Last news in Fakti

14 Февруари, 2015 10:58 2 670 13

Огромни бежански вълни от Украйна може да залеят България (обновена)

  • украйна-
  • бежански вълни-
  • координационен център-
  • нато-
  • народното събрание-
  • илияна йотова-
  • стоян тонев-
  • красимир каракачанов

Координационният център на НАТО у нас е планиран още преди шест години

Украйна и заплахите пред България; истерията, която някои нарекоха криминална, покрай разполагането на координационен център на НАТО в София, бяха обект на обсъждане в студиото на Нова тв. „Война в Украйна има въпреки споразумението за мир. Оттук нататък предстоят важни крачки за контрол върху изпълнението на тези 11 точки”, изтъкна в предаването „Събуди се” Илияна Йотова от „БСП - лява България".

„Никой не трябва да нарича нормалното отношение и реакция на хората срещу военните действия в Украйна истерия, не е сериозно, особено от страна на един министър, който направи достатъчно, за да се стигне до тази ситуация”, категорична бе Йотова.

По думите й, така наречената истерията около разполагането на координационен център на НАТО у нас се е появила, тъй като правителството се е опитало да вземе това решение зад гърба на Народното събрание и българските граждани.  
„Наистина информационен проблем. Друг е проблемът, че повечето медии търсеха жълтата новина, а не реалността”, заяви от своя страна ген. Стоян Тонев, депутат от ГЕРБ. Той обясни, че този координационен център е планиран още преди шест години.

Според него трябва да се разграничава отношението на държавата към конфликта. „А той е между двама братя”, добави той. 

От своя страна Красимир Каракачанов, който е съпредседател на Патриотичния фронт, заяви, че техният основен страх е, че тази тема във вътрешно-политически план се използва демагогски. 
Илияна Йотова коментира, че един от най-добрите начини да се помогне, е да се изпрати хуманитарна помощ там, където има компактно българско население. Тя допълни, че има реална опасност огромни бежански вълни да залеят България.

Мнението на ЕС трябва да бъде чувано много повече и да бъде взето предвид при решаването на кризата в Украйна. Споразумението от Минск е първата решаваща стъпка към мира, защото малко преди това г-н Оланд говореше, че ако няма споразумение ще има война, но аз твърдя, че война вече има, каза евродепутатът Илияна Йотова и в интервю за предаването „Събота 150“ на БНР.

Тези 11 точки, които бяха решени на Минск 2, които преповтарят Минското споразумение от септември, трябва да бъдат изпълнени, ако искаме тази зона да бъде зона на спокойствие и мир за хората, добави тя.

Според нея, следващият месец ще бъде показателен за кризата в Украйна: “Изключително внимателни трябва да бъдем в изявленията си, защото всяка една дума, казана не на място, дума, казана в една или друга посока би нарушила това крехко равновесие. Първият признак дали преговорите в Минск са успешни ще бъде начинът, по който ще се разположат военните формирования. Тук е голямата отговорност и на Украйна”, коментира Йотова.

По отношение на евентуални доставки на оръжие от САЩ Йотова заяви: “Ние сме против каквото и да е било допълнително въоръжаване, независимо за коя от двете страни става въпрос, защото това е задълбочаване на конфликта и влизане в една спирала, от която няма изход”.

Йотова коментира и въпроса с бежанците. По думите й, Европа не се справя с бежанските вълни: “Независимо от това, че преди 2 години беше приет един цялостен законодателен пакет в това отношение, той все още не е проработил, все още не е част от законодателствата на отделните държави в Европа”, каза тя.

Евродепутатът пак подчерта, че в момента има хуманитарна криза в Източна Украйна и бежанци от страната ще има: “Българското правителство се опита да намери някакво решение с облекчен визов режим, с по-бързо издаване на паспорти за хора с българско потекло. Смятам, че това е изключително палиатива мярка. Статистиката сочи, че не са тръгнали кой знае колко много хора към България, защото те просто не могат да излязат от там. Те нямат условия и възможности за това. По-скоро пътят на този етап е да отворим хуманитарни коридори, да се опитаме да им помогнем”.

Според Йотова обаче България не може да се справи с бежанците от Украйна, защото няма ресурс за това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирил тонев

    5 0 Отговор
    Ами по-добре да ни залеят бежански вълни от украинци и етнически българи , отколкото м...ли от Третия свят
  • 2 999

    1 1 Отговор
    Преди шест години значи работа на Бойко но то само това да беше зад гърбът на народа щеше да е добре.
  • 3 999

    3 0 Отговор
    Ако дойдат Бесарабски Българи които отказаха да се бият на страната на фашистите от Киев нямам нищо против ще споделя и хляба и покрива над главата си защото тази държава има крещяща нужда от достойни хора БЪЛГАРИ.
  • 4 гошо прупрунков

    3 0 Отговор
    тя е много тъпа , защо да пращаме хуманитарна помощ като хората не са гладни . просто може да ги гръмнат както си ходят по улицата .
    дайте на всички етнически българи от украйна българки паспорти (не само визи) дайте им селата дето са изоставени и само след 2 години гледайте как трябва да ги гоним
  • 5 аааас

    1 0 Отговор
    а ся де.. за тълпите от мюсюлмански джихадисти дето идват тука през Турция .. нищо лошо ..все едно са манна небесна .....

    А ако дойдат братя Българи от украйна православни .. края на света щял да дойде ...

    ами да заповядат добре са дошли ..лично аз бих настанил едно семейство у нас ..това са българи
  • 6 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    АЗ НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ
    ТЕЗИ ХОРА ТЕ БЯГАТ ОТ ВОЙНА
    ПРОБЛЕМ СА МЮСЮЛМАНИТЕ
    А И УКРАИНКИТЕ СА КРАСИВИ ЖЕНИ
    И НАЙ ВАЖНОТО СА ХРИСТИЯНИ
  • 7 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Отзвук на изнесето от ИЛЯНА ЙОТОВА!....Ама ...ти ли ще даваш мнение кой ще дойде в БЪЛГАРИЯ!........свършиха се глупаците,коите те изпратиха в БРЮКСЕЛ да лапаш!
  • 8 Сульо

    1 0 Отговор
    ще плъзнат тука едни украинки, не знам как ще се справим
  • 9 шопето

    2 0 Отговор
    тази вече са я заляли горещите вълни
  • 10 феникс

    0 0 Отговор
    България има ресурс да поеме ВСИЧКИ М...ЛИ ОТ ТИЯ ДЕТО ОДЯТ ЗАБУЛЕНИ И СЕ ДУПЯТ СУТРИН И ОБЕД И ВЕЧЕР,но няма ресурс да поеме тия, с българско потекло...Е.а.ти Държавата.СРАМ МЕ Е ДА СЕ НАРЕКА БЪЛГАРИН!!!
  • 11 5566

    1 0 Отговор
    По добре хората от Украйна,отколкото тия дето идват от незнам къде.........
  • 12 Обичам Украйна

    1 0 Отговор
    Добре дошли са всички украинци братя христяни ! :)
  • 13 varna

    1 0 Отговор
    ха ха, типично по български това което в нормалните държави ще видят изгода ни е виждаме проблем.
    българия като страна на кръстопът е обречена да бъде залята от емигранти, въпроса е дали ще съумеем да направим нещо докато все още българите сме мнозинство.
    има добра и лоша емиграция, конфликта в украина е прекрасната възможност да си оправим демографския срив с дора емиграция, която само след поколение ще бъде добре интегрирана, а лошата емиграция, тя си идва и за страна като българия ще бъдеособенно разрушителна.
    но явно с такива политици-еничари, българия е загубена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове