Last news in Fakti

18 Декември, 2014 19:07 880 0

Законови промени за облекчаване на животновъдите

  • законови-
  • промени-
  • облекчаване-
  • животновъдите

Предвижда се киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения и училищата, да са произведени по БДС, месните продукти, брашното и хлябът да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата - по браншови стандарт.

Изплатените до момента средства за животновъдство през 2014 г. са близо 130 млн. лв. Изцяло преведени са евросубсидиите по Схемите за специфично подпомагане, а в началото на 2015 г. ще бъде изплатен и остатъкът от 30% от националните доплащания. Това беше отчетено на Консултативния съвет по животновъдство, на който бяха съобщени предложенията на Министерството на земеделието и храните за законодателни промени в подкрепа на сектора.

Министерство на земеделието и храните ще промени Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици. „Наша цел е както да създадем по-добри условия за развитие на сектора, така и да осигурим здравословна и качествена храна, особено когато става дума за децата. Затова предлагаме по-високи  изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата“, подчерта министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Предвижда се киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения и училищата, да са произведени по БДС, месните продукти, брашното и хлябът да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата - по браншови стандарт. Въвежда се и териториалното ограничение при доставка на определени храни, като се цели осигуряването на свежи продукти, които са от особено значение за здравословния начин на хранене при децата в детските градини и учениците.

Предлаганите промени в Наредбата за директните продажби на продукти от млечните ферми предвиждат в обхвата на наредбата да се включат и фермите от 2-ра и 3-та категория. Изискването е те да повишат качеството на произвежданото мляко. Премахва се и ограничението птицевъдите да продават директно не повече от 40% от дневно добитите яйца.

Друга обсъждана промяна в законодателството бяха измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. „Целта на тези промени е да въведем дългоочакваното регламентиране на реда за отдаването на ливади и пасища на животновъди без търг или конкурс. Това е важна стъпка в използването на пасищата според тяхното предназначение“, изтъкна зам.-министър Цветан Димитров. Измененията предвиждат ливадите, пасищата и мерите от общинския и държавния фонд да се разпределят на фермерите в зависимост от притежаваните пасищни животни. Останалите свободни земи ще бъдат включвани в търг, в който ще могат да участват само собственици на пасищни животни. В случай че останат още свободни имоти, ще има втори търг, в който няма да има ограничение за участниците.

По време на Консултативния съвет беше представен и проект на Наредба за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти. С предложения проект се цели да се създадат предпоставки за устойчивост и развитие на пазара на млякото след приключване на квотната система на 31 март 2015 г. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове