Last news in Fakti

14 Януари, 2015 10:02 976 10

ГЕРБ са "за" задължително гласуване

  • цветанов-
  • герб-
  • декларация

Декларация на парламентарната група

Два месеца след съставяне на правителство, можем смело и категорично да заявим, че ГЕРБ издържа успешно историческия изпит, на който бе подложена.  Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който прочете в Народното събрание декларация за приоритетите на парламентарната група през новата пленарна сесия.

Той заяви, че предстоящите местни избори през есента на 2015 г. ще са особено полезни, ако наред с упражняване на своя политически избор, бъде предоставена на гражданите възможността да се произнесат и за промени в изборното законодателство.

По думите му Изборният кодекс е белязан с толкова съществени дефекти, че постоянно възпроизвежда несправедливост. Пример за това били съществените разлики в електоралната тежест на мандатите в различните региони и докато съществували подобни феномени, всеки кабинет щял да стартира управлението си с негативи.

Въпреки масовото неодобрение и възмущение от купения вот, все още не сме намерили достатъчно надеждни механизми за справяне с проблема, подчерта бившият вътрешен министър.

"Ние от ГЕРБ сме решени да отидем докрай при решаването на тези проблеми и гледаме извънредно сериозно на идеята да се въведе

задължителното гласуване.

Заявявам го сега, когато хоризонтът за работа на този парламент е 3 години и 9 месеца напред, за да не бъдем обвинени, че искаме да променяме изборните правила предизборно", заяви още Цветанов.

„В национален план, България започва 2015-а година много по-спокойна, по-стабилна и по-позитивно ориентирана отколкото започна 2014-а година. Преди няколко месеца страната ни се намираше в състояние на продължителна политическа турболентност, финансова безтегловност и международна изолация. Изминалата година беше белязана от регрес, бедност, бедствия, скандали, а лицето на България пред света се запомни с мащабните граждански протести. Доверието на българските граждани към институциите в държавата се срина до безпрецедентно ниски нива. Това беше резултатът от безпринципната Тройна коалиция, чиято единствена идеологическа платформа бе желанието да унищожи политическа партия ГЕРБ”, посочи Цветанов.

Според ГЕРБ мъдростта на гражданите обаче е взела връх и сложи прът в колелото на тази нелегитимна Тройна коалиция. „Българските граждани не се поддадоха на „АнтиГЕРБ” манипулации и два последователни национални избора показаха червен картон на провалилите се социалисти, либерали и националисти”, заявяват от ГЕРБ.

„Председателят на ГЕРБ даде исторически пример на бъдещите поколения как трябва да постъпва отговорният български държавник във времена на криза. Отстъпвайки крачка назад от позицията си по множество въпроси, Борисов даде възможност на всяка от политическите сили в 43-то Народно събрание да участва равноправно в процеса на формиране на новото правителство на национално спасение”, подчерта Цветанов.

Според него два месеца след съставяне на правителство, можем смело и категорично да заявим, че ГЕРБ издържа успешно историческия изпит, на който бе подложена.

„В началото на новата 2015 година е важно да изведем правилните изводи от изминалата година, за да не допускаме старите грешки и да вървим по един по-добър път. През 2015 година ГЕРБ ще продължи да работи, за да не останат наполовина нерешени проблеми. Колкото и да са тежки, който и да ги е създал. Успешното приключване на кризата с КТБ доказа, че правителството има експертния капацитет и политическа воля да решава системните проблеми”, поясни Цветан Цветанов.

Приоритет на ГЕРБ ще бъде и реформите в сектора за сигурност през новата сесия, възстановявайки балансиращата роля на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и председателите на ДАНС и ДАТО по предложение на МС. ГДБОП излиза от ДАНС и се връща в естествената си среда – системата на МВР.

„ПГ на ГЕРБ ще отстоява и възстановяването на единствения признат и доказал се в цяла Европа успешен модел на функциониране на Сметната палата – моделът на професионално начало и персонална отговорност. Социалната политика, образованието и здравеопазването също остават наш основен ангажимент към българските граждани. Трайното стабилизиране и гарантиране на осигурителната система ще са централен стълб в работата ни през 2015 година”, се обещава в декларацията.

Като председател на ПГ на ГЕРБ Цветанов призова всички народните представители към отговорно поведение, конструктивен диалог и надмогване на тяснопартийните и личните интереси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 1 Отговор
    Ей престъпник ! Ти трябва в затвора да лежиш подла мишко ! А не да те дават по телевизията ,оня твоят шеф Боко тиквата пак та пожали !
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    И при бай Тошо беше задължително...
  • 3 Живко Георгиев

    1 1 Отговор
    Малко късно , но дано !!
    По добре късно отколкото никога .
  • 4 Монго

    0 1 Отговор
    Не може да ме накараш да гласувам за идиоти...

    Коментиран от #6

  • 5 ПЛАМ

    0 0 Отговор
    медиите вместо да вземат интервю ,от затворник да пишат как човек осъден на четири години затвор за СРСтата е в комисията за СРСтата,как човек с пресъда се разкарва из парламента и решава съдбата на България,защо нито една медия не ги споменава тези неща,Пеевски пък е в комисията за контрол на банките ,защо никои не протестира ,къде са артистите сега
  • 6 Пламен Бакърджиев

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    Никой не те кара да гласуваш за идиоти. Това че задължително ще си завлечеш задника до урната, не те задължава да гласуваш. Може да пуснеш празна бюлетина, но това едва ли го знаеш.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 светло бъдеще

    0 0 Отговор
    Едно време по соца, който хванах съвсем малко имаше един виц:
    Комунягите се избазикали със стадото и му казали, че ще ги бесят. Хората само попитали :„А сапун и въже да си носим ли”?
    Та тези същите комуняги сега се гаврят със вас по същият начин и най трагичното е, че повечето българи са си същите ОВЦЕ!
    После ще въведат и софийското жителство, гласуването 99,9% също ще се наложи, както при Бай Тошо и т.н.
    Вие какво искате от синовете и дъщерите на КОМУНИСТИ????? Какво очаквате, освен да се държат по същият начин, като техните родители.
  • 8 светло бъдеще

    1 0 Отговор
    Бащата на Цветанов е бил майор от ДС, личен шофьор на началника на ДС и зам.министър на МВР-ген.Григор Шопов !!!!!!!!!!

    За по младите това едва ли е ясно какво означава, за това ще обясня:
    Все едно е бил СС-овец и шофьор на Химлер, нещо такова. После сина му да се бори против фашизма, ха ха ха, това само в Бълхария може да се случи. :)
  • 9 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пламен Бакърджиев":

    Много неща знам, знам, че примерно в Гърция е задължително, но от много време негласувалите не ги санкционират. Но това едва ли го знаеш...
  • 10 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пламен Бакърджиев":

    ...знам също, че като една електорална единица мога да прикрепя към бюлетината презерватив с надпис: "Моля Ви, спрете да се размножавате".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове