14 Януари, 2015 12:46 1 114 3

Бурно начало на новата сесия на парламента

  • парламент-
  • начало-
  • декларация-
  • нова сесия

Осемте формации в парламента прочетоха декларации за своите приоритети през следващите месеци

Бурно начало на новата сесия на парламента - 1
Снимка: БТА

Остри декларации на политическите партии белязаха началото на новата сесия на парламента. Председателите на парламентарните групи на осемте формации присъстващи в Народното събрание представиха своите приоритети за следващите месеци и направиха политически оценки на досега свършената работа и бъдещите предизвикателства пред България и Европа в контекста на атентата в Париж.

Първата декларация относно приоритетите бе прочетена от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Приоритет на ГЕРБ ще бъде и реформите в сектора за сигурност през новата сесия, възстановявайки балансиращата роля на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и председателите на ДАНС и ДАТО по предложение на МС. ГДБОП излиза от ДАНС и се връща в естествената си среда – системата на МВР.

ГЕРБ ще настояват и за промяна на модела на работа на Сметната политика, а основен техен ангажимент към българските граждани остават социалната политика, образованието и здравеопазването.

ГЕРБ гледат извънредно сериозно на идеята да се въведе задължителното гласуване, подчерта Цветанов.

Очаквах по-амбициозни ангажименти за развитието на страната от управляващата коалиция. Това каза Янаки Стоилов от „БСП- Лява България”, който прочете декларация от името на парламентарната група на БСП лява България.

Управленската програма на правителството все още не е показана, подчерта Стоилов.

Той допълни, че правителството на ГЕРБ е замразило много социални плащания, които засягат няколко десетки хиляди хора.

„Хроничен е проблемът с масовата престъпност в малките населени места, за няколко дни бяха извършени няколко убийства, бяха спрени много влакове, които нямат алтернатива и ние настояване за промяна на решението на БДЖ. Ние сме против приватизацията на БДЖ “, заяви той.

Ще си позволя да цитирам класиците: Политиците мислят за следващите избори, държавниците – за следващите поколения. Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Ние трябва веднага да приемем стратегията за реформа на правосъдието и да пристъпим към приемане на промени в Закона за съдебната власт и формиране на мнозинство за конституционни промени. Ако нашите следващи законодателни мерки не стъпват на категорична антикорупционна политика в съдебната система, сектор сигурност и цялата държавна администрация, те ще бъдат безплодни, подчерта Кънев.

Той беше категоричен, че реформите в здравеопазването, енергетиката и образованието не търпят отлагане.

Председателят на ДПС Лютви Местан очерта проблема с правителството като по думите му, ако продължи участието на Патриотичния фронт в управляващата коалиция, най-доброто предложение ще са нови избори. Според ДПС в такава атмосфера не са възможни нито реформи в сферата на здравеопазването, нито на пенсионното дело, да не говорим за съдебната система.

Местан  поднесе своите съболезнования към жертвите от кървавия атентат в Париж.

След като в своето обръщение Лютви Местан заклейми партньорите на управляващите от Патриотичния фронт, логично последва скандала. В словесната атака се включи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Партия, която разделя българското общество, натрапвайки ни Възродителния процес и прегръщайки се с Ердоган създава една по-голяма демагогия. Сами казвате, че цялото общество ви приема за врагове, ние ви смятаме за фактор, който разделя обществото. Запитайте се защо 25 години в управлението никой не ви харесва“, заяви Каракачанов, като се обърна към ДПС.

„ПФ очаква още тази седмица програмата за управление да бъде представена и очакваме пълното отстраняване на ДПС от властта. ПФ, както стана ясно, е против увеличаване цената на тока и едно от условията за подкрепа на правителството беше ревизия в енергетиката“, заяви Каракачанов още преди това, когато прочете декларацията на ПГ на ПФ.

Декларацията на ПФ предизвика изказване на Лютви Местан, който запита Красимир Каракачанов дали и тази година ще крачи на Луковмарш. Местан подчерта, че за Каракачанов е потребно да знае, че политическата тежест, авторитет и място в политическото пространство на една партия, се определя от волята на избирателите. За разлика от Каракачанов, никой от тази ПГ не прескача ОДС към Ковачки, сега при Симеонов, за да се вреди в едно или друго издание на НС”, заяви Местан. В реплика Каракачанов отбеляза, че председателя на ДПС е използвал трибуната, „за да сипе хули по ПФ”. „Никога не сме крачили на никакви маршове, само на българските маршове, които са защитавали националните интереси. Местан да прочете малко литература”, каза още Каракачанов.

Красимира Ковачка от Български демократичен център /БДЦ/ заяви от парламентарната трибуна, че управлява коалиция, която твърде често жертва решимостта си за реформи в името на оцеляването си.

Ние обаче виждаме и възможност  в динамичните мнозинства на това народно събрание - възможност за важни законодателни промени, смята Ковачка. До думите й това са онези промени, които ще подобрят живота на хората, ще върнат гордостта им, че са българи и ще покажат, че държавата е на страната на своите граждани. Онези промени, които ще илюстрират промяната на политическия модел - към диалог, консенсус и разумни компромиси.

Изразяваме несъгласие със сегашните идеи за пенсионна реформа. Лишените от  стратегическа посока решения създават недоверие у гражданите, държавата не дава никакви гаранции за сигурност и предвидимост на техните доходи и старини. Настояваме за ясен регламент относно дейността на частните пенсионни фондове, смятат от ББЦ.

По време на съвместната дейност на управляващата коалиция са се появили не добри примери за взимане на решения, като  приемането на Закона за данъка върху физическите лица и промените в пенсионното законодателство. Това отчете съпредседателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов, който прочете декларацията на партията. По думите му нито за миг АБВ не са отстъпили от своите разбирания. Дълбоко се надявам, че посочените примери са единични и незлонамерено направени, че те не са в резултат на отказ от новия подход за политическите взаимоотношения, за който говорих, а са продукт на допуснати грешки в изграждането и развитието между политическите сили на коалиционното партньорство и партньорството за подкрепа на правителството, посочи Борисов.

Тъй като откриването на новата парламентарна сесия съвпада и с датата на учредяване на АБВ, Борисов поздрави всички, допринесли АБВ да е в парламента.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров обясни от парламентарната трибуна, че зад радикалния ислям стоят американските тайни служби. Сидеров заяви, че зад Ал Кайда и Ислямска държава стои ЦРУ.

През 2015 година очаквам повече мизерия и по-лошо управление на България. Евролидерите трябваше да кажат на Обама, който отсъстваше от този марш в Париж: Ще запалите целия свят, г-н президент на САЩ, спрете тази политика! Но никой не каза подобно нещо, подчерта Сидеров. Той призова управляващите да се противопоставят на САЩ по време на утрешното посещение на държавния секретар Джон Кери и да не допускат ГМО, както и добив на шистов газ у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 plam

    0 0 Отговор
    медиите вместо да вземат интервю ,от затворник да пишат как човек осъден на четири години затвор за СРСтата е в комисията за СРСтата,как човек с пресъда се разкарва из парламента и решава съдбата на България,защо нито една медия не ги споменава тези неща,Пеевски пък е в комисията за контрол на банките ,защо никои не протестира ,къде са артистите сега
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Медиите в лицето на "Алфа ТВ" /вестник "Атака" май вече не функционира поради липса на всякакъв интерес/вероятно отраэява всичките ти полит. щения,но эа добро или лошо няма эрителски интерес!...Ако ме раэбираш:)
  • 3 аи де де

    0 0 Отговор
    Цецо поискай спешни дебати по задължителното гласуване ,или само си говориш,гледам че герб ако иска да прекара нещо го прави веднага,за това прекарай задължително гласуване
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове