Last news in Fakti

4 Февруари, 2015 17:24 3 740 0

7 язовира продължават да преливат

  • наводнения-
  • наводнение-
  • язовири-
  • преливат-
  • бедствено

Това са Камчия, Мандра, Г. Трайков, Боровица, Ивайловград, Йовковци, Пчелина

7 язовира продължават да преливат - 1
Снимка: БТА

7 язовира продължават да преливат в страната и днес. Това става ясно от данни на басейновите дирекции, експлоатационните дружества и областните и общински администрации към 12 часа, съобщени от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Язовирите, които преливат са Камчия, Мандра, Г. Трайков, Боровица,  Ивайловград, Йовковци, Пчелина.

Язовири със запълване над 90% са Въча, Цанков камък, Батак, Доспат, Тича, Ал. Стамболийски, Среченска бара, Студен кладенец, Ясна поляна, Кърджали, Асеновец.

През изминалите 24 часа  речните нива в страна са продължили да се понижават.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология утре почти без валежи. След обяд на места в южната част на Родопите ще превали дъжд - 1-5 л/кв.м.

В петък на много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд, в планините над 1700 м - от сняг. Очакваните  количества ще са  между 5 и 10 л/кв.м, в планинските райони до 15 л/кв.м, а в Рило-Родопската област има вероятност за количества около и над 20 л/кв.м. През нощта срещу събота и в събота ще вали главно в Северна България.  В Южна валежите ще спират. Дъждът бързо ще премине в сняг и в Северна ще вали предимно сняг. Количества за денонощието  5-10 л/кв.м за Южна, 15-20 л/кв.м за Северна, на места в североизточните райони до 25 л/кв.мл/кв.м.

В резултат на оттичане са регистрирани повишения на рекети Голяма Камчия при Велики Преслав с +68 см и на Тунджа при Елхово с +12 см. Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води, като при измервателните пунктове на р. Врана при с. Кочово и р. Марица при гр. Свиленград са достигнали прага за внимание.

Утре на базата на база на метеорологичната прогноза, се очаква тенденцията за понижение на речните нива да се запази. От четвъртък в резултат на очакваното снеготопене ще се повишат нивата на реките Струма и Места в долните и средни течения. От петък е възможно отново да започне повишение на водните нива в реките.

Сухопътни войски предоставят водоноски за населението в област Хасково, съобщиха от Министерство на отбраната (МО).

Втора механизирана бригада предостави 15 водоноски на ВиК – гр. Хасково. С тях ще бъде осигурена питейна вода на населението в региона, засегнато от  наводнението. Водоноските ще се ползват до решаване на проблема с водоподаването, вследствие спирането на помпена станция Момково.

Сухопътните войски оказват тази помощ в отговор на искането на областния управител на Хасково Добри Беливанов за преодоляване на последиците от наводненията в областта.

Басенова дирекция за Черноморски район

Преливат 3 язовира: Камчия, Мандра, Г. Трайков

Язовир ”Камчия” – обем  237,077 млн. м3, намалява обема,  прелива с 36,3м3/сек, през основен изпускател -  12,64 м3/сек;
Язовир „Мандра“ – обем - 138, 436 млн. куб. м, понижава обем – прелива 1,15м3/сек;
Язовир „Георги Трайков“ обем 335,227 млн.м3, прелива с около 94,2 м3/сек освобождава чрез О.И. 30  м3/сек;
Язовир „Тича“ – обем 310,780 млн. м3. Свободен обем  около от 1 млн. м3. Освобождава се обем само чрез ВЕЦ по 5,0 м3/сек, през водовземна кула в реката изпуска – 15 м3/сек;
Язовир „Порой“ – обем 17,680 млн.м3, през нощта е спряло изпускането през основния изпускател поради високи води в реката, сега започва изпускане по 2м3/сек;
Язовир  „Ахелой” -  обем 11,338 млн. м3 , отворен  е основен изпускател и се изпуска контролирано водно количество  от 3,0 м3/сек.
Язовир „Съединение – обем 11,007 млн. куб. м. Изпуска се през основен изпускател 4,0 м3/сек;
Язовир „Ясна Поляна” – обем   32, 31млн. м3, през основен изпускател -  1,50 м3/сек‘

Басенова дирекция за Източнобеломорския район

Преливат 2 язовира:  Боровица, Ивайловград

Язовир „Асеновец“ – обем 28,173 млн. м3, освобождава се контролирано по около 3,5 м3/сек;
Язовир Боровица“ – обем 27, 300 млн. м3 прелива с 5 м3/сек;
Язовир „Кърджали“ – обем 451,528 млн. м3 –  през ВЕЦ 94,403 м3/сек, през основен изпускател 231,933 м3/сек;
Язовир „Студен кладенец“ –  обем 341,797 млн. м3 – намалява обема, през ВЕЦ 122,179 м3/сек, контролирано освобождава допълнително по 279,596 м3/сек;
Язовир „Ивайловград“ - обем 198,587 млн. м3 - намалява, прелива с 483,550 м3/сек и чрез ВЕЦ се преработват и изпускат в реката 274,261 м3/сек ;
Язовир „Въча“ – 220,376 млн. м3, намалява обема като  освобождава  чрез ВЕЦ – 74,122 м3/сек;

Язовир „Кричим“ - обем 19,727 млн.м3. Освобождава се обем чрез ВЕЦ Кричим – 57,489 м3/сек, чрез ВЕЦ Въча 2  - 10,115 м3/сек и чрез основен изпускател – 32,261 м3/сек;

Язовир „Жребчево“ – обем 316,000 млн. м3. Започва контролирано изпускане по 20м3/сек;

Язовир „Цанков камък“ – Обем 107,822 млн. м3. Освобождава обем

Язовир „Тракиец“ е с обем 86,80 млн. м3 . Освобождава се обем чрез водовземна кула и напоителен канал с 5,5 м3/сек.

Язовир Розов кладенец -  обем 20,328 млн. м3 – намалява обем

Басейнова диеркция за Дунавски район

Прелива язовир Йовковци;

Искър, Бели Искър, Огняново, Кула, Рабиша, Огоста, Сопот, Горни;
Дъбник, Бели Лом – без проблеми;
Среченка бара – 15, 5 млн. м3 , не прелива и не изпуска;
Язовир „Йовковци” – Обем 92,697 млн. м3 , намалява обем, прелива през преливник с 5,656 м3/сек и се изпускат през основен изпускател 4,0 м3/сек.

Басейнова дирекция за Западнобеломорски  район 

Язовир Пчелина /прелива/ – без проблеми.

Състояние на речните легла и общинските язовири

Дунавски район

Вследствие на оттичане се наблюдават повишени водни нива в долните течения, при които реките протичат в речните си легла. Няма получени сигнали за наводнения и аварийни ситуации от речни течения.

Язовир „Рогозен 1” и яз. „Бързина” в землището на общ. Хайредин, обл. Враца преливат през преливниците си съответно с около 250 л/сек и с около 150 л/сек и са с отворени основни изпускатели. Към момента след язовирните стени няма постъпила информация в Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен (БДУВДР- Плевен) за критични водни нива в р. Бързина и р. Скът.

Поречие Дунавски добруджански реки

Област Добрич – повишаване на водното ниво в дере, приток на р. Добричка, вследствие на паднали валежи и повърхностно оттичане в периода 01.02.2015 г. – 02.02.2015 г. Към момента обстановката се нормализира.  Река Добричка в гр. Добрич е с повишено водно ниво и към момента протича в речното си легло.

Област Варна – язовирите по поречието на р. Суха – яз. ”Левски-1”,  ”Левски-2”, ”Николаевка -1”,  ”Николаевка -2”- общ. Суворово, яз. ”Засмяно” и яз. ”Ботево”- общ. Аксаково преливат през преливниците си. Водните обеми от тях се вливат в яз. ”Одринци”, в който водното ниво към момента се понижава, като понижението е с около 5 см, спрямо водното ниво към 05.30 часа на 04.02.2015 г. и е достигнало около 1,60 м под кота преливен ръб. Наблюдава се намаляване на притока към езерото на язовир „Одринци”.

Язовир „Одринци” към момента се изпуска през основния изпускател с около 5,0 м3/сек. По данни на Областния кризисен щаб към Област Добрич са предприети мерки за освобождаване на свободни (ретензионни) обеми в язовири „Златия” и „Златия – 1”, намиращи  се под с. Одринци и с. Долина, с цел свободно провеждане на водните маси, изтичащи от язовир „Одринци” без да се създава възможност за подприщване на речното течение .

Област Силистра – по данни на Областна администрация Силистра в с. Долец, общ. Дулово има наводнени дворове, вследствие оттичане на повърхностни води.

Поречие Русенски Лом

Водното ниво на р. Русенски Лом и притоците и́ се повишава, при което речното течение излиза на места от речното легло и залива земеделски земи, разположени в близост до речното легло в землищата  на с. Писанец, с. Кривня, с. Божичен, с. Нисово и с. Красен, обл. Русе.

Язовир „Бойка” в поречие р. Русенски Лом контролирано се изпуска през основния изпускател. След язовирната стена няма постъпила информация в БДУВДР-Плевен за критични водни нива.

През изминалото денонощие за останалите реки на територията на БДУВДР - Плевен се наблюдават повишени водни нива, при които към момента протичат в речните си легла. Няма получени сигнали за критични водни нива по останалите язовирните стени на язовирите на територията на БДУВДР-Плевен.  Язовирите, които са определени  в предаварийно състояние са под постоянно наблюдение.

Черноморски район

За осигуряване на свободен обем се изпускат:

Общ. Шумен - яз. „Шумен”,  яз. „Лозево” и яз „Дибич”
Общ. Търговище – яз.”Фисек”, яз.”Руец-1”, яз.”Кралево”, яз”Съединение”.
Общ.Омуртаг - яз.”Красноселци”
Общ. Велики Преслав - яз.”Златар 3”, яз.”Дервиша”, яз.”Драгоево”
Общ.Нови Пазар - яз.”Нови Пазар-1” и яз.”Нови Пазар-2”
Общ.Търговище – яз.„Черковна”, яз.“Енево“ и яз.“Овчарово“
Общ.Лозница - яз.”Трапище”, яз.”Тръбач”, „Каменна чешма”
Общ. Провадия – яз.”Черковна” и яз.”Снежина”, яз.”Блъсково 1”
Общ. Бургас - яз.”Курбара дере”, яз. „Дермендере”
Общ. Камено - яз. ”Трояново” и , яз.''Кокичена могила 2'';
Общ. Созопол - яз.''Синята вода'', яз.''Факуда'', яз. ''Голяма Круша 1'', яз. ''Голяма Круша 2'', яз.”Черешова Градина”
Общ. Айтос – яз.”Парка”, яз.”Съдиево”
Общ. Карнобат – яз.„Помпена станция”, яз.„До гробищата”  яз. „Памуклията”, язовир в имот № 000013, землище на с. Драганци, яз.''Детелина'' и  яз.''Церковски'';

Преливат през преливника и се изпускат:

Общ.Върбица- яз.''Станянци'', яз.''Маломир''
Общ.Смядово – яз.”Кълново”,яз.”Янково” , яз.”Александрово”
Общ.Хитрино- яз.”Развигорово”
Общ.Търговище -яз.”Вардун-1”
Общ. Д.Чифлик - яз. ”Долни Чифлик”, яз. ''Горен Чифлик'' и  яз. „Пчелник”
Общ.Дългопол –яз.”Елешница”,
Общ. Бургас- яз.”Арнут дере 1”, „Арнут дере 2”- преливат с минимални количества, яз.”Маринка”
Общ.Средец – яз.''Зорница 1'', яз.''Росеново'' (Върлата пътека)
Общ.Айтос.-яз.”Таушан Кайряк”
Общ.Карнобат- яз.”Детелина”, яз.”Барган”
Общ. Приморско - яз. „ Ново Паничарево”

Състояние на реките, диги и укрепителни съоръжения:

р.Провадийска и р. Анна дере са се прибрали в коритата си, обстановката постепенно се нормализира;
р.Батова се е прибрала в коритото си;
р.Камчия – ситуацията остава усложнена, наблюдава се спадане на нивото.

Източнобеломорски район

През изминалите часове обстановката в Източнобеломорски район е спокойна. Без валежи в почти целия регион.

Басейн на река Марица

През изминалите часове, река Марица и притоците ѝ са се понижили, макар и минимално, почти във всички наблюдавани пунктове.

Река Стрелчанска Луда Яна остава с повишено ниво и водите ѝ се оттичат в р. Марица.

общ. Свиленград

- регистрирано е понижение в нивото на р. Марица;

- Басейн на река Тунджа

Нивото на река Тунджа остава критично високо и днес е регистрирано ново повишение при Елхово. Днес там са измерени 414 см,

общ. Тополовград

- регистрирано леко понижение в нивото на р. Тунджа;
- бедственото положение все още не е отменено;

Няма постъпила друга информация на дежурните телефони за разливи и за възникнали други критични ситуации.

Басейн на река Арда

Река Арда и притоците ѝ – нивата им са все още високи. Притокът към язовирите от каскада Арда постепенно намаля.

Няма нови данни и постъпила информация за други възникнали критични ситуации по язовирни стени, диги и укрепителни съоръжения.

Западнобеломорски район

- Няма постъпили сигнали за критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях за язовирите по поречието на р. Струма и р. Места.
- Няма данни за преливане на вода през преливниците на големите язовири, с изключение на яз.”Пчелина”;
- По поречието на р. Струма и р. Места няма постъпила информация за критични нива и аварийни ситуации, както и данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
- Няма получени сигнали за засегнати населени места от вредното въздействие на водитe, в Западнобеломорски район за басейново управление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове