Last news in Fakti

12 Януари, 2015 08:12 1 854 1

Лихвата по срочните депозити падна под 1%

  • лихва-
  • депозит-
  • банка-
  • лекар-
  • нои-
  • партиди-
  • сметна палата

Лихвата по срочните депозити падна под 1%, съобщава "Труд"
Лихвата по някои стандартни срочни депозити падна под 1%. Рекордно ниската доходност важи за влоговете със сравнително кратък срок от 3 или 6 месеца, става ясно от лихвените условия на банките у нас. Това е най-ниската доходност на срочните депозити през последните 10 години.
Десет банки у нас предлагат лихва от 0,23% до 0,9% по депозитите със срок от 3 месеца. Трябва да се има предвид обаче, че такива са лихвите само по някои продукти на тези банки. Въпреки че доходността по влоговете е далеч от тази преди 3-4 години, все още има различни оферти с по-добри условия. Не липсват и трезори, които поддържат сравнително високи лихви по аналогични продукти. Например по тримесечни депозити може да бъдат намерени лихви и от порядъка на 2,5% до 3%.
От сайтовете на трезорите става ясно, че дори и по 6-месечните депозити има доста оферти с лихва под 1%. Таванът на лихвата по тези сметки е 3,5%. Малко по-високи са лихвите по депозитите със срок от 1 година. При тях може да се намерят оферти с доходност между 3,5% и 4%.

Калфин и Горанов договарят лични партиди в НОИ, пише "24 часа"
Вицепремиерът Ивайло Калфин и финансовият министър Владислав Горанов да се договорят за параметрите на пенсионната реформа, преди да ги обявяват публично.
Това е поискал премиерът Бойко Борисов от двамата си министри, за да не се предизвиква отново напрежение в правителството по темата. Калфин и Горанов трябва да го направят още в началото на седмицата, за да може кабинетът да започне разговори с работодателите и синдикатите, разказаха източници от Министерския съвет. Очаква се първият им разговор да е в понеиделник.
Дали в НОИ да се правят лични партиди и как хората, родени след 1960 г., да могат да си връщат осигуровките от държавното осигуряване към частните фондове, ще трябва да се разберат двамата министри. Привърженик на личните партиди в НОИ е финансовият министър Владислав Горанов. Вицето Ивайло Калфин пък засега е против възможността за обратно прехвърляне от НОИ към частен фонд.
Междувременно тази седмица от Реформаторския блок ще предложат промени в КСО, за да може в НОИ да има лични партиди и хората да се прехвърлят от института в частни фондове.

Броят на личните лекари е под критичния минимум, предупреждава "Сега"
Броят на личните лекари у нас продължава да намалява, сочат данните на здравната каса, предоставени на "Сега". През 2014 г. на договор с НЗОК са работили едва 4515 общопрактикуващи лекари. Същевременно според последната национална здравна карта, приета от Министерския съвет през 2011 г., у нас трябва да има минимум 5374 джипита, за да се осигурява адекватна първична доболнична помощ на населението.
Общопрактикуващите медици намаляват устойчиво. През 2005 г. те са били 5340, през 2007 - 5001, през 2011 са вече 4715, а през 2013 г. 4565. От сдружението на общопрактикуващите лекари от години обясняват, че условията за работа на джипитата стават все по-трудни, а доходите им не нарастват. Въпреки че здравната каса превежда повече пари, след като се извадят разходите за режийни, консумативи и медицински персонал, средният чист доход на един личен лекар е около 500 лв., са изчислили от сдружението.

Спор за промените в Сметната палата, е едно от заглавията на "Стандарт"
ГЕРБ и шефката на Сметната палата влязоха в спор за новия закон на одитната институция.
Както вече "Стандарт" съобщи, председателят на палатата Лидия Руменова ще бъде сменена с промените. "Възможно е многото на брой одити да трябва да се извършват от само двама души, което би затруднило работата", оплака се днес Руменова.
Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова обаче припомни, че в Сметната палата има четири дирекции, които се занимават с одити. "Критиките на Руменова защитават статукво, което работи за разпределяне на огромен бюрократичен апарат по квотно партиен, а не по професионален принцип. Упреците към новия закон са неистов плач за запазване на статуквото и назначенията по върховете на Сметната палата да стават в партийните централи", отсече Стоянова.

Младежи тръпнат да станат водолази и капитани, отбелязва "Новинар"
Младежи тръпнат да застанат зад руля на кораб и да управляват водната машина.
Други пък са затаили дъх и очакват да станат професионални водолази. Това съобщиха от Клуб „Приятели на морето“, който дава шанс на 40 младежи от Варна и региона да преминат безплатно обучение за морска квалификация "Водолаз" и "Водач на плавателен съд до 40 БРТ". Кандидатите могат да са момичета и момчета, а с предимство в проекта ще бъдат включени сираци, полусираци, безработни, включително и от етническите малцинства.
„Основно в обучението се включват тийнейджъри, които са в неравностойно положение, деца от домове или такива, които са с един родител“, каза пред „Новинар“ Тихомир Рачев, който е водолазен инструктор. По думите му придобиването на квалификация е напълно безплатно, а броят на желаещите да сбъднат морската си мечта е значителен.
„Това е една прекрасна възможност кандидатите да могат да се докоснат до тайнствата на кораба, както и да плават в морето. Освен това инициативата дава старт на много от кандидатите да се развият професионално в тази област“, каза Рачев.
По думите му голяма част от курсистите успяват да си намерят работа в бранша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дефлация ли

    0 0 Отговор
    Лихвата по срочните депозити падна под 1%, съобщава "Труд"
    ===========================================

    това е Чудесна новина , значи излизаме от Кризата
    Ще има Дефлация ли ....Друг път ;)

    чака ни Жестока Инфлация ,
    парите от безплатни лихви отиват Там-където им е мястото
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове