на други,а в АПИ е пълен хаос!Вън!
  • 22 velik

    4 0 Отговор
    няма управия в тая държава аман от мързели и непокисти аман от балканския ни манталитет , все едно не е имало зима до сега ,а къде по големи снегове са падали през годините ,но така става със зае....ната работа,трябва ни силен натиск и външна намеса от европа щтото няма управия мързели такива
  • 23 бедстващ

    0 0 Отговор
    Колко 10см сняг трябва да падне, за да се обяви бедствено положение и да блокират пътищата?!?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Лара

    0 0 Отговор
    Лазаров,твой ред е! Върви си,завинаги!
  • 26 Гостът

    0 0 Отговор
    кой е Лазаров ?
  • 27 Юлия

    1 0 Отговор
    Лазаров е крадливия шеф на АПИ,човек на Батко!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове