17 Декември, 2014 16:56 1 536 0

Скандал в НС по казуса Клостерс

  • скандал-
  • нс-
  • казуса-
  • клостерс

Без да мине през Народно събрание, излиза решение в Държавен вестник

Скандално  управляващите са взели решение за ратификацията по казуса „Клостерс” вместо Народното събрание. Това разкри пред журналисти в парламента председателят на икономическата комисия в НС Петър Кънев.

;„Скандалното е, че в Държавен вестник от 13.12.2014г., с постановление на Министерски съвет се отпускат 4 млн. лв.  по ратификацията. Най-срамното е, че в заключителните разпоредби пише, че постановлението се приема на основание рафитицираните от НС със закон споразумения между Министерство на икономиката на Република България и федералното министерстсво на икономиката и енергетиката за решаване по взаимно съгласие на щетите по казуса „Цемеко”, заяви Кънев. По думите му е срамно да научаваме от вестниците, че тази ратификация няма значение в правния мир на България и това вече е публикувано в „Държавен вестник”. „Тогава народните представители за какво сме тук?”, попита Петър Кънев.

Депутатът направи коментара  по повод на  обсъждането в пленарна зала на законопроекта за ратифициране на споразумението между Министерството на икономиката на Република България и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Федерална република Германия за решаване по взаимно Съгласие на щетата по казуса „Цемеко“ ООД - София, България и на Споразумението между Министерството на икономиката на Република България и „Кlosters Beteiligungsgesellschaft mbH“ - Кемпен, Германия. Той обясни, че БСП няма да подкрепи споразумението и ратификацията, след като има решение на ВАС, на КЗК и отрицателни становища на правна комисия на МС от преди месец.

Румен Гечев: Потъпква се Конституцията на България

„Това скандално решение и публикуването му в „Държавен вестник”  показват, че управляващите грубо потъпкват Конституцията на Република България. Те не дават пет пари за решенията на ВАС, плюят на съдебната система и демонстрират пред българското общество и Европа, че ще правят каквото си поискат”. Това зави депутатът от левицата Румен Гечев. По думите му няма искане от немската държава, а има устно съглашение между някои от посещаващите Федерална република Германия български политици, българският народ да заплати над 4 млн. лв. за подарък за Коледа на една немска фирма.

Георги Божинов: Трябва да се търси правна отговорност на нарушителите на закона

„Под решението, което е вече обнародвано стои подписът  на министър-председателя на България. Обнародването му е след акт на председателя на НС”, заяви народният представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Божинов. Той бе категоричен, че това е престъпление, за което трябва да се носи не само служебна, но и правна отговорност.

Янаки Стоилов: Българското правителсвто е извършило откровена фалшификация

„Парламентът беше въвлечен  в една нищожна юридическа процедура, която няма как да бъде гласувана”. Това заяви по-късно в пленарна зала след гласуване на спорния законопроект зам.-председателят на НС Янаки Стоилов при излизането на депутатите от левицата от зала. По думите му постановлението на МС се позовава  на взето от НС решение, което едно към едно съвпада с точката в дневния ред на НС за днешния пленарен ден.   „Българското правителството е извършило откровена фалшификация, която трябва да бъде разследвана от прокуратурата”, категоричен бе Стоилов. Той подчерта, че правителството се е позовало на неприет от НС закон, включвайки го като правно основание в постановлението, прието на 12.12.2014г., за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на министерството за над 4 млн. лв. „Постановлението е  обнародвано на следващия ден в ускорен план- президентът играе ролята на подбудител. министър-председателя на изпълнител. Това е престъпление, целящо да ликвидира 43-тото НС”, заяви Янаки Стоилов.

Мая Манолова: Това е вторият опит на ГЕРБ за фалшификация на закон

„Гласувах против приемането на този закон защото това е вторият случай с фалшификация на закон чрез държавен вестник”. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова. Тя припомни, че  първият случай е бил с прословутата поправка „Мери Джейн”, когато в „Държавен вестник”  е бил обнародван неприет текст, който е узаконявал скритата реклама на дрога. „Днес се оказа че ръководството на НС си е позволило да обнародва неприет закон”, заяви Манолова. Тя подчерта, че това показва, че председателят на НС е помагач на извършващите измамата, а председателят на правната комисия, който се е опитал да я прикрие, е укривател.  „Въпросът, който седи сега е с оставката на г-н Кирилов и на г-жа Цачева”, заключи Мая Манолова.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева определи като "груба манипулация и спекулация", че нещо неприето е обнародвано в "Държавен вестник". Всякакви подобни изказвания на хора, учили и недоучили процедурата за обнародване в ДВ, уронват авторитета на Народното събрание, посочи тя и добави, че ще съди Манолова за публично нанесена обида в пленарна зала.

Не защитаваме частна германска фирма, защото споразумението е между България и Германия, коментира Даниела Савеклиева (ГЕРБ) в отговор на обвинения от БСП и ДПС. Тя обясни, че липсата на решение на казуса ще доведе до замразяване на издаването на инвестиционни гаранции от германското правителство за проекти в Бълагрия. Николай Александров ("Атака") я репликира, че още от 2009 г. не се издават федерални гаранции за България.

Делян Добрев (ГЕРБ) отбеляза, че през 2007 г. немските инвестиции в България са 386,5 млн. лева. Още първата година след спирането на федералните гаранции - 2010 г., немските инвестиции падат на 80 млн. лева, посочи той.

След разгорещени дебати парламентът ратифицира Споразумението между Министерството на икономиката на Република България и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Федерална република Германия за решаване по взаимно съгласие на щетата по казуса "Цемеко" ООД - София и Споразумението между Министерството на икономиката и германската компания "Кльостерс".

Според споразумението България следва да заплати на Германия претенция по казуса в размер на 2 093 352 евро, като заплащането следва да стане в срок до 7 дни от влизането на договора в сила. Споразумението с "Кльостерс" пък предвижда отказ на фирмата от самостоятелно предявяване на допълнителни искания за обезщетение към България по казуса "Цемеко".

Казусът е свързан с нереализиран инвестиционен проект за изграждане на завод за производство на цимент от шлака от "Кремиковци" АД, който е обезпечен с инвестиционна гаранция на федералното правителство. През 2005 г. германската компания "Кльостерс" започва дялово участие в проектното българско дружество "Цемеко" ООД. За построяване на производствения цех не е получено разрешение по ОВОС до 2008 г., поради което германската компания се изтегля от проекта.

Германия признава наличието на гаранционен случай по линия на съществуващата за проекта инвестиционна гаранция и обезщетява "Кльостерс", като предявява регресни претенции към България на стойност 4 186 704 евро главница и лихви поради нарушение на Договора за насърчаване на инвестициите.

След проведените съвместни експертни срещи се стига до споразумение за решаване на проблема по взаимно съгласие под формата на съпричастност и съгласно подписаното споразумение България следва да заплати на Германия 50 на сто от предявената претенция.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове