Last news in Fakti

14 Януари, 2015 10:40 763 0

Местан: В тази атмосфера не са възможни реформи

  • местан-
  • декларация-
  • дпс

Декларация на ПГ на ДПС

Местан: В тази атмосфера не са възможни реформи - 1
Снимка: БТА

В такава атмосфера не са възможни нито реформи в сферата на здравеопазването, нито на пенсионното дело, да не говорим за съдебната система. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан, който прочете от парламентарната трибуна декларация на ДПС.

„Още в края на миналата година изразихме становище, че ако Патриотичния фронт продължи да е част от управляващата коалицията, най-доброто решение ще бъдат нови избори. Това не е нито емоционална, нито чисто идеологическа теза. Това не е нито скрита амбиция за власт, нито форма на ревност. Това е анализ на обстоятелството, че толкова контрастни несъвместимости между партньорите от мнозинството обричат страната на още по-високо ниво на популизъм”, припомни Местан и подчерта, че в такава атмосфера не са възможни нито реформи в сферата на здравеопазването, нито на пенсионното дело, да не говорим за съдебната система.

„Какво ще предложите - самоцелно присъствие във властта като подготовка на местните избори, властово изграждане на политически имидж или губене на историческо и политическо време? Смисълът от избиране на профил на управление като истинско, ценностно, евроатлантическо е това, че ще бъде създадена нова платформа, с ясни аргументи и ясно осмисляне и на властта, и на реформаторските задачи, които трябва да бъдат разрешаване. Ясно евроатлантическо управление ще бъде кауза”, заявяват от ДПС.

Според ДПС сегашният модел на управление прилича на нездрав популистки компромис, а каузата, за която си струва консолидиране на ценностна енергия не са само очакваните реформи. „Съдбовна кауза е възстановяване на каузите на българската демокрация, да покажем и на гражданите, и на Европа, и на света, че България вижда най-сериозната гаранция за своята сигурност не в самоизолацията, а в демокрацията”, посочи Местан.

Той обърна внимание и на въпроса за Възродителния процес като поясниха, че ДПС никога не е обвинявала българските граждани за това, тъй като вината е на комунистическия режим. „Не може да се обвиняват всички вярващи, общо по-недопустимо е самата религия”, коментира той.

„Виждам колко силно желаете и ние да се отнасяме към вас като ваши врагове, защото ни възприемате за ваш враг. ДПС е зряла партия и не вижда във вас своя враг, а своя политически опонент. Разликата в осмислянето на тези категории, враг и опонент проявява зрялостта и културата на всяка политическа сила. Замяната на политическата реалност с огрубените символи на доброто и злото е пътя на самоцелната конфронтация, е път за никъде. Време е за истинско смирение, а не за агресия. Ваша е властта, ваша е отговорността, както и избора”, обяви Лютви Местан.

Преди това от името на ПГ беше обърнато внимание и на терористичния акт в Париж. „За първи път след 11 септември 2001 година имаме толкова нагла демонстрация на терористични алтернативи. От една страна това е „Ал Кайда”, а от друга „Ислямска държава”. За първи път над човечеството сякаш надвисва с огромен избор един невъзможен избор. Става дума за демокрацията, толерантността и демокрацията от една страна и ксенофобията. Имаме ли обща воля и ресурси да съхраним и сбъднем мечтата си за Европа на свободните граждани?”, запита той.

'Ние осъждаме видове прояви на тероризъм", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове