13 Февруари, 2015 19:02 908 2

Съдиите: Политиците да реформират, не да коментират

  • съдиите-
  • становище-
  • съюз-
  • политиците-
  • реформи-
  • коментари-
  • защита-
  • съд

В становище, разпространена до медиите, Съюзът на съдиите в България поиска от политиците, коментиращи разработката "Червеи", да насочат усилия за действителна съдебна реформа и "придържането към държавнически подход при конституирането на ВСС и инспектората към него, вместо да коментират кой да бъде обвинен или съден.

„Публичните изявления на високопоставени представители на изпълнителната и законодателната власт, в които се съдържат предварителни заключения за извършени престъпления, определя се кои лица следва да бъдат задължително оправдани и кои да бъдат привлечени към наказателна отговорност, като се посочват и обстоятелствата, с които да бъде съобразен размерът на наказанието им, представляват заплаха за правовата държава”, се подчертава в становището.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква да бъдат наложени тежки наказания на виновните за нарушенията по операция "Червеи".

"Ако на Цветанов са му дали четири години, за това трябва да им дадат по 400 години на всички по веригата - от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост", коментира той.

Днес от името на ГЕРБ Цвета Караянчева прочете декларация в защита на Цветан Цветанов  и видя отмъщение срещу него.

Факти.бг ви предоставя цялото становище на Съюза на съдиите:

В последните дни отново сме свидетели на опити за намеса от страна на представители на политическата власт в работата на съдебната.

В свои изявления министър-председателят на Република България пред медиите препоръча на прокуратурата да повдигне обвинения на лица, свързани с т.нар. разработка “Червеите”, взе отношение по вината им и отговорността, която трябва да понесат.

В декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание от името на парламентарната група на политическата партия ГЕРБ, се правят недопустими внушения, че правосъдните органи в България са „подопечни” на опозиционна политическа партия, че потвърдената на втора инстанция осъдителна присъда срещу г-н Цветан Цветанов е сравнима с присъдите на Народния съд. Подобна политическа проява на управляваща партия може да се схване като опит за въздействие върху върховната съдебна инстанция по висящ съдебен процес и за дискредитиране на независимостта на съда като базисна ценност на правовата държава.

Съюзът на съдиите в България изразява отново принципното си становище за дължимото поведение на представителите на изпълнителната и законодателната власт, което произтича от принципа на независимост на съдебната власт. Този основополагащ конституционен принцип изисква въздържане от страна на представителите на другите две власти от всякакви действия, които биха могли да бъдат възприети като намеса в осъществяването от страна на органите на съдебната власт на техните функции. Публичните изявления на високопоставени представители на изпълнителната и законодателната власт, в които се съдържат предварителни заключения за извършени престъпления, определя се кои лица следва да бъдат задължително оправдани и кои да бъдат привлечени към наказателна отговорност, като се посочват и обстоятелствата, с които да бъде съобразен размерът на наказанието им, представляват заплаха за правовата държава. Всички тези въпроси са от компетентността на органите на съдебната власт – прокуратурата и съда, а в конкретните случаи решаването им е предстоящо по съответния процесуален ред.  България вече е осъждана от Европейския съд по правата на човека за подобни изказвания, които поставят под съмнение презумпцията за невинност и правото на справедлив процес на всеки гражданин. Основна цел на изпълнението на осъдителните решения е установените нарушения на човешките права и намесата в работата на съдебната влaст повече никога да не се повтарят.

Припомняме, че представителите на изпълнителната и законодателната власт разполагат с други легитимни и ефективни средства да съдействат за установяването на принципите на правовата държава и ефективността на съдебната власт. Дължимите действия в тази насока са осигуряването на необходимите законодателни промени за осъществяване на действителна съдебна реформа и придържането към държавнически подход при конституирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него. От изпълнението на тези политически ангажименти към съдебната власт пряко зависят и доброто й управление, и недопускането на порочни практики в дейността на прокуратурата и съдилищата. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдран българин

    0 0 Отговор
    НОТАРИУСИТЕ и ЧСИ са най-големите обирджии.Таксите им направо са душмански.Доходите им са 100 пъти по-големи от тези на лекарите в бърза помощ.Учителите взимат жалки възнаграждения а тия ни съдират.Лобито им е толкова силно, че политиците не пускат никой да влезне просто така.Рушвета за НОТАРИУС е около 100 000 евро и нагоре. За ватман 5000лв.
  • 2 неутрален

    0 0 Отговор
    Не че сме във възторг от съдебната система, но тези самозабравили се гербери начело с с БОКО, да не си въобразяват, че теса всичко, всички трябва да са им на подчинение, те понеже си въобразяват това и яко си краднат и ни унизяват. Дончето, корифия на еврофондовете, да не говори глупости, че не могат да се контролират изпълненията им, тъй като са много на брой-70 000, е питамете - защо се захващате с толкова много работа, след като не можете да я свършите? Какъв е тогава ефекта от това, че се отпускат пари и те не отиват по направление? ОТГОВОРЪТ Е МНОГО ПРОСТ - НЕ КОНТРОЛИРАТЕ И С МАШИЧКИТЕ ГИ ОТТКРАДВАТЕ. ОТПУСКАТ СЕ МНОГО ПАРИ, но не се наситихте, но такива пари рано или късно - ЗАДАВЯТ, но какво от това, като народа е беден и безпомощен, благодарение на Вас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове