Last news in Fakti

7 Ноември, 2014 10:23 1 491 1

Проф. Борисов: ГЕРБ се справи с трудна задача

  • герб-
  • справи-
  • трудна-
  • задача-
  • борисов-
  • борислав борисов

Когато казвам че избираното правителство е резултат на нов подход, е защото до него се стигна чрез диалог, заяви той

Избираното днес правителство е резултат от един нов подход, а ГЕРБ се справиха с тази задача. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на АБВ проф. Борислав Борисов.

Когато казвам, че избираното днес правителство е резултат от един нов подход, то имам предвид, че до неговия избор се стигна преди всичко и основно чрез диалог между парламентарно представените партии, обясни той.

Този диалог е базиран на три съществени фактора – на зачитане и толерантност към позициите и идеите на другия, на откритост и прозрачност на водените преговори и на търпение в търсенето на разумния компромис в полза на държавата и нейния народ, а не в битката за тесния партиен или личен интерес, каза проф. Борисов.

От името на АБВ благодаря на всички партии взели участие в този подход. Борисов подчерта, че основната роля в реализацията на този нов подход на политически диалог и търсене на разбирателство бе на мандатоносителя. ГЕРБ се справи с тази трудна задача, посочи той.

Той припомни, че една от фундаменталните идеи и цели на АБВ е именно тази за постигане на политическо споразумение по стратегическите приоритети на държавата на базата на диалог между основните политически сили.

Действията на политическите сили през последния месец доказаха това на практика. Имаме проект за избор на ново правителство. Налице е мнозинство по ключовите приоритети и проблеми в развитието на България.

Той заяви още, че този подход е необходимо да продължи на друго ниво и други структури от тук нататък:

„Надявам се така да бъде до края на мандата на настоящия парламент. За тази цел е необходимо този нов подход на диалог и търсене на разбирателство да продължи вече на друго равнище и други структури – правителство, парламентарни комисии, териториални структури и т.н.”

Той изрази увереност, че съставянето на ново правителство е повече от нужно, защото другото ще е катастрофално за държавата:

„И не е толкова важно, че катастрофата ще застигне някои политически сили, важното и страшното е, че разрухата ще се стовари  върху държавата с нейните немощни икономически и финансови ресурси. Още по-лошото е, че ще падне с цялата си тежест върху българския народ – най-бедният от всички народи в ЕС, 48% население, живеещо на и под границата на бедността, и този процент със сигурност щеше да се увеличи. На този етап успяхме да предотвратим тази опасност”, каза проф. Борисов, който изрази увереност за положителни резултати и в бъдеще.“

Проф. Борисов обясни още, че страната в етап, в който безкомпромисното противопоставяне между лявото и дясното започнаха да търсят допирни точки, без да губят идейната си основа и политическа идентичност.

АБВ си запазва правото по двата въпроса по които не е постигнала съгласие да действа по своя преценка. АБВ счита че това е пътя на българската политика, каквато е и европейската практика.

От трибуната проф. Борисов заяви, че съставянето и изборът на новото правителство в коалиция и с подкрепата на партии от десния сектор на политическото пространство, но и с подкрепата на левицата в лицето на АБВ  доказва на практика, че политическата култура в България вече се намира в нов, по-висок етап на своето развитие:

„Етап, в който освен дълбаенето на пропасти между лявото и дясното, започнаха да се строят и мостове между двата бряга. Етап, в който безкомпромисното противопоставяне между лявото и дясното във всички негови разновидности, довело до разрушителното разделение на нацията, политическите сили започнаха да търсят не само линиите на омерзението, но и допирните точки на разбирателството и сътрудничеството, при това, без да губят своята идейна основа и политическа идентичност. Типичен пример за това е подкрепата на програмната декларация от АБВ, в която с изключение на два въпроса, всички останали съществени и принципни постановки от предизборната платформа на АБВ намериха своето отражение. При това, като АБВ си запазва правото по всички въпроси, по които не е постигнато съгласие, да действа съобразно своята политическа платформа и идейно разбиране. Ето това е  същността на подкрепата на правителството, при запазване на лявата идентичност на партията.”

Той е категоричен, че това пътят, по който българската политика действително се доближава до практиката и примера, който ни дава структурирането на Европейската комисия в съставянето на правителството на Германия и на поне още 1/3 от правителствата на държавите в ЕС.

Пожелаваме успех в избора на новото правителство, каза в заключение той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    0 0 Отговор
    Защо толкова неграмотно написахте тази статия?!?! Цитирате, после добавяте, но не разбрах кое е казано от професора и кое не е... Използвайте остарелите методи с кавички ("...."), ако обичате!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове