Last news in Fakti

14 Януари, 2015 08:12 8 311 6

Пускат шинобуси вместо влакове

  • шинобус-
  • влак-
  • фискален съвет-
  • зони-
  • екология-
  • билети-
  • спирки

Преглед на печата

Пак предлагат фискален съвет, информира "Труд"
Парламентът ще направи втори опит да приеме закон за фискалния съвет, за да отговори на изискванията на Брюксел. Новите текстове вече са публикувани на сайта на Министерството на финансите.
С тях се урежда създаването на фискален съвет към парламента от петима икономисти, които ще се избират с мандат 6 години. Членове на съвета може да са и чужденци. Съветът ще наблюдава бюджетната политика на правителството, ще следи макроикономическите прогнози и ще изготвя анализи и препоръки.
Със закона се въвеждат и автоматични корективни механизми, които ще се задействат при големи отклонения от планирания структурен дефицит. Значителните разминавания ще могат да се установяват както от финансовия министър, така и от фискалния съвет. Ако бъдат открити отклонения, финансовият министър ще трябва да представя пред кабинета корективен план.

Пускат шинобуси вместо влакове, пише "24 часа"
Автобуси на релси ще заменят вече спрените стари мотриси от 60-те години. Това каза в интервю за “24 часа” зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. Даден е срок до февруари БДЖ да преценят колко шинобуса (така казват на автобусите на релси) и от какъв вид им трябват. След това ще се обяви обществена поръчка за доставката им. Шинобусите най-често са дизелови и са с един вагон. Има и модели с два или три, които са съчленени.
Съкращаването на 38 влака и свиването на маршрутите на други 10 изкара хората по гарите. Очаква се на 17 януари да има протести. Предстои спирането на още 90 влака.

България е под силен натиск да приеме по-строги мерки срещу тероризма, акцентира "Сега"
България е подложена на безпрецедентен дипломатически натиск да промени антитерористичното си законодателство, за да спре свободното преминаване на джихадисти на път за Близкия изток. Офанзивата се засили след масовите убийства в Париж миналата седмица. За спешни законодателни промени вчера настоя британският посланик Джонатан Алън, а в края на миналата седмица и координаторът на ЕС по въпросите на борбата с тероризма Жил де Керхов. Това става на фона на предстоящи високопоставени визити, в чийто център ще бъдат именно борбата с тероризма и засилването на сигурността по външните граници на Европейския съюз. Днес у нас пристига британският външен министър Филип Хамънд, в петък - американският държавен секретар Джон Кери и заместничката му Виктория Нюланд. В края на месеца се очаква да дойде и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Създават 7 нови защитени зони, рапортува "Стандарт"
Нови 7 защитени екологични зони ще бъдат създадени в България. Заповедите за създаването им са качени за обществено обсъждане на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Целта на новите 7 защитени зони "Камчия", "Трите братя", "Боблата", "Река Чая", "Тимок", "Изворо" и "Брестовица" е опазване на местообитанията на дивата флора и фауна в тях. Най-голямата от тях - "Камчия", има площ над 129,1 хил. дка, в които има много дюни, както и 7449 кв. км акватория. В зоните са забранени строителство, сеч, ограждане и пр.
Зона "Боблата" е разположена край Тутракан, а "Трите братя" - край Айтос, "Брестовица" - край Перущица, а "Р. Чая" - в Асеновградско.

Слагат автомати за билети по спирките в столицата, собщава "Монитор"
Столичната община може да монтира автомати за билети или павилиони на всичките 2482 спирки на градския транспорт. Тепърва ще се преценява къде ще има машинки за транспортни документи. Планира се спирките да бъдат дадени на концесия. Частниците задължително трябва да направят навеси и пейки по типов проект, предоставен им от общината. Ако искат, могат да направят и павилиони за пакетирани храни, които да отдават под наем. „Там не трябва да се продават лотарийни билети”, каза съветникът Калоян Паргов. Докладът за концесията на спирките на кмета Йорданка Фандъкова беше обсъден вчера на заседанието на финансовата комисия в Столичния общински съвет.
Спирките са разделени в 4 пакета -
В първия са районите „Лозенец”, „Изгрев”, „Триадица, „Студентски”, „Младост” и Панчарево. Във втория са „Оборище”, „Средец”, „Подуяне”, „Слатина”, „Искър” и Кремиковци. В третия са „Красна поляна”, „Красно село”, „Овча купел”, „Люлин”, Банкя и „Витоша” и в четвъртия - „Възраждане”, „Илинден”, „Сердика”, „Надежда”, „Връбница” и  Нови Искър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 умно

    2 1 Отговор
    А така! Сега шинобуси, а догодина с ръчни дрезини, поне докато не откраднат и релсите. Това е то демокрация в действие и развитие.
    Напред към прогреса! :))))

    Коментиран от #3

  • 2 Румен Янев

    2 0 Отговор
    Освен шинобуси защо не пуснат и шинотаксита?А пред гарите да има рикши за из града....
  • 3 Дошо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "умно":

    Не!Това не е демокрацията в действие!Всички бивши сателити на СССР вече са на години пред нас да не кажа десетилетия защото вече станаха европейски държави.Ние затъваме заради това, че все още ни управляват кадри на БКП, синовете и внуците им.Докато не се отървем от червените б....ци бял ден няма да видим.

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дошо":

    Стига си плашил с Торбалан, на крива ракета, космоса и пречи...
  • 5 gospodinvie122013

    0 0 Отговор
    комунизмът бил гнил,а капитализмът наречен демокрация напълно изгнил-безработица от всякъде,държавните монополи преминават в частния сектор/капиталистите/на безценица заради умишлени фалити,а правителствата имитират загриженост към народа,като мащеха към доведено дете.И ТОВА АКО Е ДЕМОКРАЦИЯТА КОЯТО ИСКАХМЕ ПО ДОБРЕ ДА СЕ ВРЪЩАТ ЛЕНИН,МАРКС И ЕНГЕЛС
  • 6 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    и за какво ви е тая железница ? и без това е студено вътре, мирише ,винаги закъснява и е на цена на автобуса обаче се субсидира от нашите данъци . навсякъде имало железница само у нас нямало да има! ми голяма работа , смешно е цял влак да обслужва селища с по 10 жители да им пуснат по една маршрутка и да се приключва въроса.
    ...железница - да не сме дивия запад!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове